Žučna dijeta – dopuštene i zabranjene namirnice

zucna_dijeta

Bolesti žučnog mjehura mogu uzrokovati neugodne simptome, a najčešća bolest je pojava žučnih kamenaca. Kako bi se smanjilo lučenje žuči, propisuje se posebna žučna dijeta.

Više o žučnoj dijeti saznajte u nastavku članka. 

Žučna dijeta – kome je potrebna?

Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od bolesti žučnog mjehura, najčešće od žučnog kamenca. Kamenci se stvaraju kao rezultat loše prehrane bogate masnoćama, a uzrokuju:

  • bol,
  • mučninu,
  • povraćanje nakon obilnog obroka,
  • karakterističnu tupu bol pod desnim rebrenim lukom.

Neki ljudi koji imaju žučne kamence neće nikada iskusiti ove simptome, a kada se počnu pojavljivati, preporučuje se uklanjanje žučnog mjehura, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

upala zuci

Foto: Photospin

Žučna dijeta osmišljena je kako bi se izbjeglo opterećivanje i grčenje žučnog mjehura. Temelji se na ograničenom unosu kolesterola, loših kalorija i šećera, a idealno ju treba pratiti i povećana tjelesna aktivnost.

S obzirom na to da žučni kamenci nastaju upravo zbog visokog kolesterola koji nalazi u masnoj hrani, a koji šteti i krvožilnom sustavu, potrebno će biti izbaciti iz plana prehrane svu masnu hranu bogatu kolesterolom.

Uz izbjegavanje masnih namirnica, važno je uzimati 5 do 6 manjih obroka dnevno te izbjeći prejedanje koje snažno opterećuje žuč i probavni sustav.

Također, vrlo je važno ne piti prevruća ili prehladna pića koja opterećuju žučni mjehur. Osim toga, ne treba koristiti jake začine i jesti masne umake i preljeve. 

Žučna dijeta – zabranjene namirnice

Nutricionisti s medicinskog portala Medical News Today navode koje namirnice se ne bi smjele konzumirati tijekom pridržavanja žučne dijete:

  • meso – suhomesnati proizvodi, slanina, kobasica, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, perad s puno masti, divljač, guščja jetra, salama, hrenovke, meso iz konzerva, sardine, kavijar,
  • mliječni proizvodi – potrebno je izbjegavati većinu sireva, posebno zrele i oštre,
  • umaci – umaci od češnjaka, luka, krastavaca, kopra te umaci od pečenja previše opterećuju žučni mjehur,
  • voće – dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi i lješnjaci,
  • žitarice – sve s kvascem te puno maslaca i jaja,
  • povrće – žuč teško probavlja papriku, feferone, grah, kupus, krastavce repu te pečeni i restani krumpir,
  • začini – papar, paprika, cimet, klinčić, muškat,
  • pića – izbjegavajte hladna i gazirana pića, a zabranjen je alkohol, posebno rakija i hladno pivo.
masna_hrana

Foto: Photospin

Žučna dijeta – dozvoljene namirnice

Kod kroničnih bolesnika, prehrana mora biti sastavljena pretežito od ugljikohidrata te mliječnih bjelančevina, a dopuštene su sljedeće namirnice:

  • juha – preporučuju se povrtne juhe s tjesteninom, rižom ili grizom, ali dopuštene su i nemasne juhe s mesom,
  • meso – bijelo meso od peradi, riba, teletina,
  • povrće – krumpir pire kuhan u ljusci dobra je opcija za sve koji boluju od bolesti žuči, kao i povrtna variva s cvjetačom, mrkvom, korabom, šparogama, blitvom, špinatom, rajčicom ili tikvom, pri čemu se zaprška treba raditi na maslacu ili ulju,
  • tjestenine – bijeli kruh je dopušteno jesti samo prepečen, tjestenine treba pripremati bez jaja i kvasca te s malo maslaca, a preporučuju se tjestenine s krumpirom ili krumpirovo tijesto,
  • sir – samo nemastan, a najbolje je konzumirati svježi kravlji sir,
  • salate – zelena salata, blitva i rajčica mogu se pripremiti s limunovim sokom,
  • žitarice – preporučuju se zobene pahuljice i kukuruzno brašno,
  • deserti – slastice je poželjno ograničiti na džemove i marmelade na dvopeku, a kolače na nabujke od krupice ili riže bez jaja,
  • voće – mogu se jesti sve vrste voća, a najbolje je kuhano, bez kore, ili iscijeđeno u sok,
  • pića – čaj, kakao, mlijeko s malim postotkom masti te blaga kava.
juha_pileca

Foto: Photospin

Žučna dijeta – jelovnik

Preporučeni tjedni jelovnik za provođenje žučne dijete donose stručnjaci s Odjela za prehranu i dijetetiku Opće županijske bolnice u Požegi:

Ponedjeljak:

  • zajutrak – mlijeko, med, šnita kruha,
  • doručakkompot od jabuka,
  • ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, teleći odrezak, pirjane buče, krumpir pire, šnita kruha,
  • večera – mljevena junetina, špagete.

Utorak:

  • zajutrak – čaj, griz na mlijeku, šnita kruha,
  • doručak – sok od naranče,
  • ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, kuhana piletina, kuhana riža, salata od cikle,
  • večera – kuhana piletina, restana kukuruzna krupica, salata od cikle.

Srijeda:

  • zajutrak – bijela kava, 100 grama svježeg sira, šnita kruha,
  • doručak – tekući jogurt, 
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, mljeveno meso i tjestenina, salata od rajčice,
  • večera – kuhana piletina, restana kukuruzna krupica, salata od cikle. 

Četvrtak:

  • zajutrak – čaj, marmelada. šnita kruha,
  • doručak – kompot od kruške,
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, ćufte od mesa u bijelom umaku, pire od krumpira,
  • večera – rižoto od piletine, salata od kuhane cvjetače. 

Petak:

  • zajutrak – bijela kava, med, šnita kuha,
  • doručaklimunada,
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, juneći odrezak, pire od krumpira s povrćem,
  • večera – tijesto sa sirom, tekući jogurt. 

Subota:

  • zajutrak – čaj, griz na mlijeku, šnita kruha,
  • doručak – pire od jabuke,
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, kuhana piletina, mlinci, salata od kuhane mrkve,
  • večera – varivo od krumpira s junetinom i tjesteninom.

Nedjelja:

  • zajutrak – bijela kava, marmelada, šnita kruha,
  • doručak – puding od vanilije,
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, pljeskavica, tijesto s krumpirom, salata od cikle,
  • večera – juha od povrća, tekući jogurt, šnita kruha. 

Britanski znanstvenici, u radu objavljenom 2017. godine objašnjavaju da smanjenje ukupnog unosa masti kroz prehranu može smanjiti koncentraciju kolesterola u krvnoj plazmi, a takva prehrana posljedično može dovesti do stvaranja žučnih kamenaca. 

Prehrana u slučaju snažne akutne boli

Ako se osjeti bol nakon obroka, može pomoći pola sata odmora u ležećem položaju uz topli oblog ispod desnog rebra, odnosno tamo gdje se bol pojavi.

zucni_kamenci

Foto: Photospin

Kod snažnih bolova prehrana se treba ograničiti na čaj i blago zaslađenu vodu te se suzdržavati od hrane do prestanka bolova. Zatim se postupno u prehranu mogu uključiti:

  • nerashlađeni prirodni voćni sokovi,
  • pasirano kuhano povrće,
  • pšenična krupica,
  • riža na razrijeđenom mlijeku.

S prestankom simptoma, nakon nekoliko dana, mogu se jesti:

  • nemasna juha s rižom, pšeničnom krupicom ili tjesteninom,
  • nemasno mlijeko,
  • keksi.

Žučnu dijetu je potrebno provoditi uz preporuku i stalni nadzor liječnika. 

Članak uređen:

Izvori:

  1. Watson, S. (2019) Gallbladder Diet. WebMD.
  2. Johnson, J., Butler, N. (2017) Diet tips for a healthy gallbladder. Medical News Today.
  3. Dijeta kod bolesti žučnog mjehura i žučnih vodova. (2019) Odsjek za prehranu i dijetetiku. Gradska bolnica Pakrac. Opća županijska bolnica Požega.
  4. Madden, A. M., Trivedi, D., Smeeton, N. C., Culkin, A. (2017) Modified dietary fat intake for treatment of gallstone disease. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, CD012608. 

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.40 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zucna dijeta, dijeta kod žućnih kamenaca, Povrce koje smiju jesti kojima je oboljele zuc, riža žučna dijeta, žučna dijeta jelovnik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Žučna dijeta – dopuštene i zabranjene namirnice

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Kod supruge-često mokrenje ne mogućnost dužeg zadržavanja tekućine .nema bolova.70.g.