Tinktura od gaveza – kako ju napraviti i njene dobrobiti

gavez-tinktura

Gavez je biljka čiji korijen pomaže kod mnogih zdravstvenih problema. Tinktura od gaveza proizvodi se od njegova korijena i djeluje na sve vrste ozljeda, uboda, rana, prijeloma kostiju, modrica, kostobolje te na zgrušavanje krvi. Ovaj neugledni korijen svoja ljekovita svojstva može zahvaliti glavnom aktivnom sastojku alantoinu i hormonu auksinu koji pospješuju regeneraciju tkiva pa s time i brže zarastanje rana.

Tinktura od gaveza koristi se za liječenje otvorenih i zatvorenih prijeloma kostiju, oporavak nakon prijeloma, izraslina na kostima, ali i prorijeđenog koštanog tkiva.

Dobrobiti tinkture od gaveza

  • učinkovit lijek za artritis,
  • ublažuje uganuća ili iščašenja zglobova,
  • pomaže kod hematoma,
  • smanjuje upale vena i tetiva,
  • pomaže kod poremećaja cirkulacije,
  • olakšava bolove kod osteoporoze,
  • ublažuje bolove u kralježnici,
  • pomaže kod trnjenja ruku ili nogu,
  • liječi zagnojene rane i otvorene prijelome,
  • obnavlja oštećeno tkivo,
  • liječi upale živaca i umanjuje bol na mjestima osjetljivim na pritisak.
gavez

Osim što je odlična za razna zdravstvena stanja, tinktura od gaveza koristi se i u njezi kože lica. Preporučljiva je za tretiranje ožiljaka, bora i opuštene kože lica. Najbolji učinak primijećen je na sitnim borama od smijanja ili oko očiju, a dugotrajnim korištenjem koža se u potpunosti regenerira.

Tinkturu možete isprobati i za obnavljanje kože na rukama, posebice nakon dugotrajne izloženosti suncu ili oštrim uvjetima.

Kako napraviti tinkturu od gaveza?

Za tinkturu vam je potrebno 100g korijena gaveza, 700 mL 50-postotnog (ili više postotnog) medicinskog alkohola i staklena boca od jedne litre.

  1. U bocu ulijte alkohol, dodajte korijen gaveza i dobro ju zatvorite.
  2. Bocu polegnite vodoravno i ostavite da stoji na tamnome mjestu 2 tjedna.
  3. Mješavinu promućkajte svaki treći dan kako korijen ne bi samo stajao na dnu.
  4. Nakon 2 tjedna tinkturu procijedite u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mjestu kada ju ne koristite.
  5. Tinkturu od gaveza koristite 3 puta dnevno.

Umjesto alkohola, možete poslužiti i domaćom rakijom, no ta će tinktura vrlo neugodno mirisati i biti ljepljiva za korištenje.

Preporučujemo da alkohol kupite u ljekarni jer ćete onda dobiti tinkturu bez mirisa. Osušeni korijen gaveza također možete kupiti u biljnim ljekarnama ili pojedinim prodavaonicama zdrave hrane.

Ukoliko vas zanima kako napraviti mast od gaveza, recept možete pogledati ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.17 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gavez, TINKTURA OD GAVEZA, gavez tinktura, gavez tinktura kako se koristi, kako se pravi lijek za atritis, kako se pravi tinktura gaveza, ljekovitost tinkture od gaveza za stitnjacu, sargarepa tinktura kako se pravi, tinktura od nevena kako napraviti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tinktura od gaveza – kako ju napraviti i njene dobrobiti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Kako se priprema korijen gaveza u maslinovom ulju, treba li boca stajati na suncu i koliko dugo?

    • Poštovana, sve infromacije o izradi gavezove masti možete pročitati u sljedećem članku //www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/biljna-ljekarna/gavezova-mast-kako-se-pravi-i-zasto-se-koristi

      • svinjska mast, se otopi na temperaturi do 80 c do 90max po mome dalje nevalja da pređe nariba se korijen gaveza u mast i mješa 15-20 min zatim se skine sa vatre i ostavi 24 h da odstoji . zatim ponovo ugrijat i mjesat oko 15 min zatim ocijedit kroz gazu i vratit mast u posudu ,zatim dodati pčelini vosak ja ga naribam da se prije otopi onda stavim maslinovo ulje i tako mješam 10 min i skinem da se malo ohladi i izlijem u staklene bočice sa plastičnim poklopcem . u tu mast tj kremu možete si dodat neke od mirisa tj eteričnih ulja lavanda ili tko sto voli