Čaj od korijena sladića – ljekovita svojstva i priprema

Čaj-od-korijena-sladića

Slatki korijen ili sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) je ljekovita biljka slatkastog okusa rasprostranjena od istočnog Sredozemlja do jugozapadne Azije.

Sadrži triterpenoide i fenole, tvari koje mogu spriječiti nastajanje raka. Uz to, sadrži i glicirizin, tvar antibakterijskog i antidepresivnog djelovanja koja se koristi za liječenje mnogih bolesti kao što su:

Čaj-od-korijena-sladića-priprema

Također se smatra da korijen sladića djeluje na hormon kortizol pojačavajući otpornost na stres zbog čega ga je dobro koristiti tijekom fizičkih i psihičkih napora.

Sladić – gdje raste? 

Sladić je poznat u mnogim dijelovima svijeta upravo zbog svoje rasprostranjenosti. Sladić je rasprostranjen od istočnog Sredozemlja pa sve do jugozapadne Azije. Većinom raste pored rijeka, te na glinovitom i pjeskovitom tlu okruženom grmljem i šikarama.

Sladić je bio poznat i mnogim starim narodima (drevni Egipćani, Grci, Rimljani itd.) koji su ga koristili kao lijek za mnoge poteškoće s kojima su se susretali kao što su čir na želucu, kašalj, ćelavost, bolesti jetre itd. 

Sladić možete pronaći u različitim oblicima, te ga konzumirati na mnoge načine. Iako se posebno naglašava čaj od korijena sladića, također postoje i sladić tinktura, sladić tablete i sladić bomboni

Ljekovita svojstva korijena sladića

Ljekoviti dio biljke je korijen sladića koji se većinom uzgaja u Njemačkoj. Sladić je bogat škrobom, šećerima (glukoza i saharoza), te triterpenskim saponozidima (glicirizin). Glavna ljekovita tvar je upravo glicirizin, koji je čak pedeset puta slađi od šećera i koji se u probavnom sustavu raspada na glicirizinsku kiselinu.

Nadalje, sladić posjeduje mnogobrojna ljekovita svojstva koja mogu biti korisna za:

Posebno koristan se pokazao sladić za hormone zato što imitira učinak estrogena i progesterona. Upravo zbog toga ga koriste mnoge žene kako bi ublažile simptome PMS-a i menopauze

Korijen-sladića

Čaj od korijena sladića – priprema

Čaj od korijena sladića se koristi već desetljećima, a oduvijek je bio poznat kao čaj protiv kašlja iako su se s vremenom otkrila brojna druga ljekovita svojstva ovog čaja.

Priprema čaja od korijena sladića je jako jednostavna i brza.

Čaj se spravlja od oko 3 grama korijena sladića. Korijen se namoči u 1,5 decilitara hladne vode. Zatim se zagrije do vrenja, ukloni s vatre i ostavi stajati 10 do 15 minuta. Nakon što se ocijedi, pije se svježe pripremljen dva do tri puta dnevno.

Slatki-korijen-ili-sladić

Čaj od korijena sladića – cijena i gdje kupiti

Čaj od korijena sladića možete najlakše pronaći u nekim ljekarnama, dućanima ili webshop trgovinama zdrave prehrane kao što su bio&bio ili Tvornica zdrave hrane. Čaj od korijena sladića dolazi u različitim oblicima (svježi, mljeveni ili sušeni), a cijena za oko 50 grama čaja je između 15 – 20 kuna

Čaj od korijena sladića – OPREZ!

Nikako ne smijete pretjerati s dozom sladića (većom od 50 grama) zato što može doći do smanjenja kalija i povećanja natrija u krvi. Preporučena dnevna doza sladića je 6 grama. Sve više od toga može rezultirati oteklinama na nogama i rukama, a ponekad čak i aritmijom srca.

Čaj od korijena sladića nije preporučljivo koristiti duže od 4 tjedna, a prije upotrebe je potrebno konzultirati liječnika. Naime, ako konzumirate lijekove za srce ili ako imate bilo kakve kardiovaskularne bolesti, čaj od korijena sladića je za Vas zabranjen, kao i za trudnice i dojilje.

Također može izazvati neželjene posljedice kao što su glavobolja ili povišen krvni tlak. Ono što će vjerojatno spriječiti predoziranje je intenzivan slatki okus koji će zaustaviti konzumaciju čaja od korijena sladića na vrijeme. Međutim, važno je biti oprezan neovisno o tome i paziti na količinu konzumiranja čaja. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: caj od sladica priprema, čaj od slatkog korijena, caj od slatkog korjena, Caj sladic, Priprema caja od sladica, sladić estrogen, Sladić korjen, slatki korijen ljekovitost,