Osmijeh Mona Lise – je li sretna ili sjetna?

mona-lisa

Mona Lisa Leonarda da Vincija je možda najpoznatija umjetnička slika na svijetu. Osmijeh Mona Lise već više od 500 godina fascinira promatrače, likovne kritičare i znanstvenike koji pokušavaju protumačiti njegovo značenje. Je li Mona Lisa bila sretna ili tužna?

Ove dvojbe je konačno pokušala riješiti grupa znanstvenika iz njemačkog Freiburga. U svojem radu pod nazivom:  “Mona Lisa je uvijek sretna – i samo ponekad sjetna” , objavljenom u časopisu “Scientific Reports” pokazali su da ispitanici gotovo uvijek doživljavaju  Mona Lisu kao sretnu ženu. Također su utvrdili da emocionalna procjena slike ovisi o tome koje druge inačice osmijeha su prikazane. Istraživači su sudionicima testa prikazali izvornu snimku i osam slika u kojima su uglovi usnica Mona Lise bili lagano podignuti ili spušteni kako bi stvorili sretniji ili tužniji izraz lica.

Bili smo nemalo iznenađeni kad smo saznali da je izvorna Mona Lisa gotovo uvijek ocijenjena sretnom, što baca sumnju na uvriježeno mišljenje povjesničara umjetnosti” kaže Dr. Jürgen Kornmeier s Instituta za granična područja psihologije i mentalnog zdravlja u Freiburgu.

Originalni osmijeh u gotovo 100 posto odgovora sretan

Originalni osmijeh je ispitanicima prezentiran istovremeno sa slučajno izabranim manipuliranim osmjesima.  Ispitanici su za svaku sliku trebali odgovoriti je li Mona Lisa na njoj sretna ili tužna, te koliko su sigurni u svoj odgovor. Originalni osmijeh je dobio gotovo 97 posto  ocjena “sretna”. Sudionici su općenito reagirali brže na sretna nego na žalosna lica.

Sve u svemu, izvorna Mona Lisa je manje nejasna i dvojbena od očekivanog, ali ipak, njena percepcija snažno ovisi o korištenom rasponu poticaja, odnosno je li se originalni osmijeh uspoređivao sa sretnijim ili tužnijim izrazima lica.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
30-05-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: lisa recepti, slika mona lise, smješak mona lise,