U mozgu lociran duh Božića

bozic

Tim istraživača iz Ringhospitalet, bolnice povezane sa sveučilištem u Kopenhagenu, locirao je „Duh Božića“ u mozgu pomoću funkcionalne magnetske rezonance (fMRI).

Božićni duh je već stoljećima poznat fenomen i obično se opisuje kao „osjećaj veselja i nostalgije udružen s dobrim željama, poklonima, ugodnim mirisima i dobrom hranom.“

FMRI uređaj pokazuje kako se mijenja obrazac aktivnosti u pojedinim dijelovima mozga tijekom različitih mentalnih procesa. Ovom metodom je moguće utvrditi koji su dijelovi mozga aktivni u raznim životnim situacijama.

Autori studije procjenjuju da „milijuni ljudi u svijetu pate od nedostatka osjećaja duha Božića“ odnosno od „Bah Humbug sindroma“ Naziv ovog stanja je preuzet iz usta Ebenezera Scroogea, lika iz Dickensovog romana, osobe koja najbolje utjelovljuje negativan stav prema radosti Božića.

„Točna lokalizacija duha Božića je najvažniji prvi korak ka pronalaženju mogućnosti kako pomoći ovoj skupini bolesnika“ navode autori i dalje kažu da njihovo istraživanje pridonosi „razumijevanju uloge mozga u blagdanskoj kulturnoj tradiciji“

Za potpuno razumijevanje božićnog duha su potrebna daljnja istraživanja koja bi obuhvatila i druge potencijalne blagdanske krugove u mozgu poput kršćanskog Uskrsa, židovske Hanuke, muslimanskog Bajrama i hinduističkog Diwalija.

bozic

Autori dalje objašnjavaju: „Iako vesela i intrigantna, ova istraživanja valja tumačiti s oprezom. Nešto toliko čarobno i složeno poput božićnog duha, ne može se u potpunosti objasniti, niti ograničiti, na mapiranje aktivnosti u mozgu samom.“

Studija je objavljena u jednom od najuglednijih i najcitiranijih medicinskih stručnih časopisa „The British Medical Journal“ (BMJ) koji već 170 godina tiska znanstvene radove iz područja medicine. Tradicionalno, božićni broj BMJ-a objavljuje „lakše“ i zabavne teme. Tako su u ovogodišnjem božićnom izdanju, pored znanstvenog istraživanja mozga Ebenezera Scroogea, još objavljeni radovi na temu citata iz pjesama Boba Dylana u medicinskoj stručnoj literaturi i dokaz da filmovi strave i užasa doista lede krv u žilama, tj. da gledanje horror scena iz filmova povisuje faktor koagulacije VIII, jedan od faktora zgrušavanja krvi.

Navedene studije su pravi znanstveni radovi koji su prošli uobičajeni postupak Peer-Review-Process, dakle,vrednovane su od strane stručnih krugova. Njihovo objavljivanje pokazuje da znanost ne mora uvijek biti suhoparna i bez doze humora.

Ukoliko ste čitajući ovaj članak prepoznali neke od znakova „Buh Humbug sindroma“ , uređaj fMRI se koristi u Hrvatskom institutu za proučavanje mozga u Zagrebu na Šalati.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
05-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni