Afazija – uzroci, simptomi i liječenje

afazija

Afazija je stečeni gubitak ili poremećaj govora, govornog izražavanja ili razumijevanja uzrokovan oštećenjem mozga. Najčešća je kod odraslih koji su doživjeli moždani udar, ali može biti i posljedica tumora mozga, infekcije, ozljede glave ili različitih demencija.

U nastavku teksta saznajte više o uzrocima, simptomima i liječenju ovog sve češćeg govornog poremećaja.

Glavne vrste afazije

Dvije glavne vrste prema prvotnoj podjeli afazije su:

 • Brocina (motorna) i
 • Wernickeova (senzorna) afazija.

 

 

brocino-i-wernickeovo-podrucje

Motorna afazija je nemogućnost pronalaženja odgovarajućih riječi u određenom trenutku kada nešto želimo reći, dok je mogućnost razumijevanja očuvana.

Senzorna afazija je nemogućnost prepoznavanja riječi ili smislenih vidnih i taktilnih informacija dok je produkcija govora uglavnom očuvana.

Uz ove glavne vrste, ponekad je moguća i popratna nesposobnost pisanja (agrafija), nesposobnost čitanja (aleksija), nesposobnost računanja (akalkulija) kao i nerazumijevanje svojeg ili tuđeg govora te zamjenjivanje riječi (parafrazija).

Ostale vrste afazije

Postoji još nekoliko različitih vrsta afazije s obzirom na veličinu moždanog oštećenja: 

 • Transkortikalna motorna afazija – pojedinci imaju problema s pronalaskom odgovarajućih riječi u komunikaciji. Zbog toga je govor često prekinut i nepovezan, ali je očuvana sposobnost razumijevanja drugih.
 • Transkortikalna senzorna afazija – govor je neoštećen, ali postoje i brojne stanke u komunikaciji zbog teškog pronalaska riječi i oštećenog razumijevanja.
 • Globalna ili potpuna afazija – najteži oblik afazije je globalna afazija kod koje su oštećene sve osnovne jezične funkcije, odnosno govor i razumijevanje govora. Prisutne su aleksija (nesposobnost čitanja), agrafija (nesposobnost pisanja) i akalkulija (nesposobnost računanja).
 • Konduktivna afazija – karakterizira nemogućnost ponavljanja nepoznatih fraza i dužih rečenica, a javljaju se i teškoće u imenovanju predmeta. Osobe mogu prepoznati svoje pogreške u govoru, ali ih ne uspijevaju ispraviti.
 • Amnestička (nominalna) afazija – nemogućnost prisjećanja odgovarajućih imena za određene predmete, pojmove i ljude, dok je razumijevanje očuvano. 

Kako se afazija manifestira? 

Prvi znaci ovog poremećaja uključuju poteškoće u produkciji i razumijevanju govora, kao i poteškoće s čitanjem i pisanjem. Neki smatraju da afazija sama po sebi nije bolest, nego simptom oštećenja mozga.

Iako afaziju uglavnom povezuju s ljudima starije životne dobi koji su najčešće suočeni s moždanim demencijama, današnji tempo života uz česte stresne situacije vrlo negativno utječe na normalno funkcioniranje našeg središnjeg živčanog sustava povećavajući time pojavljivanje poteškoća u izvođenju jednostavnih komunikacijskih vještina čak i kod mlađe populacije.

Uzroci afazije

Jedan od najčešćih uzroka afazije je moždani udar, međutim tu su još i:

 • bolesti krvnih žila (embolija, tromboza, krvarenja),
 • tumori,
 • infekcije,
 • traume,
 • ozljede glave,
 • demencije (Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, Pickova bolest itd.) 

Posljedica svega je oštećenje funkcije centara za govor u moždanom korteksu i bazalnim ganglijima, odnosno u lijevoj hemisferi mozga gdje su smještene jezične govorne funkcije. Tip i veličina jezičnih poteškoća uglavnom ovisi o lokalizaciji i veličini oštećenja mozga.

Simptomi afazije

Simptome afazije nije tako teško prepoznati, pogotovo kad su u pitanju dvije glavne vrste – senzorna i motorna afazija. Kod osoba s afazijom najčešće možete uočiti:

 • nepovezan i besmislen govor,
 • otežano razumijevanje jednostavnog govora,
 • smetnje u pisanju, čitanju i/ili računanju,
 • nemogućnost stvaranja novih riječi,
 • otežano imenovanje predmeta u okolini,
 • otežano prisjećanje otprije poznatih pojmova,
 • duže vrijeme za odgovore na jednostavna pitanja.

Čim se primijeti neka od ovih poteškoća koja se učestalo ponavlja, važno je reagirati na vrijeme i zatražiti savjet liječnika kako bi se utvrdilo je li riječ o afaziji.

Dijagnoza i liječenje afazije

Najjednostavniji način određivanja dijagnoze je verbalna komunikacija s bolesnikom. Postoje različiti testovi koji se odnose na govor, imenovanje, razumijevanje, čitanje i pisanje kako bi se utvrdila vrsta afazije i pretpostavila ozbiljnost moždanog oštećenja.

Spontani razgovor s bolesnikom najbolje pokazuje povezanost rečenica i moguće postojanje pogreški u imenovanju predmeta.

Pomoću neuroloških slikovnih prikaza mozga kao što su CT ili MR, može se otkriti lokacija ozljede mozga i struktura koja je oštećena. 

ct-mozga-kod-afazije

Kako bi se bolesnik čim prije oporavio, potrebno je provoditi različite govorne terapije s kojima bi trebalo početi čim se jave prvi simptomi. One su najučinkovitiji oblici pomoći osobama koje imaju neku vrstu afazije.

Kod samog liječenja i brzine oporavka, veliku ulogu igra mjesto i veličina oštećenja u mozgu kao i opće zdravstveno stanje bolesnika te njegova suradnja u provođenju terapija. 

Podrška okoline

Liječenje afazije ne ovisi samo o klasičnim medicinskim pojmovima oštećenja u mozgu. Jako važnu ulogu ima okolina, odnosno osobe od povjerenja koje su bliske bolesniku.

S obzirom na to da je govor najvažnije sredstvo komunikacije među ljudima, oštećenost jezičnih funkcija znači i djelomičnu odsječenost od normalnog i uobičajenog socijalnog života.

Bolesnik može osjećati strah i nelagodu prilikom sudjelovanja u razgovoru s drugima, stoga je važno pružiti im potporu i svakodnevnu pomoć kako bi oporavak bio što brži. 

podrska-okoline-afazija

Kako komunicirati s osobama koje imaju afaziju?

 • Ponašajte se prirodno!
 • Nemojte se obraćati osobi kao malom djetetu, nego pričajte s njim normalno i jednostavno pazeći pritom na stišavanje pozadinske buke koja bi mogla ometati bolesnika!
 • Dajte im vremena da vam odgovore te ih pohvalite za njihov trud pokušaja govorenja!
 • Nemojte zahtijevati komunikaciju zasnovanu samo na govoru, nego dozvolite i drugačije načine objašnjavanja kao što su crteži ili geste, te nikako ne ispravljajte osobu za svaku riječ koju krivo izgovori!
 • Dozvolite im da budu neovisni te da sudjeluju u svim kućanskim poslovima i obiteljskim odlukama!
 • Budite im podrška i vjerujte u njihov napredak jer vaša prisutnost i ljubav je njihova najučinkovitija terapija!

Vježbe koje vam mogu pomoći

Ovisno o vrsti afazije, potrebno je svakodnevno provoditi vježbe kako bi se govorne i jezične poteškoće smanjile. Vježbe ne smiju trajati predugo jer se bolesnici brzo umaraju i gube koncentraciju.

Ovo su neke vježbe koje vam mogu pomoći:

 • slušanje govora – pacijent sluša izgovor osobe koja čita određeni tekst i nakon toga treba imenovati predmete koji su prikazani,
 • govor – dopunjavanje rečenica, slaganje složenijih rečenica, rastavljanje na slogove, 
 • ponavljanje – brojanje, nabrajanje dana u tjednu, ponavljanje riječi i rečenica,
 • razumijevanje – orijentacija u vremenu i prostoru, razumijevanje uputa, diskriminacija zvukova i predmeta iz okoline,
 • pisanje – prepisivanje riječi i rečenica, pravilno slaganje i dovršavanje rečenica, davanje pismenih odgovora na pročitani tekst, 
 • čitanje – čitanje jednostavnog i složenog teksta, imenovanje predmeta na slici, povezivanje odgovarajuće slike s pročitanim tekstom, 
 • matematika – zbrajanje i oduzimanje, brojanje, dopunjavanje niza brojeva, slušanje brojeva, ostale računske operacije, 
 • pamćenje i slagalice – ponavljanje nepovezanih pojmova, slaganje slika i pojmova prema slijedu događaja, pronalaženje istih slika ili predmeta, raspoznavanje identičnih oblika.  

Zanimljivost

Prema nekim provedenim istraživanjima u SAD-u u kojima su sudjelovale osobe koje boluju od afazije, otkriveno je kako ti pojedinci izrazito uspješnije prepoznaju obmane i laži koje neka osoba izgovara u određenom trenutku nego što to mogu prepoznati zdravi pojedinci.

Naime, kod onih vrsta afazije u kojima bolesnik ne razumije izgovorene rečenice, njegova svijest se potpuno usmjerava na neverbalne signale koje vidi. S obzirom na to da su istraživači zaključili da se točnost prepoznavanja laži povećava onda kada je svjesna misao o tome oštećena, osobe s afazijom su prozvane prirodnim detektorima laži

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   12
Facebooktwitterpinterestmail
28-10-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: afazija, poteškoće u govoru kod odraslih, nerazumno pričanje kod starijih osoba, motorna afazija, ljecenje afazije, Gubljenje govora uzrok, gubitak govora medicinski, centar za govor u mozgu, vjezbe za afaziju, afazija simptomi,