Emocionalno zdravlje djece – zašto je važno i kako ga njegovati?

emocionalno-zdravlje-djece
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Djetinjstvo je životni period ispunjen zaigranošću i srećom. To je posebno vrijeme kada se čini da nijedna briga na ovome svijetu ne postoji i period kada se primjećuju i one najmanje stvari. Iako ugodan za razmišljanje, ovaj pomalo mitski scenarij nažalost nije stvarnost za brojnu djecu diljem svijeta. Velik broj djece i mladih u svojim je kratkim životima vidjelo i doživjelo traumatične događaje koje nam je gotovo nemoguće zamisliti. Ovi bolni događaji mogu ostaviti značajan učinak na njihovo emocionalno zdravlje i utjecati na njih još dugo vremena.

Kako bi pomogli djeci da premoste životne prepreke moramo njegovati njihovo emocionalno zdravlje. Ovaj pojam odnosi se na njihovu mogućnost da se uspješno nose s izvorima stresa, odnosno mogućnost da  savladaju poteškoće vlastitom snagom i prilagodljivošću. Nažalost, mnoga djeca nisu u mogućnosti pobijediti poteškoće koje im je život nametnuo. Prečesto postoje barijere koje utječu na njihov razvoj, poput psiholoških problema.

Budući da postoji toliko djece kojima je pomoć potrebna, vrijeme je da ih naučimo kako mogu poboljšati svoje emocionalno zdravlje. Sljedeća načela zapravo su osnovne emocionalne vještine koje mogu biti korisne svoj djeci, mogu se koristiti u raznim situacijama, a jednom savladane mogu trajati cijeli život.

djecak

“Možeš savladati životne prepreke.”

Naučite djecu da, kada se nešto loše dogodi u njihovom životu, tu prepreku mogu savladati i izaći iz te situacije snažniji nego što su bili. Rješavanje problema složen je zadatak koji zahtijeva strpljenje – pomozite djeci proći kroz moralne dileme i vodite ih dok sami slažu dijelove rješenja. Također ih naučite da neki problemi ne mogu biti riješeni samostalno i da će u tim situacijama trebati pomoć odraslih osoba kojima vjeruju. Pomozite im da prepoznaju ove situacije i shvate kome se mogu obratiti za pomoć. Što više uspjeha postignu tijekom savladavanja prepreka više će samopouzdanja i fleksibilnosti kasnije imati.

“Nisi sam/a.”

Kada se suočavaju s poteškoćama neka se djeca mogu osjećati usamljeno i izolirano. Kao rezultat bježanja od problema djeca mogu “zaključati” svoje poteškoće i ne nositi se s njima. Nažalost, takva potisnuta iskustva mogu isplivati na površinu mnogo godina kasnije. Za dijete je važno da se poveže s osobama koje se mogu poistovjetiti s njima te koje iskreno brinu za njih. Sama spoznaja da nisu sami te da postoje ljudi koji su doživjeli istu situaciju (i preživjeli) djetetu može dati dodatnu snagu da premosti svoje probleme.

“Vjeruj u sebe.”

Ako naučite dijete da vjeruje u sebe i svoje sposobnosti, to mu može pomoći da se uspješnije nosi sa stresnim situacijama. Razna su istraživanja povezala samoučinkovitost s emocionalnim zdravljem, uspješnim nošenjem s poteškoćama i boljim izvršavanjem zadataka. Kada se djeca dobro osjećaju zbog stvari koje mogu napraviti, motiviranija su za učenjem novih stvari, ostvarivanjem ciljeva i daljnjim razvijanjem svojih snaga i vještina.

djeca-na-livadi

“Nauči opraštati.”

Savladavanje “umjetnosti” opraštanja u djetinjstvu može biti dar koji će trajati cijeli život. Opraštanje se često miješa sa zaboravljanjem, iako se radi o dva potpuno različita pojma. Dio ovog procesa je učenje da djeca sa sobom ne moraju nositi teške emocionalne terete. Umjesto toga, mogu se rasteretiti i poteškoće ostaviti u prošlosti, gdje i pripadaju. Kada djeca opraštaju ona donose svjesnu odluku da neće dopustiti ljudima i situacijama da ih dugo vremena pritišću, te da će držanjem za bolne uspomene patiti samo oni sami.

“Uživaj u sadašnjem trenutku.”

Dijete koje je često zabrinuto propušta nešto vrlo posebno – današnji dan. Pokušajte djecu naučiti da zastanu i obrate pozornost na trenutak u kojemu se nalaze. Djeca nisu premlada da bi naučila važnost opuštanja i osjećanja svijeta koji se oko njih nalazi. Dapače, ako ovu vještinu savladaju vrlo mladi lakše će se nositi sa svakodnevnim stresom te pozitivno utjecati na svoje emocionalno zdravlje.

Savladavanje ovih pet načela može osnažiti emocionalno zdravlje djece, koja će biti sposobna uživati u svom djetinjstvu na pravi način te ostati snažna tijekom životnih uspona i padova. Međutim, djeca se ne rađaju s ovim vještinama. Kada se dogode teške situacije djeca moraju naučiti da ih mogu riješiti, da nisu sami, da moraju vjerovati u sebe, da mogu oprostiti (ali ne i zaboraviti) te da svoj život mogu živjeti u sadašnjem trenutku.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.60 / 5 (5 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: jelopasna bjela stolica,