Arnika – ljekovita svojstva i djelovanje

arnika
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ulje Arnike je postalo veoma popularno zbog svoje mogućnosti da ublaži bol. Ono je odličan dodatak alternativnoj medicini, pogotovo ako ste skloni raznim modricama i uganućima.

Što je Arnika?

Arnika je biljka porijeklom iz Europe i Sibira, a također raste i u Sjevernoj Americi, osobito u planinskim područjima. Prepoznatljiva je po svojim narančasto-žutim cvijetovima, a raste i do jednog metra visine, s jednim do tri cvijeta po biljci.

Postoji nekoliko vrsta Arnike, a najpoznatija je ona “Arnica Montana”, raste na livadamo do 3000 metara nadmorske visine.

Cvijetovi i korijeni Arnike rabljeni su stotinama godina kao biljni lijek. Njemački filozof i pjesnik Johann Wolfgang von Goethe konzumirao je čaj od Arnike za ublažavanje bolova u prsima. Osim čaja i ulja, Arnika se pojavljuje u mnogim oblicima, parfemima, losionima protiv peruti, kremama i  mnogim drugim.

Kada je riječ o ulju, Arnika se preporučuje samo razrijeđena jer osim što je vrlo moćan lijek, ona može biti i otrovna, dok u razrijeđenom obliku ona štiti od infekcija i smanjuje opekline.

Mnogi profesionalni sportaši danas koriste ulje od Arnike za ublažavanje boli kod ozljeda.

Sastav Arnike

Ulje Arnike sastoji se od oko 50% masnih kiselina, uključujući linolensku, palmitinsku i miristinsku kiselinu. Sadrži spoj helenalin, koji može izazvati alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba. 

Prednosti Arnike

Ulje Arnike ima protuupalno djelovanje, a može biti korisno za liječenje ili ublažavanje:

  • bolova u mišićima, grčeva ili reumatskih bolova
  • uganuća, modrica i oteklina
  • uboda insekata
  • akni
  • gubitka kose

Klinička istraživanja također potvrđuju da ulje Arnike ili gel u lokalnoj primjeni može ublažiti bol kod osteoartritisa. Ulje Arnike također stimulira protok bijelih krvnih stanica, što smanjuje grušanje krvi.

Je li ulje Arnike sigurno?

Ulje arnike je najbolje primjeniti lokalno, ne udisati ga i ne primjenjivati ukoliko se vaš liječnik nije složio s tim. Tablete i pilule sadrže male količine Arnike koje obično ne uzrokuju nuspojave. 

Savjetujemo vam da koristite ulje Arnike samo u razrijeđenom obliku jer u protivnom može izazvati neke ozbiljne nuspojave.

Neke od nuspojava su:

  • Ubrzan rad i nepravilnost srca
  • Živčani poremećaji
  • Vrtoglavica, tremor, slabost i povraćanje
  • Iritacija probavnog trakta

Također se ne preporučuje korištenje ulja Arnike kroz duže vrijeme jer čak i kada je razrijeđeno ono može izazvati iritaciju kože. Nije preporučljivo korištenje Arnike kod osoba koje su osjetljive, trudnica i dojlija.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.17 / 5   18
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: arnika, arnika gel, arnika krema, krema od arnike, gel od arnike, arnika mast, arnika tablete, arnika biljka, arnika salbe krema, arnika krema cijena,