Ayurvedski aperitiv za slavlje, probavnu vatru i vitku liniju

Đumbir

Božićno i novogodišnje slavlje je pred nama, a ono nam donosi radosna okupljanja s obitelji i prijateljima. Čaše se podižu uz zdravice i nadu u bolju budućnost, smijeh i zabava traje do duboko u noć uz bogatu trpezu prepunu finih kolača i raznovrsnih jela i pića kojima se često neumjereno prepuštamo.

Kako bi vrijeme blagdana proveli bez onih tipičnih posljedica koje nas nakon Nove godine ostave s par kilograma viška i opterećenim probavnim sustavom, ne mogu dovoljno naglasiti dobrobit ovog jednostavnog aperitiva koji posjeduje samo dva ali moćna sastojka; med i đumbir.

Đumbir i med
Foto: Pixabay

Čašica aperitiva od đumbira u sebi sadrži žestinu, slatkoću i svježinu. S njim možemo iznenaditi svoje goste da isprobaju nešto novo na našoj blagdanskoj trpezi. Kako nas đumbir svojom žestinom grije iznutra, oduševit će i one koji radije vole alkohol.

S obzirom na svoje brojne ljekovite prednosti, ovaj fini aperitiv neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer osim okusa, posjeduje jedinstveno svojstvo da dubinski harmonizira cijelo tijelo.

Pripremit će naše nepce i probavni sustav na tešku, slatku i masnu hranu zbog koje se svake godine žalimo da smo pretjerali. Prema Ayurvedi, dobra probava je kamen temeljac zdravlja i blagostanja. Kad naš probavni sustav dobro funkcionira, apsorbiramo sve potrebne hranjive sastojke iz hrane koju jedemo, uživamo u zdravoj cirkulaciji i posjedujemo snažan imunitet koji nas štiti od bolesti.

Prije nego krenemo s receptom, upoznajmo se s dobrobitima ovog finog aperitiva kojeg je, osim uz blagdansku trpezu, preporučljivo popiti svaki dan prije ručka.

Ljekovitost aperitiva od đumbira

  • jača želudac i organe probavnog sustava,
  • potiče apetit i probavne sokove,
  • otapa masnoće u tijelu,
  • snaži i njeguje imunološki sustav,
  • usporava starenje,
  • poboljšava kvalitetu kose i proljepšava kožu,
  • potiče eliminaciju otpadnih tvari i toksina iz organizma,
  • štiti tjelesne stanice od oštećenja,
  • smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
  • njeguje zdravlje srca i krvožilnog sustava,
  • prirodan analgetik koji pomaže kod migrena, glavobolja i menstrualnih grčeva,
  • ublažava upalne procese u tijelu,
  • pročišćava dišni sustav koji je često zagušen tijekom zime.

Aperitiv od đumbira – ayurvedski recept

Sastojci za 2 osobe:

  • 4 komadića korijena đumbira (veličina i duljina palca),
  • organski med.
Đumbir i med
Foto: Pixabay

Priprema:

Priprema aperitiva je vrlo jednostavna i brza. Ogulite korijen đumbira i istisnite ga u sokovniku.

Svježi sok od đumbira pomiješajte u jednakom omjeru s medom; npr. u jednu dobivenu čašicu svježeg soka dodajte 1 čašicu prirodnog meda. Sve dobro izmiješajte dok se med potpuno ne rastopi u soku. Aperitiv poslužite u svojim omiljenim čašama, pola sata prije jela.

Želim vam svima zdravu, sretnu i uspješnu Novu 2020 godinu te magično novo desetljeće!

Članak uređen:

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ayurvedski aperitiv za slavlje, probavnu vatru i vitku liniju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.