Zeleni prah stevije – kako ga koristiti?

zeleni prah stevie

Stevia je poznata već nekoliko desetljeća međutim tek nedavno je postala vrlo popularna. Ona ima svojstvo da sladi, a da pritom ne šteti organizmu poput šećera.

» Više o steviji

Zeleni prah stevije dobiva se iz listova. On je gorkasto- slatkog okusa. Da bi se koristio za zaslađivanje kave, čaja ili recimo kolača potrebno ga je prvo pripremiti. 2 su načina, prvi ekstrakcija vodom, a drugi ekstrakcija alkoholom.

Priprema sladila u vodi

  • zagrijte u lončiću 2 dcl vode i dodajte 2 grama praha stevije (mala čajna žličica)
  • kuhajte 20 minuta na laganoj vatri

važno: držite temperaturu ispod vrenja, idealno na 80 C. Ukoliko biste kuhali u kipućoj vodi smjesa bi dobila gorkasti okus.

  • nakon 20 minuta procijedite tekućinu te ju spremite u bočicu. Držati u hladnjaku.
  • koristite tekućinu kao sladilo

Priprema sladila u alkoholu

Priprema u alkoholu kompliciranija je od pripreme u vodi, ali je zato iskoristivost bolja (voda ne može povući tako puno slatkog glikozida kao alkohol).

  • Stavite 2-3 žličice zelenog praha stevije u 0.5 L čistog alkohola i pustite da odstoji 24 sata
  • procijedite tekućinu i razblažite sa 3 dcl čiste vode
  • lagano zagrijavajte ekstrakt (NE kuhati) kako bi alkohol ispario
  • dobivenu smjesu pohraniti i koristiti kao sladilo

Koliko je Stevia slatka?

Stevia je puno slađa od šećera. Jedna žličica šećera odgovara slatkoći 2- 4 kapi ekstrakta stevije.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

2.33 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
18-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: stevia u prahu, stevija upotreba, kako se koristi stevija, stevija recepti, zeleni prah, stevia prah, rtevia prah, prah bag, omjer stevije i šećera, kako napraviti sirup sa stevijom,