Istraživači otkrili gen odgovoran za rast sijedih vlasi

sijeda kosa

U radu objavljenom utorak u Nature Communications Journal, znanstvenici su otkrili gene povezane sa sijedom kosom, spojenom obrvom, pa čak i s debljinom brade.

Istraživači iz Velike Britanije, Perua, Španjolske, Čilea, Argentine, Meksika, Kolumbije i Brazila proučavali su 6,630 ljudi u Latinskoj Americi da bi vidjeli kako se različiti geni odnose na boju kose, sijedu kosu, gustoću kose, ravnu ili kovrčavu kosu.

Otkrili su gen IRF4 povezan sa sijedom kosom. Gen se odnosi na boju kose, ali ne na način kako kosa postaje sijeda. To djeluje na regulaciju melanina, pigmenta koji utječe na boju kose, očiju i kože.

Razumijevanje učinka gena na boju kose može dovesti do razvoja tretmana koji zaustavlja ili odgađa sijedu kosu, rekli su autori studije.

 

To je moguće samo zato što smo analizirali raznoliku skupinu ljudi, što nikad prije nije učinjeno na ovoj razini“, izjavio je profesor Andres Ruiz-Linares u priopćenju. “Ovi rezultati imaju potencijalnu forenzičku i kozmetičku primjenu kad povećamo znanje o tome kako geni utječu na naš izgled.

Radeći s velikim i raznolikim uzorkom, tim je čak uspio pronaći gen nazvan PAX3, a koji je povezan s pojavom spojene obrve (“monobrows”). Pronalaženje ovih gena podržava tezu da su se karakteristike kose razvile kroz prirodnu selekciju.

Identificiranje gena moglo bi dovesti do važnih uvida o tome kako i na koji način starimo, rekli su autori.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.75 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
24-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gen odgovoran za vitiligo, istraživanje gena za vitiligo, žene sa sijedom kosom,