Zdravi zaslađivači – koji odabrati?

Secer

Božić se bliži, a time i razni kolači, keksići i torte. Ono što uobičajene božićne slastice imaju zajedničko jest tzv. bijeli ubojica; šećer.

Rafinirani šećer je jedna od najomraženijih namirnica u svijetu zdravlja. Iako mnogi ljudi misle da je jedina moguća šteta prouzrokovana konzumacijom šećera karijes, te debljina i/ili dijabetes, nažalost, šećer je povezan i sa srčanim bolestima, pa čak i rakom.

Prehrana bogata šećerom dovodi do povišenih triglicerida, visokog krvnog tlaka, visoke razine šećera u krvi, kronične upale i pretilosti – svaki od ovaj faktora predstavlja rizik za srčane bolesti. (1, 2)
Nadalje, povećana konzumacija šećera može povećati rizik oboljevanja od raka jednjaka, plućne marame, unutrašnje sluzne membrane maternice i tankog crijeva. (3, 4)

Osim toga, šećer negativno utječe na hormone (5), ubrzava proces starenja (6), izaziva probleme s kožom (7), te je povezan s depresijom (8).
Uz to, šećer hrani loše bakterije, utječući tako negativno na crijevnu floru – koja je iznimno važna za zdravlje čitavog organizma; čak i kognitivne funkcije!
S druge strane, nema nijednog razloga za konzumaciju šećera – šećer nema apsolutno nikakvu nutritivnu vrijednost, samo prazne kalorije.

Ovo su samo neke od negativnih posljedica pretjerane konzumacije šećera.

Dnevna preporučena granica jest 25g (4 čajne žličice) za prosječnu osobu kojoj dnevno treba oko 2000 kalorija, a za one kojima je potrebno više od 2000 kalorija dnevno, maksimalna količina jest 50g šećera.

Izbjegavanje šećera je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje; zamijenite ga nekom od zdravijih alternativa.
Iako je zdravijih alternativa šećeru mnogo, u ime jednostavnosti, danas ćemo se pozabaviti samo najpopularnijima – jer ih je lakše nabaviti, bez potrebe za posjećivanjem posebnih trgovina ili naručivanjem preko interneta; što znači da je veća vjerojatnost da ih uvrstite u vlastitu prehranu.

Naime, u vrijeme blagdana smo ionako pretrpani obvezama i mislimo o bezbroj stvari – zbog toga je važno misliti i na praktičnost uvrstavanja novih ideja.

1. Med

Med
Foto: Pexels

Med je najstariji zaslađivač i poznata superhrana.
Sadrži brojne antioksidanse (polifenole i flavonoide), enzime, te vitamine i minerale u tragovima – poput vitamina B1, B2, B6, niacina, pantotenske kiseline, te minerala željeza, mangana, cinka, magnezija, bakra, fosfora, kalija i kalcija.

Tamniji med sadrži više hranjivih tvari od svijetlijih vrsta. Izbjegavajte zagrijavanje meda – pri temperaturama iznad 41 °C med gubi svoje hranjive tvari i ljekovitost.

2. Javorov sirup

Javorov
Foto: Pixabay

Javorov sirup je popularan prirodni zaslađivač koji sadrži više od 24 različite vrste antioksidansa.
Zahvaljujući brojnim antioksidansima, javorov sirup štiti od negativnog djelovanja slobodnih radikala.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je javorov sirup uspješan borac protiv raka, međutim, više istraživanja je potrebno za daljnje dokaze. (9)
Uz to sadrži brojne minerale, uključujući kalij, kalcij, cink i mangan.
Poput meda, tamniji javorov sirup je bogatiji hranjivim tvarima, ali, za razliku od meda, pogodan je za zagrijavanje.

3. Kokosov šećer

Najpogodniji je za ljude koji se teško odriču okusa šećera, jer je okusom najsličniji bijelom šećeru. Može ga se koristiti baš poput bijelog šećera.
Kokosov šećer ima niži glikemijski indeks od bijelog šećera, što ga čini pogodnijim i za dijabetičare.

Za razliku od bijelog šećera, koji služi kao savršena hrana lošim crijevnim bakterijama, kokosov šećer hrani one dobre. To pozitivno utječe na čitavu crijevnu mikrofloru, a sretna crijevna mikroflora pozitivno utječe na čitav organizam – imunitet, probavu, kognitivnu funkciju itd.
Kokosov šećer sadrži mnoštvo hranjivih tvari, kao što su željezo, cink, kalcij, fosfor i brdo polifenola – moćnih antioksidansa.

4. Melasa

Ironija u svijetu prehrane, melasa je nusprodukt pri proizvodnji šećera.
Tamna, gusta tekućina sadrži oko 50% šećera, a uz to sadrži i mnoštvo hranjivih tvari; željezo, kalij, kalcij, mangezij, fosfor. Crna melasa također sadrži mnoštvo antioksidansa, prema nekim istraživanjima, čak više od javorovog sirupa i meda (10)

5. Voćni pirei

Količina hranjivih tvari u voćnim pireima ovisi o voću, no jedno je sigurno – koje god voće odaberete, uživat ćete u mnoštvu hranjivih tvari.
Najjednostavniji izbori su banane i jabuke; sve što vam treba jest štapni mikser. Osim što dodaju slatkoću receptu, pirei od banane i jabuke su dobra zamjena jajima.
Osim svježeg voća, možete upotrijebiti i suho; pasta od datulja ili drugog suhog voća po želji je također izvrsna zamjena za bijeli šećer.

Kod većine navedenih alternativa, treba pripaziti na količinu, kako pojedinog zaslađivača, tako i ostalih sastojaka; da bismo osigurali savršen rezultat.
Na sreću, internet je prepun zdravih božićnih recepata – ukoliko ste zainteresirani za zdravlje vas i vaše obitelji, odvojite sat vremena i pronađite nekoliko recepata koji vam se svidjaju. Definitivno se isplati!

Jedan od mojih najdražih recepata za božićne keksiće:

Trebat će vam:

  • 1 jako zrela banana,
  • 100g maslaca na sobnoj temperaturi,
  • oko 230g integralnog brašna (pšeničnog ili pirovog),
  • 1 žličica praška za pecivo.
  • cimet/vanilija/kakao itd.

Priprema

  1. Od sastojaka zamijesite čvrsto tijesto, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj podlozi, te vadite željene oblike pomoću kalupića.
  2. Pecite u zagrijanoj pećnici, na 175°C, 10-13 minuta.
  3. Po želji, ukrasite otopljenom tamnom čokoladom (najmanje 70% kakaa)
Keksi
Foto: Pexels

Važna napomena: iako postoji mnoštvo zdravih slastica, to ne mijenja činjenicu da sadrže kalorije. Što znači da je umjerenost i dalje vrlina.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zdravi zaslađivači – koji odabrati?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Duboko sam porezala jagodicu prsta prilikom otvaranja konzerve. Već mi se to prije dogodilo i u ambulanti su mi stavili pet šavova. Ovaj puta mi se nije išlo u ambulantu na šivanje, pa sam se sjetila savjeta stare susjede, Bosanke. Pričala je da su tako na selu rješavali i veće posjekotine. Zato sam ispekla bjelanjak jednog jajeta, ohladila ga, prst podigla u vis da se krvarenje malo smanji i na tu posjekotinu stavila sam pečeni bjelanjak i zamotala gazom. Držala sam tako zamotano, mirujući rukom, dva sata i nakon toga krvarenje je prestalo. Kad je rana zacijelila nikakav ožiljak nije ostao!

  2. Dodala bih svoj omiljeni i prefini rogač, preporuka svima koji vole slatko no ne i šećer!