Zašto je smrtnost od bolesti srca i krvnih žila veća tijekom zimskih mjeseci? Kako si pomoći?

srce i liječnik

Jeste li znali da je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti veća tokom zimskih mjeseci nego u ostatku godine. Znate li kako hladnoća djeluje na vaše krvne žile i zašto je ateroskleroza najopasnija tijekom zime? Saznajte više u nastavku članka.

Ateroskleroza je najčešća i najozbiljnija bolest kardiovaskularnog sustava za koju je karakteristično da smanjuje ili onemogućuje protok krvi kroz krvne žile zbog nakupina plaka koje su se stvarale godinama na njihovim unutarnjim stijenkama.

Ateroskleroza kao proces počinje još u djetinjstvu te se njeni simptomi postepeno razvijaju kako raste plak i kako krvna žila postaje suženija.

Ono što čini aterosklerozu vrlo opasnom je činjenica da se otkriva tek kada je došlo do kritičnog suženja krvne žile te kada osoba već ima ozbiljne simptome bolesti srca i krvnih žila ili kada je već doživjela srčani ili moždani udar.  

Upravo iz tog razloga su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnici smrtnosti u Hrvatskoj. Bitno je naglasiti kako je smrtnost najveća tokom zimskih mjeseci, kada se povećava za čak 20% u odnosu na broj umrlih u ostatku godine.

Zašto se smrtnost povećava tijekom zime?

Kako toplina omogućuje širenje krvnih žila na isti način hladnoća uzrokuju stezanje krvnih žila čime dolazi do većeg otpora cirkulaciji i jačeg rada srca. Usporedno sa time raste krvni tlak što zauzvrat može dovesti do pojave bolova u prsima, aritmije, srčanog ili moždanog udara.

Upravo taj proces najviše ugrožava starije ljude i kronične srčane bolesnike koji, zbog uznapredovale ateroskleroze, već imaju slabije prohodne krvne žile koje se tokom zimskih mjeseci još dodatno sužuju čime se dodatno otežava normalan protok krvi i normalna cirkulacija.

Kako si možete pomoći?

Ukoliko uzmemo u obzir sve navedene činjenice jednostavno je za zaključiti da je potrebno djelovati na cjelokupan kardiovaskularni sustav, samim time i na uzrok i posljedice ateroskleroze, jer se na takav način u potpunosti možemo osigurati od svih neželjenih zdravstvenih problema tokom zimskih mjeseci. Također to je ključno kako bi se spriječilo daljnje narušavanje vašeg zdravlja i omogućio brži boljitak.

Strauss kapi: Učinkovito rješenje

Kada se postavlja pitanje kako sigurno i učinkovito djelovati na cjelokupan kardiovaskularni sustav, izbor mnogih su Strauss kapi.

Jedinstven biljni proizvod koji je potvrdio svoje djelovanje klinički dokazanom učinkovitosti te koji od 1980. godine potvrđuje svoju kvalitetu i opravdava povjerenje mnogih zadovoljnih korisnika diljem svijeta.

zdravlje-srca-krvnih-zila

Strauss kapi čiste krvne žile od nakupina plaka, te istodobno potiču normalnu cirkulaciju, utječu na razinu masnoće u krvi, krvni tlak i doprinose normalnom radu srca.

Na taj način one  istovremeno djeluju na uzrok i posljedice ateroskleroze te Vam omogućavaju sve kako bi osigurali normalno zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Želite saznati više o Strauss kapima? Više informacija potražite na službenim stranicama Strauss kapi.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
03-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: krvne zile, bolesti srca, dali sportaši imaju starije krvne žile od svoje dobne starosti, stezanje žila, toplina i bolest srca, toplina i krvni sustav, zimi se krvne zile,