Brontofobija – strah od munje i grmljavine

Brontofobija

Brontofobija (astrafobija ili tonitrofobija) je iracionalni strah od munje i grmljavine. Glasno i zapanjujuće odjekivanje grmljavine uz bljesak munje kod osoba s ovim poremećajem izaziva anksioznost i napade panike.

Brontofobija-strah-od-grmljavine

Uzroci i početak javljanja brontofobije

Brontofobiju prvenstveno uzrokuju okolinski uvjeti, odnosno olujno nevrijeme.

Za mnoge ljude, strah od munje i grmljavine počinje u ranoj dobi. Vjerojatno ste se i sami skrivali ispod pokrivača tijekom velikih oluja želeći se tako zaštititi od neugodnih zvukova i svjetlosnih prizora na nebu. To bi značilo da je ova vrsta fobije najčešća kod male djece koja se često osjećaju toliko uplašeno i nemoćno tijekom lošeg vremena.

Iako uglavnom nestaje u adolescenciji, brontofobija se ipak može razviti i u odrasloj dobi. Odrasle osobe koje pate od brontofobije nisu sposobne obavljati niti najjednostavnije zadatke kao što je ostvarivanje interakcije s drugom osobom.  

Neki smatraju da je brontofobija kod odraslih najčešće uzrokovana nekim traumatskim iskustvom povezanim s olujama (npr. preživljavanje uragana).

Strah-od-grmljavine

Simptomi brontofobije

Osobe s brontofobijom doživljavaju snažan strah i tjeskobu tijekom grmljavine koji potpuno blokiraju njihovo ponašanje. Neki od simptoma brontofobije su:

 • anksioznost,
 • plač,
 • znojenje,
 • napad panike,
 • mučnina,
 • drhtanje,
 • ubrzani otkucaji srca,
 • izbjegavanje oluja,
 • traženje sigurnosti od drugih ljudi,
 • osiguravanje dodatnog skloništa od nevremena (skrivanje ispod kreveta ili u ormaru, zaključavanje u prostor gdje se osjećaju sigurnije).

Nadalje, osobe koje pate od brontofobije imaju potrebu pretjeranog provjeravanja vremenske prognoze i opreza prilikom mogućih oluja. To može biti toliko izraženo da osoba ne može izaći van iz kuće prije nego provjeri vremensku prognozu.

Neki se odlučuju za iznenadna putovanja u drugi grad koji možda neće biti pogođen olujom. U ekstremnim slučajevima, brontofobija može dovesti do nastanka agorafobije – straha od ljudi.

Strah-brontofobija

Životinje i brontofobija

Kućni ljubimci (posebno psi i mačke) često pokazuju strah tijekom grmljavinskog nevremena. Skrivanje pod stol ili bježanje u druge prostorije su glavni znak da je životinja uznemirena.

Poznato je da čak 15-30% pasa pokazuje ozbiljnu anksioznost tijekom grmljavine. Istraživanja su pokazala da je u pitanju visoka razina hormona kortizola koji je povezan sa stresom, a utječe na životinje tijekom i poslije grmljavine.

Neke životinje mogu osjetiti dolazak oluje i prije nego što stigne, a neke od njih reagiraju tek na bljeskove munje. Ovo je također povezano s božićnim i novogodišnjim praznicima i petardama koje kod životinja izazivaju intenzivno povišenje kortizola, neopisiv strah i anksioznost

Lijekovi uključuju bihevioralne terapije kao što je desenzitiziranje ili uporabu lijekova protiv anksioznosti. Međutim, pokazalo se ispravnim ponašati normalno u takvim situacijama umjesto pretjerane želje za smirivanjem životinje. Pokazivanje neustrašivosti je čak najbolja metoda za liječenje anksioznosti u ovakvim situacijama. 

Životinje-i-brontofobija

Liječenje brontofobije

Kao i mnoge vrste fobija, brontofobija se najčešće liječi izlaganjem situaciji koja izaziva strah, odnosno putem sustavne desenzitizacije. Naravno, to se događa postepeno kroz mnoge metode te se osobu nikako ne dovodi u situaciju koja joj može naštetiti. Izlaganje pravoj oluji dolazi tek onda kad je osoba smatra da je spremna za to.

Ovakav tretman se najčešće provodi u sklopu kognitivno-bihevioralne terapije, odnosno oblika psihoterapije koji naglašava važnost uloge mišljenja o onome što osjećamo i kako se ponašamo u određenim situacijama.

Također, bilo kakav oblik stručnog savjetovanja svakako može pomoći kod ovakvog poremećaja, a jednostavna metoda samopomoći su i tehnike vježbe disanja kako bi se kontroliralo i smirilo stanje osobe izazvano olujnim nevremenom.

Kako pobijediti brontofobiju? 

Kako biste smanjili strah od grmljavine i munje, pokušajte koristiti neke od sljedećih savjeta:

 • Smirite se ponavljanjem umirujućih fraza tijekom oluje! Možda zvuči glupo, ali mnogi psihoterapeuti koji liječe pacijente s fobijama preporučuju ponavljanje umirujućih rečenica koje vraćaju osobu u stvarnost i prekidaju panične napadaje. Dok se pokušavate smiriti na ovaj način, razmišljajte o ljudima, situacijama ili objektima koji vas čine sretnima i koji vas smiruju.
 • Prakticirajte vježbe disanja! Kontroliranje disanja će pomoći pacijentima s fobijama kako bi ostali smireni što je duže moguće. Ovo je svakako koristan savjet za brontofobiju i situacije kada vas pojave oluja uznemire i ubrzaju vaše disanje. Imajte na umu da morate paziti na pravilno i ujednačeno disanje kako biste se smirili.
 • Zamijenite negativne misli pozitivnima! Pokušajte saznati i shvatiti što obično radite i o čemu razmišljate tijekom oluje. Dobar savjet psihoterapeuta je zapisivanje i pamćenje tih misli i radnji kako biste ih drugi put mogli prepoznati i zamijeniti  pozitivnima i umirujućima.

Iako to nije jednostavno, ostanite mirni prije i tijekom oluje. Trebat ćete neko vrijeme da naučite koristiti sve gore navedene savjete, ali nemojte odustati! To će osposobiti Vaš mozak da prestane reagirati na oluje s prekomjernim strahom, a umjesto toga ćete se osjećati mirno i opušteno pri svakoj pojavi oluje!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.25 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
05-12-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: strah od grmljavine, kako se riješiti straha od grmljavine, strah od grmljavine kod odraslih, strah od grmljavine kod dece, ljudi koji se boje grmljavine, zasto se bojimo grmljavine, kako prevazici strah od grmljavine, kako izleciti strah od grmljavine, kako da se ne plasis od grmjlavine, fobija od grmljavine,