Zeleni čaj za zdravo mršavljenje

zeleni-caj

Zeleni čaj dolazi iz Kine gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, recimo depresije. Danas je znanstveno dokazano ljekovito djelovanje zelenog čaja pa ga se preporučuje piti što više.

Šalica zelenog čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja. Zeleni čaj osim što potiče mršavljenje, utječe na detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri, plućima.

Zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te kod karcinoma koji ovise o razini estrogena primjerice raka dojke

Osobe koje koriste koagulante, koje pate od nesanice, visokog tlaka, astme i srčanih problema prije konzumacije zelenog čaja, trebale bi se konzultirati s liječnikom.

Većina nutricionista se slaže kako se prednosti zelenog čaja ne bi trebale umanjivati raznim drugim aromama ili šećerima. Ako čaj sadrži šećere onda može sadržavati više kalorija, što neće doprinijeti topljenju masnoća. Kao i bilo koja druga namirnica, zeleni čaj ima rok trajanja – što je svježiji veća je djelotvornost.

zeleni caj

Tajna zelenog čaja

U zelenom čaju ima preko 300 sastavnica i upravo njihova kombinacija daje efikasne rezultate za zdravlje. Zeleni čaj je bogat polifenolima, osobito EGCG-om koji je snažan antioksidans.

Zeleni čaj sadrži i kofein koji stimulira probavu. Količina kofeina je manja nego u kavi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofein. Evo svojstava zelenog čaja koja mu daju titulu “čaja za zdravo mršavljenje

 • jačanje srca i krvožilnog sustava
 • smanjivanje lošeg (LDL) kolesterola
 • ubrzavanje metabolizma
 • reguliranje razine šećera u krvi
 • davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija
Puno poznatih dijeta preporučuju zeleni čaj, recimo Atkinsonova dijeta, “The Zone” dijeta i mnoge druge…

Ostala ljekovita svojstva su:

 • Zeleni čaj usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno (u jednom istraživanju na ženama one koje su pili čaj imale su manju vjerojatnost razvitka raka grudi od onih koje nisu pili čaj).
 • Zeleni čaj pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra “zaštitnikom mozga”, može također spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti.
 • Jača imunitet.
 • Sprečava pojavu karijesa.
 • Zeleni čaj i akne – djeluje dobro na ten, smanjuje prisutnost akni.

Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti jer on stimulira izgaranje dodatnih kalorija. Ono što je važno dodati je i da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nesanica i to samo ako se čaj konzumira nedugo prije odlaska na spavanje.

Drevna Kineska poslovica: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.

zeleni caj za mrsavljenje

Kako pripremiti zeleni čaj?

Priprema zelenog čaja za mršavljenje je ovdje jako bitna jer se lošom pripremom mogu izgubiti korisna svojstva čaja. Nikada nemojte stavljati vrećicu čaja u kipuću vodu. Kipuća voda će uništiti svojstva čaja. Voda treba biti na temperaturi oko 75 C. Također, nemojte držati vrećicu predugo u vodi. To neće pokvariti ljekovita svojstva, ali će učiniti okus gorkim. Dvije do tri minute su dovoljne.

Priprema:

 • Koristite jednu vrećicu čaja (2 – 4 grama) po šalici.
 • Zagrijte vodu da zakipi.
 • Pošto nije dobro ubaciti vrećicu u kipuću vodu, pustite vodu 3 minute da se ohladi ili dodajte u kipuću vodu malo hladne vode.
 • Ubacite vrećicu i neka stoji u vodi 2 do 3 minute.
 • Izvadite vrećicu, po želji dodajte limun i med (nikako ne puno šećera, zeleni čaj ne smije biti previše sladak).

Ledeni čaj

Zeleni čaj pije se kao topli napitak ili kao ledeni čaj koji paše pogotovo usred ljeta. Kad radite ledeni čaj napravite veću količinu i spremite u hladnjak. Može se poslužiti s ledom i listom metvice za dekoraciju.

Koliko ga dnevno konzumirati?

Zelenog čaja ne možete konzumirati previše. Još jedno istraživanje pokazalo je da su muškarci koji su pili 10 šalica čaja dnevno (to je oko 300 mg polifenola) dobili rak 3 godine kasnije nego muškarci koji nisu pili zeleni čaj.

Koliko ćete zelenog čaja piti to je individualno. Dobro ga je piti nakon obroka jer on ubrzava i pospješuje probavu. Dobro ga je piti ujutro umjesto kave i prije tjelesne aktivnosti. Zadajte si da svaki dan popijte barem jednu šalicu tog napitka i učinit ćete dobru stvar.

Zeleni čaj je dobar i za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. 

Razlika između zelenog i crnog čaja

Oba čaja rade se iz čajne biljke (čajevca). Razlika je u obradi, zeleni čaj radi se od svježih listova dok se crni čaj radi od fermentiranih listova. Fermentiranjem se gube ljekovita svojstva polifenola pa zato crni čaj nije toliko djelotvoran kao zeleni.

Za kraj, gdje kupiti zeleni čaj?

Zeleni čaj se nabavlja u prahu ili u gotovim vrećicama, a ima ga za kupiti u skoro svakoj trgovini. U Hrvatskoj se prodaju kvalitetni pripravci tako da ne trebate brinuti oko toga od kojeg proizvođača kupiti čaj. Pogledajte i recept za » čaj od đumbira

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.19 / 5   103
Facebooktwitterpinterestmail
29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Zeleni caj, zeleni čaj priprema, zeleni caj za mrsavljenje, kako piti zeleni čaj, kada piti zeleni čaj, zeleni čaj sa limunom, priprema zelenog caja, zeleni čaj ujutro, kako se pije zeleni caj, zeleni čaj mršavljenje,