Alergija na ambroziju – kako ublažiti simptome?

ambrozija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svake godine u mjesecu kolovozu 15 do 25 % stanovnika kontinentalne Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju ili, točnije, alergijskog rinitisa. Simptomi su kihanje, nadraženo grlo,  grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. Teži slučajevi alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom, glavobolju… Sve to počinje kada ambrozija ispusti prvu pelud u zrak (sredina ili kasno ljeto) pa do prvog mraza koji ubije biljku (rana jesen).

Što je ambrozija?

Ambrozija je korov koji raste u kontinentalnim dijelovima… Biljka je jednogodišnja. Jedna biljka je u stanju proizvesti i do milijardu čestica peludi što je izrazito puno. Negdje početkom kolovoza, kako noći postaju dulje, cvjetovi ambrozije sazrijevaju i otpuštaju pelud. Vručina, vlaga i povjetarac pomažu širenju peludi koja putuje od biljke do biljke kako bi oplodila sjemenku i osigurala novi naraštaj sljedeće godine. Ambrozija obično raste u ruralnim područjima, ali i u urbanim središtima, gdje god postoji kakvo napušteno polje. Koncentracija peludi je obično na maksimumu u podnevnim satima, između 10 h i 15 h. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje peludi. Pelud ambrozije može daleko putovati, i preko 50 kilometara, a penjati se može preko 3 kilometara u visinu! Većina peludi padne na tlo unutar 100 metara od izvora. Sjeme ambrozije može mirovati u tlu i desetke godina i onda izrasti kada uvjeti za to budu zadovoljeni.

Zašto dolazi do alergijske reakcije?

Imunološki sustav se brine o obrani organizma od štetnih čestica, bakterija, virusa, gljivica, parazita… Osobe koje imaju problema s alergijama imaju vrlo osjetljiv imunološki sustav koji burno reagira i na bezopasne čestice (alergene) kao što su peludi. Kada alergičar udahne alergen i kada taj alergen uđe u krvotok, imunološki sustav reagira te dolazi do alergijske reakcije.

Tko obolijeva od ambrozijske alergije?

Statistika kaže da je među alergičarima na pelud njih čak 75% alergično upravo na ambroziju. Postoji tendencija kod ljudi koji su razvili alergijsku reakciju ne jednu vrstu peludi, da ju razviju i za ostale vrste peludi.

Alergijski rinitis (peludna hunjavica)- simptomi

Alergijska reakcija koja nastaje zbog peludi (bez obzira je li izvor Ambrozija ili neka druga biljka) poznata je kao Alergijski rinitis. Simptomi uključuju nadražene i crvene oći, svrbež, curenje i začepljenost nosa, kihanje, grlobolja, nadraženost u grlu i nosu. U težem obliku može biti prisutna astma, kronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

Dijagnoza- alergološko testiranje

Alergija se najčešće dijagnosticira kožnim testiranjem. Postupak se sastoji od nanošenja vrlo male količine alergena na i pod kožu te promatranja reakcije. Ako koža na mjestu apliciranja pocrveni i natekne znači da je prisutna alergijska reakcija. Veličina natečenog područja određuje jačinu alergijske reakcije. Alergološko testiranje je uglavnom bezbolno i točno. Ponekad se alergija dijagnosticira iz uzorka krvi u kojoj se traže antitijela za određeni alergen.

Ublažavanje simptoma ambrozijske alergije

Najbolje što alergičar može učiniti je izbjegavati kontakt s peludi. Obzirom na veliku koncentraciju peludi u zraku to je ponekad nemoguće. Evo kako si možete pomoći:

  • pratite izvještaj o koncentraciji peludi u zraku– u zadnje vrijeme ga daju na nekim prognozama vremena, pogotovo na bioprognozi, također pratite peludni kalendar
  • provodite vrijeme u zatvorenim, klimatiziranim prostorijama. Klima uređaj bi trebao imati anti- peludni filter
  • Ambrozija je najprisutnija u kontinentalnom djelu zemlje. Odlazak na more pomoći će vam isto kao i odlazak u planine (puno manja koncentracija peludi)
  • Higijena dišnih puteva možde vam olakšati simptome ili ih čak ukloniti. Više o tome
Lijekovi
  • Antihistaminici su najpropisivaniji lijekovi za simptome alergijskog rinitisa. Obično se daju u tabletama (loratadin, feksofenadin, cetirizin, difenhidramcrin), a rjeđe lokalno, kao sprej na nos ili kapi za oči. Nekada su antihistaminici imali puno nuspojava od kojih je najjača bila pospanost. Današnji antihistaminici više skoro pa i nemaju nuspojave. Telfast, Claritin Rinolan, Singular primjeri su moderne generacije antihistaminika.
  • internazalni kortikosteroidi- sprejevi za nos koji ublažuju simptome alergijskog rinitisa (peludne hunjavice). Oni se obično kombiniraju s antihistaminikom ili se koriste kao jedina terapija kada je to dovoljno. Jedan od takvih lijekova na hrvatskom tržištu je Flixonase.
  • Dekongestivi, kromoni, antikolinergici, antilekotrijeni- u nekim specifičnim slučajevima alergičaru mogu biti prepisani i ovi lijekovi
Imunoterapija ili hiposenzibilizacija

Uz uspješnost imunoterapije je vezana određena doza kontroverze. Neki izvori ju navode kao vrlo uspješnu, a drugi opet kao vrlo neuspješnu metodu ublažavanja i uklanjanja alergijskih simptoma.Imunoterapija je dugotrajan postupak u kojem se alergičaru daje mala količina alergena kako bi se njegov imunološki sustav naučio nositi s alergenom. Alergičar prima u razdoblju od oko mjesec dana injekcije s alergenom i taj postupak se obično ponavlja godinu do dvije. Ukoliko je terapija uspješno provedena, osoba u sezoni alergije neće imati simptome alergijskog rinitisa ili će oni biti blaži. Imunoterapija se pogotovo savjetuje mlađim osobama kao i onima koji imaju alergijsku reakciju na jedan ili dva alergena, a ne više.

Zrak zagađen ispušnim plinovima čini Ambroziju agresivnijim alergenom.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Ulje divljeg origana - prirodni antibiotik
Ulje divljeg origana - prirodni antibiotik

Protiv širokog spektra bakterija, virusa i gljivica.

143 kn

Citrofit - Ekstrakt sjemenki grejpa
Citrofit - Ekstrakt sjemenki grejpa

Snažno podiže imunitet i djeluje protiv parazita.

od 70 kn

Saznajte više o: , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3 / 5 (5 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: alergija na ambroziju, ambrozija, ambrozija alergija, simptomi alergije na ambroziju, alergija na ambroziju simptomi, alergija ambrozija, ambrozija alergija simptomi, kako ublaziti alergiju na ambroziju, alergija na ambroziju prirodno liječenje, alergija na ambroziju tablete,