Beta glukan za imunitet na kvadrat

beta-glukan

Beta glukan je vlaknasti tip šećera (polisaharid) koji se nalazi u staničnoj stijenki kvasca, ječma i zobi te mnogih jestivih gljiva, primjerice maitake i šitake. Beta glukan se kao dodatak prehrani primarno koristi za jačanje imuniteta i za smanjivanje lošeg kolesterola.

Djelovanje i konzumacija beta-glukana

Beta-glukan potrebno je konzumirati na tašte najmanje pola sata prije sljedećeg obroka kako bi se poboljšala apsorpcija. Kod ozbiljnih stanja preporučuje se 500 miligrama dnevno na svakih 25 kilograma tjelesne težine.

Nemojte uzimati beta-glukan u većim količinama od propisanih, jer neće imati nikakav značajan učinak. Na samom početku konzumacije beta-glukana moguće je očekivati povišenu tjelesnu temperaturu – što u pravilu znači da je imunološki sustav počeo djelovati.

Istraživanja su potvrdila da beta glukan učinkovito aktivira bijele krvne stanice i tako podiže pripravnost imunološkog sustava u borbi s nepoznatim česticama koje mogu biti bakterije, virusi i sl. Znanstveno je dokazano i da Beta-1,3 D glukan pojačava imunološku aktivnost već unutar prvih 72 sata za 50-120%

zdravlje

Dokazano najučinkovitijima smatraju se Beta -1,3 i 1,6 glukan predstavlja najsnažnije prirodne aktivatore imunološkog sustava. Beta -1,3 privlači veliko pozornost znanstvenika s obzirom na to da je njegova funkcija aktiviranje glavne komponente imunološkog sustava.

Prvih nekoliko mjeseci uzimanja (zbog povećanog broja antigena u krvi) moguće je privremeno povećanje tumorskih markera. Međutim, to ne znači da tumor raste. Neka istraživanja navode kako je učinkovitiji 1,3/1,6 beta-glukan koji je proizveden iz plijesni. 

Osim što ima sposobnost pojačati učinkovitost imunoloških stanica, beta glukan utječe i na brojnost tih stanica. Rezultat tog djelovanja je brži dotok imunocita u krvotok i druge organe cijelog organizma.

Beta glukan djeluje tako da neutrofilne imune stanice priprema za prepoznavanje stanica tumora te konačno i njihovo uništavanje. Neutrofili prirodno mogu identificirati stanice raka. Premda je beta-glukan odličan izbor, ipak sam po sebi nije dovoljan za otklanjanje svih stanica raka kojih je nažalost mnogo, a osim toga za takav proces potrebni su mjeseci, ovisno o tome koliko je karcinom uznapredovao. 

beta glukan

Kod kojih oboljenja djeluje beta-glukan?

Beta-glukan pomaže u liječenju bolesti i stanja poput:

 • oporavka nakon kirurških zahvata
 • reguliranja apetita
 • iscrpljenosti organizma
 • autoimunih bolesti
 • šećerne bolesti
 • alergija
 • izloženosti kemoterapijama i ostalim invazivnim oblicima terapija
 • tumorskih oboljenja
 • bolesti krvi (anemija)
 • virusnih  i bakterijskih infekcija
 • gljivičnih i parazitskih infekcija

Beta glukan aktivira makrofage, ćelije predvodnice imunološkog odgovora.

Makrofage aktivirane na ovaj način mogu prepoznati i uništiti stanice tumora te ukloniti nusproizvode nastale procesom oksidacije (za ove tvrdnje ipak još ne postoji znanstvena podloga). 

Beta glukan za snižavanje kolesterola

Beta glukan može doprinijeti u borbi protiv lošeg kolesterola. Kao i ostala topiva vlakna on veže kolesterol na sebe što rezultira izbacivanjem čestica kolesterola iz tijela umjesto da iste uđu u krvotok.

Beta glukan i dijabetes

Postoje studije koje ukazuju na to da beta glukan pomaže ravnomjernom oslobađanju tvari u organizmu nakon jela. Time se izbjegava nagli rast šećera u krvi nakon jela.

zdravlje beta glukan

Doziranje beta glukana

Ne postoji znanstvena podloga koja bi dala smjernice doziranja pa preporučene doze određuju proizvođači i one poprilično variraju. Proizvođači savjetuju dnevnu dozu od 100 pa sve do 1500 mg. Za smanjivanje kolesterola kao i kod dijabetesa preporučuje se uzimanje tablete na prazan želudac.

Gdje kupiti Beta glukan i koja je cijena?

Beta glukan možete pronaći u biljnim ljekarnama, trgovinama s dodacima prehrani kao i u online dućanima. Ako želite kupiti beta-glukan, možete to učiniti i putem interneta

Cijena se najčešće kreće između 300 i 400 kn za 60 kapsula. 

 beta glukan forum

Iskustva s foruma

I:”Moj nalaz Papa testa od 15.01. je bio CIN II. Po preporuci ginekologa, počela sam s Betaglukanom, dvije kapsule dnevno. 27.03. sam radila kolposkopiju i biopsiju i stigao nalaz CIN I. Nastavila sam još s jednom kutijom Betaglukana, ali samo s jednom kapsulom dnevno. Danas, dva mjeseca od biopsije, PAPA test je uredan. Da, mislim da mi je Betaglukan jako pomogao – početkom godine, imunitet mi je bio skroz u kolapsu i već nakon par dana uzimanja Betaglukana, ja sam naočigled bivala bolje. A nalazi su na kraju to i potvrdili.”

Pišite nam u komentarima više o vašim iskustvima s beta-glukanom, gdje je najbolji i za što ste ga koristili? 

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

 1. Trenutno otvoreni članak: Beta glukan za imunitet na kvadrat
 2. Kako ojačati imunitet?
 3. Jačanje imuniteta kod djece u deset koraka
 4. Vodič za podizanje imuniteta prirodnim putem
 5. Prehrana za jačanje imuniteta
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.32 / 5   22
Facebooktwitterpinterestmail
28-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: beta glukan cijena, beta glukan, beta glukan solgar, beta glukan iskustva, betaglukan, beta glukan tablete, beta glukan solgar cijena, beta glukan cijena u ljekarnama, solgar beta glukan, betaglukan cijena,