Bokvica – ljekovita svojstva i primjena

bokvica

Bokvica se vrlo često naziva još i trputac, žilovlak ili konjska rebra. Postoji preko 200 vrsta bokvice, no mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi plosnati i široki, zašiljeni na vrhovima, cvjetići su maleni i nanizani kao pletenica i oprašuju se putem vjetra.  Plod bokvice je dvosjemeni te imamo mušku i žensku, a razlikuju se po širini listova. Mušku bokvicu karakteriziraju uski listovi, a žensku široki. Bokvica je široko rasprostranjena, nalazimo je po naseljima, dvorištima, po puteljcima, livadama, pašnjacima i šumama.

Ljekovita svojstva bokvice

Primjena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali ljekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga iznimna ljekovita svojstva.

List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

 • Pomaže kod zarastanja rana, ogrebotina, porezotina i oštećenja kože
 • Djeluje protuupalno na kožu i sluznicu
 • Djeluje protiv lišajeva i uboda insekata
 • Čisti krv, želudac i pluća
 • Olakšava iskašljavanje sluzi
 • Smanjuje često mokrenje
 • Pozitivno djeluje na probavne organe
 • Protiv čireva na koži i želucu
 • Pomaže kod zarastanja žuljeva
 • Ublažava kašalj
 • Kod svih problema dišnih puteva od kašlja do tuberkuloze pluća i astme
 • Osnažuje bubrege i pluća
 • Preporučuje se kod tromboze

Svi dijelovi bokvice se koriste i imaju ljekovita svojstva, no najviše se ipak koristi lišće koje se sabire u vrijeme cvjetanja biljke i pritom je važno da listovi izgledaju svježe, da su zdravi i neoštećeni.

Bokvica je od davnina poznata kao lišće koje se stavlja na rane i pod zavoj, no postoji više načina primjene bokvice. Kod ogrebotina i ostalih oštećenja kože, svježi se listovi mrve među rukama te stavljaju na ranu. Tako smrvljeni listovi, kada im se doda prstohvat soli i postavi oko vrata. pomažu i u liječenju guše.

Lišće bokvice stavljeno unutar obuće liječi bolne žuljeve. Sirup koji se priprema od trputca koristi se za čišćenje krvi i oslobađanje organizma od štetnih tvari, čaj sprečava nastanak kamenca, ubrzava krvotok i ima mnoge, već nabrojene, blagotvorne učinke.

Ljekovitost bokvice koristi se i u kozmetičke svrhe. Bokvica uklanja akne i gnojne prištiće s kože te čisti ostatke nakupljenih nečistoća u porama.

Primjena bokvice

Čaj od bokvice

Žličicu punu lišća preliti sa 2,5 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj je najbolje piti dok je još topao.

Oblog od bokvice

Zdravo, neoštećeno i svježe lišće izgnječiti drvenim gnječilicama ili drvenim valjkom te staviti na ranu.

Sirup od bokvice

Cijele i svježe listove oprati pod vodom i pustiti kratko da se osuše. Listiće zatim samljeti i iz njih iscijediti sok . 1 litru soka miješati sa 2 kg šećera te kuhati 10-12 minuta. Tako pripremljen sirup konzumirati prije obroka i čuvati u hladnjaku.

Krema od bokvice

15-20 grama svježe iscijeđenog soka od bokvice pomiješati sa 10-15 grama masne kreme te dodati par kapi ružinog ulja i žličicu nevenove masti i dobro izmiješati. Mješavina se koristi protiv akni i gnojnih prištića.

Bokvica u starim knjigama

Još iz davnina u narodnoj se medicini često spominje recept za serum od bokvice koji liječi „sve boljke disanja“, a način pripreme nije mu nimalo standardan.

Za pripremu bokvičinog seruma potrebno je u staklenku od 5 l naslagati 3 cm protisnutih svježih listova te posuti smeđim šećerom u količini još 1 cm te na taj način ponavljati proces slaganja dok se staklenka ne napuni. Staklenku je potrebno ostaviti sa strane na jednu noć te je ujutro opet dopuniti ako su se listovi slegli.

U vrtu se tada iskopa rupa, a poklopac staklenke zalije voskom, te se stavlja u iskopanu rupu i pokriva daskama i kamenjem i zemljom da bude u potpunosti zatrpana te se stavlja vidna oznaka na mjesto kako bi se kasnije moglo pronaći. Staklenka se iz zemlje vadi nakon 3 mjeseca te se dobiveni serum prokuhava i procijedi. Tako pripremljen serum najjači je lijek protiv svih bolesti grla i pluća.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.06 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bokvica, bokvica kao lijek, bokvica biljka, bokvica kao lek, bokvica ljekovita svojstva, bokvica ljekovitost, čaj od bokvice, bokvica slike, caj bokvica, sta bokvica sve lijeci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bokvica – ljekovita svojstva i primjena

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje