Cikla – zdravstvene prednosti, kako pripremati

Cikla

Cikla je zimsko povrće bogato esencijalnim hranjivim tvarima, poput vitamina B, željeza, mangana, selena, joda, fosfora, bakra, magnezija i kalija. Ona je zlatni rudnik zdravlja i daje Vam nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica.

Cikla je niskokalorična i lako probavljiva namirnica, a svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima, skupini moćnih antioksidansa koji sprječavaju nastanak različitih degenerativnih bolesti. 

U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje se događaju Vašem tijelu kada jedete ciklu.

Cikla-povrće

Cikla kao lijek

Cikla je prepuna hranjivih tvari koje štite organizam od nastajanja različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i općenito utječe na bolji rad organizma. Iako je teško navesti sva ljekovita svojstva cikle, sljedećih nekoliko je sasvim dovoljno da se odlučite za redovitu konzumaciju ovog zimskog povrća:

 • odličan je izvor folne kiseline zbog čega je sigurna za djecu te se preporučuje trudnicama zato što može spriječiti mnoge bolesti novorođenčeta,
 • već godinama se cikla koristi kao lijek za anemiju, a pokazalo se da je korisna i u liječenju leukemije,
 • sadrži dovoljnu količinu željeza za izgradnju krvi i čišćenje organizma od toksina,
 • svojim djelovanjem na elastičnost arterija, cikla sprječava nastanak proširenih vena,
 • zahvaljujući vlaknima koje sadrži, cikla može smanjiti kolesterol u krvi i do 40%,
 • djeluje na detoksikaciju organizma zato što potiče rad jetre i normalizaciju probave,
 • sok od cikle je odličan lijek za bubrege, giht i žučni mjehur, a u kombinaciji s mrkvom, učinkovitost je dvostruko veća,
 • utječe na normalizaciju razine krvnog tlaka.

Mnogi zaboravljaju da je lišće cikle itekako korisno i ljekovito zato što je bogato kalijem, vitaminom C, željezo, folnom kiselinom, beta-karotenom i klorofilom. Lišće cikle se može pripremiti kao špinat ili kašasti sok, a pritom djeluje kao lijek i bogat izvor energije.

Cikla-ljekovitost

Krvni tlak se poboljšava

Cikla je bogata nitratima koje tijelo pretvara u dušikov oksid – spoj koji opušta i proširuje krvne žile. To znači bolju cirkulaciju i niži krvni tlak.

Mala studija iz 2012. godine je otkrila da povremeno ispijanje soka od cikle smanjuje sistolički krvni tlak u prosjeku od 4 do 5 bodova.

Rizik od srčanih bolesti se smanjuje

Repa nema samo pozitivan utjecaj na Vaš krvni tlak. Ona je bogata biljnim alkaloidom betainom, kao i B12 vitaminom koji zajedno snižavaju razine homocisteina u krvi, koji u visokim razinama povećavaju rizik za oštećenja arterija i srčane bolesti.

Cikla

Mozak radi bolje

Dušikov oksid opušta i proširuje krvne žile što pak povećava protok krvi u mozgu i dovodi do boljeg funkcioniranja mozga. Naša sposobnost za generiranje dušikovog oksida smanjuje se kako starimo zajedno s aktivnosti neurona.

No, možete održati normalne funkcije mozga s ciklom. U studiji iz 2010. godine, sudionici su bili na prehrani koja je bogata nitratima, uključujući i sok od cikle. Rezultati su pokazali da se poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju.

Jetra će biti zdravija

Vaša jetra radi težak posao čišćenja krvi i izbacivanja toksina iz tijela. Možete joj olakšati posao jedući ciklu. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cikli (kao i špinatu i quinoi), može spriječiti i smanjiti nakupljanje masti u jetri.

Istraživanje s dijabetičarima pokazuje da betain poboljšava rad jetre i lagano smanjuje kolesterol.

Sirova cikla – recepti 

Iako je cikla izrazito zdravo povrće u svim oblicima, njezina učinkovitost je najpotpunija kada se konzumira kao sirova. Svakom termičkom obradom se gube vitamini i antioksidativna svojstva te se ne može iskoristiti maksimum ljekovitosti cikle.

No, pravilno kuhanje cikle može također sačuvati njezina najvažnija ljekovita svojstva, a ako želite saznati kako i koliko se kuha cikla u vodi i na pari, kliknite ovdje.

Također, cikla za zimnicu se obično priprema u konzerviranim oblicima čime se mogu izgubiti neki vitamini topivi u vodi, posebno vitamin C. Srećom, većina ostalih svojstava se ipak zadržava tijekom procesa konzerviranja, a recepte za prirodno i jednostavno kiseljenje cikle možete potražiti ovdje.

Sok od cikle se može piti sam, ali je puno bolji u kombinaciji s ostalim povrćem i voćem. Osim što ima sva već navedena ljekovita svojstva cikle, pokazalo se i da je dobar za umanjenje menstrualnih bolova, alergijskih reakcija te prevenciju bilo kakvih bolesti.

Za pripremu soka od cikle, potrebno je dobro očistiti i naribati korijen cikle te ga procijeniti kroz lanenu krpu ili u sokovniku. Ako želite, možete na sitno naribati i neko drugo voće i povrće (npr. limun, mrkvu, naranču, jabuku ili đumbir).

Kada je u pitanju cikla, sok je odlična opcija za konzumaciju, a više informacija o različitim pripremama istog možete potražiti ovdje. Također, ako želite saznati neke nove recepte za pripremu salate od cikle, potražite ih ovdje.

Blagodati-cikle

Sirova cikla – nuspojave 

Sirova cikla u prekomjernim količinama može rezultirati različitim nuspojavama posebno kada je u pitanju sok od cikle. U početku bi bilo najbolje konzumirati jednu do dvije manje čaše dnevno, a s vremenom možete povećati količinu ako Vam to zaista bude potrebno.

Kako biste izbjegli bilo kakve nuspojave, nemojte piti sok od cikle u prevelikim količinama. U takvim situacijama bi moglo doći do blagog laksativnog i diuretskog djelovanja što znači da bi sirova cikla i probava mogle rezultirati raznim probavnim problemima.

Također, cikla djeluje na snižavanje krvnog tlaka što znači da bi konzumacija cikle u velikim količinama mogla utjecati na pojavu vrtoglavice i slabosti. 

Nadalje, svakodnevna konzumacija soka od cikle može uzrokovati pojavu crvene boje u stolici ili urinu. Srećom, u pitanju je bezopasna pojava, no također može biti znak da pretjerujete s količinama.

Cikla – sadnja

Cikla je zimsko povrće, a njeno sjeme počinje klijati pri temperaturi od 5°C. Ako je temperatura nešto viša (npr. 10°C), sjeme klija već za otprilike desetak dana. Međutim, optimalna temperatura za rast i sadnju cikle je između 15 i 23°C. 

Cikla je korjenasto povrće koje traži poprilično zahtjevne uvjete za rast i razvoj. Naime, svjetlost i voda su cikli izrazito potrebni stoga ne bi bilo dobro uzgajati ciklu ako ne možete ispuniti ove osnovne zahtjeve s obzirom na to da su oni najvažniji. 

Uz to, važno je i tlo koje mora biti bogato organskim tvarima. U protivnom će se pojaviti različite deformacije korijena te slaba kvaliteta cikle. Sjetva traje od travnja pa sve do lipnja stoga s njom ne treba žuriti.

Ciklu je vrlo jednostavno uzgajati ako imate dobre uvjete za to, odnosno prikladno tlo, dovoljno vode i svjetlosti. Ako želite tijekom cijele sezone imati svježu ciklu, sijte je svaka tri do četiri tjedna. Također, cikla ima nekoliko različitih sorti o čemu ovisi i njezin rast, stoga bi bilo dobro da proučite rast i razvoj različitih sorti prije samog uzgoja.

Berba obično počinje 60 dana nakon nicanja biljke. No, ako želite samo lišće cikle za salate, s berbom možete započeti i ranije. Sve ovisi o Vašim preferencijama konzumiranja cikle, ali i o sorti cikle koja se može razlikovati po svojem rastu. 

Članak uređen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cikla kao lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Cikla – zdravstvene prednosti, kako pripremati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.