Zdravi kruh bez brašna – recepti bez ugljikohidrata i glutena

Zdravi kruh bez brašna

Zdravi kruh bez brašna može se jednostavno pripremiti od samo nekoliko namirnica koje imate u kuhinji. Ako smatrate da jedete previše ugljikohidrata ili ne podnosite gluten, naučite kako pripremiti kruh bez ugljikohidrata na razne načine.

U nastavku članka donosimo par zdravih i ukusnih recepata za kruh bez brašna.

Kruh bez ugljikohidrata – recept

Kruh je jedna od osnovnih namirnica bez koje mnogi ne mogu zamisliti svoje obroke. Mekani i rahli kruh većini ljudi će izmamiti apetit, ali njegova pretjerana konzumacija vodi debljanju.

Naime, škrob iz brašna je razgranata molekula građena od amiloze i amilopektina. Te su podjedinice sastavljene od mnogih molekula glukoze i brzo se razgrađuju u organizmu. Razgradnja počinje već u ustima pomoću enzima amilaze. Zato se ponekad javlja slatki okus u ustima ako dugo žvačemo kruh, a zbog brze razgradnje škroba u tijelu brže se debljamo.

Gluten je protein koji se nalazi u mnogim žitaricama, pa tako i u njihovom brašnu, a koji djeluje kao “ljepilo”. Tijesto s glutenom će biti rastezljivo i elastično. Mnogi ljudi pate od celijakije, bolesti koja označava intoleranciju na gluten. Čak i ako ne pate od celijakije, neke osobe će osjetiti smetnje poput grčeva u trbuhu ili napuhnutosti.

Ako ne podnosite dobro gluten, možete napraviti eliminacijsku dijetu u kojoj 30 dana nećete konzumirati gluten. Nakon toga postupno uvodite namirnice s glutenom i bilježite simptome probave. Brašna u kojima se nalazi gluten su:

  • pšenično brašno,
  • raženo brašno,
  • zobeno brašno,
  • ječmeno brašno,
  • pirovo brašno.

O prehrani bez glutena više pročitajte ovdje. 

Ako se iz bilo kojih razloga želite riješiti brašna, a volite kruh, isprobajte ove zdrave i ukusne recepte.

Kruh bez brašna

Za jednostavni kruh bez brašna i kvasca trebat će vam:

Postupak za izradu ovog kruha možda je malo neobičan, ali nakon odležavanja preko noći, dobit će se lijepa rahla peciva. Takav kruh je zdrav i ostaje svjež više dana. Pravi se na sljedeći način:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelance i sol istucite u čvrst snijeg.
  2. U žumanjke umiješajte sir i prašak za pecivo.
  3. Bjelanjke polagano umiješajte u drugu smjesu.
  4. Na pleh stavite papir za pečenje te žlicom stavljajte smjesu na pleh u obliku malih peciva.
  5. Pecite na 150°C oko 20-25 minuta.

Bezglutenski kruh bez kvasca

Kruh bez brašna sa sirom

Kruh se uvijek lijepo slaže sa sirom pa tako i u ovom ukusnom receptu. Za njega će trebati sljedeće namirnice:

Postupak izrade je sljedeći:

  1. U jednoj posudi dobro pomiješajte jaja, sir i sol.
  2. Dodajte zobene pahuljice i sodu bikarbonu.
  3. Nakon što dodate maslinovo ulje i začine, izlijte smjesu na pleh.
  4. Pecite na 170°C oko 30 – 40 minuta.

Zobene sjemenke sadrže škrob, ali u njihovim ljuskama se nalazi beta-glukan koji smanjuje apsorpciju glukoze koja nastaje razgradnjom škroba.

Ako ne podnosite gluten, izbjegavajte zobene žitarice jer one sadrže molekulu koja djeluju slično kao gluten. Umjesto zobi, možete koristiti:

Kruh bez brašna i jaja

Ako ne jedete jaja ili ih u ovom slučaju želite izbjeći, umjesto njih možete koristiti chia sjemenke. Ova, od nedavno jako popularna sjemenka, izvrsno će zamijeniti jaja u receptu za zdravi kruh sa sjemenkama.

Sastojci koje ćete trebati su:

Chia sjemenke treba namakati u zadanoj količini vode 15 minuta dok ne nabubre. Na svaku žlicu chia sjemenki idu 3 žlice vode.

Kruh bez brašna sa sjemenkama

Daljnji postupak izrade ovog kruha od sjemenki bez jaja je sljedeći:

  1. U posudi umiješajte nabubrene chia sjemenke, sir, zobene sjemenke i prašak za pecivo.
  2. Sve dobro zamijesite i dodajte sol te ostale začine koje želite.
  3. Pecite kruh na 170°C oko sat vremena.

Kruh od orašastih plodova i sjemenki

Orašasti plodovi su izvrstan dodatak ukusnom receptu za kruh bez brašna. Izvor su mnogih nutrijenata kao što su vitamini i minerali, a dobri su za moždane funkcije.

Sastojci za jedan zanimljiv recept su:

Kruh bez brašna i jaja

Bilo koje od ovih sjemenki možete izbaciti ako ih ne volite i zamijeniti nekim drugima.

Zdravi kruh sa sjemenkama napravite tako da:

  1. Sve sjemenke i orašaste plodove sameljite u sjeckalici ili drobilici.
  2. Pomiješajte sve sastojke i polako izmiješajte smjesu.
  3. Smjesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Kruh pecite na 180°C 45 – 60 minuta.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.40 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
17-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hljeb bez brašna, kruh bez ugljikohidrata, kako pripremiti lažni kruh, kruh od zobenih pahuljica i sira, Kruhbezbrasnasasirom, lazni kruh, recept za kruh bez ugljikohidrata, tijesto bez brašna, zdravi kruh od zobenih pahuljica,