Voda u koljenu- uzroci i liječenje

voda-u-koljeno
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jedan od čestih simptoma koje čujemo od osobe s problematičnim koljenom je voda u koljenu. Da bi efikasno sanirali ovaj problem valja prvo naći uzrok. Srećom, dijagnostika koljena dosta je napredovala u novije vrijeme pa je i uspješnost liječenja velika.

Uzrok vode u koljenu

Otok koljena, ali i svih drugih zglobova može biti dvojak.

Prvi je krvni otok, a nastaje poslije distorzija ili trauma poput udaraca u meke ili čvrste strukture zgloba. Pri takvom slijedu događaja može puknuti jedna ili više krvnih žila, nakon čega krv ulazi u zatvoreno područje zgloba. Kada tlak krvi u zglobu naraste dovoljno, oštećena se krvna žila začepi, te otvor na njoj zaraste, dok krvi u samom zglobu treba više tjedana, pa i mjeseci da se resorbira u potpunosti.

Drugi način nastanka otoka u koljenu jest pojačano lučenje zglobne tekućine u sam zglob. Ono isto tako može biti prouzročeno traumom manjeg obima, pri kojoj meka tkiva reagiraju upalnim procesom poradi kojega se stvara višak tekućine u zglobu. Osim na taj način, degenerativne promjene na hrskavici i kostima mogu uzrokovati reaktivni otok u zglobovima, pa tako i koljenu. Upravo te reaktivne otoke i zovemo „vodom u koljenu“.

Dijagnoza bolesti

Da bi se postavila prava dijagnoza bolnog koljena doktor može zatražiti neki od sljedećih testova

  • rendgenska slika koljena na kojoj se vidi stanje kosti i ligamenata te se dijagnosticiraju napuknuća, iščašenja, artritis
  • magnetska rezonanca- test kojim se precizno detektira svaka anomalija na koljenu i zglobu
  • krvni testovi kojima se može ustvrditi infekcija, upala, reumatoidni artritis, bolesti limfnih čvorova, problemi zgrušavanja krvi
  • artrocenteza- punkcija zgloba i uzimanje uzoraka- uzorak se pretražuje kako bi se našli tragovi krvi, bakterija, i tragova koji upućuju na giht

Lijekovi

Ovisno o postavljenoj dijagnozi doktor može prepisati

  • lijekove protiv boli- kako bi se ublažilo bolno stanje u koljenu dok se bolest ne izliječi
  • antibiotik- ukoliko su simptomi uzrokovani infekcijom
  • kortikosteroide- kortikosteroidi su efikasni, ali mogu uzrokovati i ozbiljne nus pojave pa s njima treba oprezno

Sanacija vode u koljenu

Sanacija koljenog otoka uzrokovanog degenerativnim procesima nije jednostavna i nije joj neposredni cilj sam otok, već temeljni proces u koljenu. Upravo poradi te činjenice, evakuacija otoka iglom i špricom, koja je godinama bila upotrebljavana gotovo automatski, danas se rjeđe čini. Razlog tomu je iskustvo koje govori kako se vrlo brzo nakon takvog zahvata stanje vrati u obim prije evakuacije.

Naime, ako postoji hrskavično oštećenje u koljenu, koje izaziva upalnu reakciju tkiva u neposrednoj okolini, tada jednostavna aspiracija viška tekućine špricom i ne može donijeti trajno, već tek možda privremeno i kratkotrajno olakšanje. Vrlo je važno po pojavi otoka u koljenu učiniti adekvatnu dijagnostiku i točno utvrditi uzrok oticanja zgloba. Ako je to hrskavično oštećenje (koje je i najčešće, pored reumatoloških reakcija), tada valja sprovesti adekvatno liječenje.

Fizioterapija koljena

Ukoliko nalaz ne zahtjeva operativni postupak, započinje se sa fizioterapijskom procedurom, koja ima dva svoja dijela, a s kojima se nastupa istovremeno.

Prvi je simptomatsko liječenje i cilj mu je ubrzati resorpciju otoka na dva načina- povećanjem pritiska, te pospješivanjem cirkulacije krvi i limfe u samom zglobu i njegovoj neposrednoj okolini. U tu svrhu koristimo kako elektroterapiju, tako i laser, ultrazvuk, tople ili toplo-hladne procedure, ali i tzv. presoterapiju. Kao pomoć, može biti poželjno i kratkotrajno nošenje elastičnih zavoja i poveski.

Drugi je funkcionalno liječenje i cilj mu je sanirati mišićno tetivni sustav koji okružuje sam zglob, a izvodi se individualno koncipiranim i sporovedenim vježbanjem. Ono mora osnažiti mišiće, poboljšati fleksibilnost, te ubrzati njihovu reakciju, a sve u cilju smanjivanja opterećenja na već oštećenu hrskavicu u samom zglobu, što sve ima za posljedicu smanjivanje ili uklanjanje otoka.

Što treba učiniti ako se javi “voda u koljenu”?

Iz svega navedenog jasno je da „voda u koljenu“ nije problem sam po sebi, već pokazatelj da s koljenom nije sve kako valja. Određivati po veličini samog otoka je li stanje poboljšano ili nije, nije uputno. Kako se u većini slučajeva radi o kroničnim stanjima, koja zahtijevaju trajnu brigu, najbolje je samo liječenje, a naročito dijagnostiku prepustiti stručnjaku, te pratiti njegove savjete.

Naš savjet za kraj

Pazite svoja koljena dok su zdrava, izbjegavajte nagle trzaje. Ukoliko je već došlo do oštećenja posjetite doktora i napravite pretrage što prije.

» Saznajte više: Muči vas bol u koljenu? Rješenje je ortopedija “a la carte”

Dijelovi članka preuzeti su sa Scipion.hr uz odobrenje autora.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
EVA Fontaine 7L
EVA Fontaine 7L

Za prirodnu filtraciju i revitalizaciju vode.

1450 kn

Eva Ultimate Napredna Tuš Glava
Eva Ultimate Napredna Tuš Glava

Prirodno eliminira klor i kamenac.

760 kn

Saznajte više o: , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.21 / 5 (14 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: otečeno koljeno, voda u koljenu narodni lijek, natečeno koljeno, Bolno i oteceno koljeno, otečeno koljeno bez bolova, nateknuto koljeno, otečena koljena, voda u koljenu prirodni lijek, bol u desnom koljenu, oteknuto koljeno,