Doznajte sve o gljivicama: Koji su simptomi i kako se konačno riješiti te dosadne infekcije?

Gljivice na noktima i stopalima

Procjenjuje se da će od gljivičnog oboljenja stopala ili tinee pedis jednom u životu oboljeti čak 70 posto svjetske populacije. Brojka je tako visoka jer gljivice jako vole mračna, vlažna i topla mjesta poput čarapa i cipela.

Nastanjuju se najčešće među nožnim prstima, a 25 posto odraslih osoba će imati neku vrstu gljivica na nožnim noktima (onihomikozu) do kad napune 40 godina. Od gljivičnih oboljenja češće oboljevaju ljudi u podnebljima gdje se nose zatvorene cipele pa je ova bolest dobila i naziv „kazna civilizacije“.

Kako se prenosi gljivična infekcija i koji su njezini simptomi?

Gljivična infekcija noktiju i kože zarazna je bolest izazvana patogenim gljivicama koje se mogu prenijeti s čovjeka na čovjeka, a u početku se infekcija može razvijati bez ikakvih vidljivih simptoma.

Najčešći simptomi su suhoća, ljuštenje, svrbež, a ako se pravovremeno ne reagira koža može postati raspucala i bolna i mogu se javiti mjehurići. Gljivice na noktima isto tako nisu nimalo lijep prizor.

Pojavit će se mrlje i bijele pruge na površini nokta koji će potamniti, postati debeli, te isto tako poprimiti neugodan miris. Ovi su problemi vrlo lako rješivi.

Prvom pojavom simptoma trebalo bi se pobrinuti da se infekcija ne širi dalje i da što prije prođe. Najbolje je posegnuti za kremama i otopinama, a primjerice Exoderil sadrži djelatnu tvar naftifin i učinkovito djeluje na kožne gljivice, kvasnice, plijesni i druge gljivice. Već nakon prvih par nanošenje osjeća se olakšanje i nestaje svrab, ali treba je nastaviti primjenjivati nekoliko tjedana jer gljivice su vrlo sklone recidivu.

Nokti koji su zahvaćeni gljivicama su puno teža stvar i treba biti jako uporan. Njih se kapa otopinom i treba ih tretirati između 4 i 6 mjeseci, a ponekad treba čekati dok novi nokat potpuno ne izraste. Exoderil ima prednost jer je te preparate dovoljno nanijeti samo jednom dnevno na oboljelo područje pa se tako cijeli tretman pojednostavljuje.

Kako spriječiti ili liječiti gljivičnu infekciju?

Valja imati na umu kako pojačana higijena nije presudna u borbi protiv gljivica koliko je to pravilno brisanje. Naime gljivicama se lako možete zaraziti u javnim prostorima kao što su tuševi u teretanama, bazeni ili saune i koliko se god tuširali nakon toga, one neće proći.

Važno je da ih dobro osušite ručnikom nakon kupanja, te nanesete kremu protiv gljivica. Ako držite svoja stopala suhim, gljivice naprosto neće imati više gdje rasti. Infekcija nema veze sa čistoćom, jer čak i ako perete noge nekoliko puta na dan svejedno se možete zaraziti na nekom javnom mjestu, osobito ako su vam stopala vlažna i hodate bosi. Isto tako infekciju možete dobiti ako koristite ručnik ili cipele zaražene osobe.

Nosite japanke ili natikače u tuševima i odmah operite svu posteljinu i čarape odvojeno jednom kad ste saznali da imate tineu pedis ili onihomikozu. Dezifincirajte cipele i često ih provjetravajte, te nastojte ne biti baš po cijele dane u njima. Nožnim prstima je isto tako potreban zrak.

Gljivična oboljenja stopala i noktiju pogađaju svakoga i mogu izgledati drugačije na svakoj osobi. Ako niste sigurni o čemu se radi, posjetite doktora dermatologije ili mikologije.

Više o Exoderil proizvodima pročitajte ovdje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
27-06-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Advertisement

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: dermatolog gljivice na noktima, gljivice tretman cipeka klorheksadin, kako se zarazi gljivicama, mogu li se gljivice sa stopala prenjeti dalje, patogene gljivice, problemi sa glivicama,