Zapečene prokulice – recept

Zapečene prokulice

Oko prokulica se u mnogim kućanstvima lome koplja jer nekima one imaju neugodan miris i okus, a neki ih naprosto obožavaju. Ja spadam u ove druge, no rijetko da bi se i našlo neko povrće koje se meni ne bi svidjelo.

Jedan od razloga, bez namjere da razuvjeravam one koji su prokulicama rekli jasno NE(!), što one mogu neugodnije mirisati i imati lošiji okus je taj što se njih nerijetko prekuha. Ukoliko ih spremite na dobar način, bez obzira da li ih parili, kuhali, pirjali ili pekli, utoliko će one biti bolje i neće imati taj neugodan miris.

A koji je to pravilan način njihove pripreme?

Prvo, morate odlučiti hoćete li ih pripremati cijele ili ih prethodno prepoloviti. Ako ih pripremate cijele, nakon što ih dobro očistite zarežite mali x na dnu svake, na korjenastom dijelu.

Prokulice
Foto: Mare

Želite li ih kuhati, učinite to tako da ih stavite direktno u hladnu vodu koju ste posolili, a kad voda dođe do vrenja ostavite da se kuhaju još 15-ak minuta, ovisno o veličini. No slobodni ste —isprobavati da li su kuhane.

Tekstura koju uvijek tražimo je hrskavo, ali mekano, ne kašasto raskuhano i boja je i dalje zelena. Možete ih pržiti na tavi na veganskom maslacu, maslinovm ulju ili kokosovom ulju. Ako ju dodajete u variva ili juhe isto se uvijek vodite time da njima zaista ne treba više od 15-ak minuta kuhanja, a nekad i manje ako ih nasjeckate na manje komade.

Ako ih želite zapeći u pećnici, slijedite dalje ovaj recept za jednostavne i brze zapečene prokulice koje sam zapekla s Rὅsti krumpirima. Ako dosad niste čuli za to jelo, radi se o tradicionalno švicarskom jelu od ribanog krumpira kojeg se začini i zaprži u tavi ili pećnici.

Prokulice
Foto: Mare

Količine dostatne za 2 osobe:

  • 200 g prokulica,
  • 250 g krumpira,
  • 1 mrkva,
  • šaka malih lučica ili ljutike,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar, a po želji i
  • aceto u kremi (reducirani balzamički ocat).

Priprema

  1. Krumpir i mrkvu naribajte, lagano posolite i ostavite desetak minuta da se cijede.
  2. Prokulice očistite i na donjem korjenastom dijelu urežite x. Nakapajte po njima maslinovog ulja, dobro ih promiješajte da se ulje ravnomjerno rasporedi, posolite i dodajte papar po želji. Lučice prerežite po pola, a koristite li ljutiku, ovisno koliko je velika neka to budu trećine ili četvrtine.
  3. Pećnicu ugrijte na 180ºC. Krumpir i mrkvu ocijedite što je bolje moguće. Imate li nekakvu platnenu krpu ili papirnate ručnike to će vam biti još praktičnije nego samo rukama. Taj je korak jako bitan.
  4. Premažite posudu u kojoj ćete peći uljem i na to ravnomjerno rasporedite ocijeđeni krumpir s mrkvom, neka bude rahlo, nemojte utiskivati. Posložite prokulice i lučice, na način da ih kao „ugnijezdite“ tako da x bude dole, da toplina iz posude ulazi u prokulicu i kuha je iznutra.
  5. Pecite 30 do 35 minuta na temperaturi 180ºC, a zadnjih desetak minuta prokulice preokrenite tako da je X sada gore, kako bi se i s te strane fino zapekle. U tom trenutku možete u svaki taj x kapnuti malo bazamičnog octa u kremi, ali i ne morate, možete to učiniti i tijekom serviranja. Primijetiti ćete da to jelo baš traži nešto kiselkasto da li kao prilog ili ovako u obliku aceta u kremi. Želite li brzo i puno povoljnije svoj aceto u kremi izraditi sami, o tome sam već pisala ovdje.

Napomena:

  • želite li jelo dodatno obogatiti proteinima, možete naribati čvrsti ili dimljeni tofu i promiješati ga s krumpirom i mrkvom.

U slast!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
26-11-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni