Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva i priprema

caj-od-maticnjaka
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Čaj od matičnjaka, poznat još kao čaj od Melise koristi se još od davnina, a mnogi ga nazivaju “eliksirom života”. Miris matičnjaka je opojan i pomalo podsjeća na miris limuna, a njegova ljekovita svojstva pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti.

maticnjak

Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Matičnjak može uvelike utjecati na kvalitetu našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za nesanicu, kao i za anksioznost, depresiju i napetost.

Svojim umirujućim svojstvima također pomaže i kod simptoma kao što su nadutost, što je posebno korisno za žene koje pate od bolnih menstruacija. Također, čaj od matičnjaka potiče hormonalne aktivnosti pa je zbog toga veoma koristan i kod problema sa štitnjačom.

Koristi se i za poboljšanje zdravlja srca, a osim što njime možete na prirodan način liječiti bolesti srca, konzumiranjem čaja od matičnjaka možete također prevenirati od istih.

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, lokalno se može primijeniti kod liječenja herpesa na usni, a njegova iznimna ljekovita svojstva pružaju još mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su:

Priprema čaja od matičnjaka

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu žlicu suhog bilja matičnjaka prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

maticnjak caj

Karmelićanska vodica – recept

Karmelićanska vodica proizvod je pariških časnih sestara Karmelićanki još od 17. stoljeća. Gotovo 200 godina je receptura bila potpuna tajna sve dok nije došla u ruke obitelji Boyer koja je i danas priprema na isti način.

Boyerovi u recepturi upotrebljavaju 14 ljekovitih biljaka i 9 začina. U recepturi prednjači matičnjak, a ostale biljke koje se mogu naći su: anđelika, mažuran, jaglac, ružmarin, kadulja, lavanda, pelin, primorski vrisak, kamilica, limunova korica, dragušac, đurđica, timijan, korijander, kora cimetovca, muškatni oraščić, klinčić, anis, komorač, sandal i srčanik.

Karmelićanska vodica se uglavnom koristila kao lijek za sve. 

Potrebno:

  • 1 litra 30% alkohola
  • 165 grama osušenih vršnih dijelova matičnjaka u cvatu
  • 40 grama limunove korice koja nije prskana
  • 5 grama korijena anđelike

Navedene sastojke potrebno je macerirati dva tjedna, te potom dodati:

Sve sastojke potrebno je macerirati još najmanje tjedan dana, te potom procijediti ili destilirati.

Tinktura od matičnjaka – recept

Tinktura od matičnjaka se vrlo jednostavno sprema. Za ubrani matičnjak pripremite malo širu teglu. Dvije trećine teglice neka bude ispunjeno matičnjakom.

Matičnjak u teglici je potrebno preliti s 50% rakijom, te odložiti na tamno mjesto da odstoji najmanje tri tjedna. Povremeno možete promućkati teglicu. Nakon tri tjedna, procijedite smjesu i sipajte u tamne bočice. Tinktura matičnjaka je spremna za upotrebu.

Tinkturu matičnjaka možete piti, koristiti kao čaj, dodavati u losione, gelove, kreme, meleme. Iako je tinktura matičnjaka bezopasna, s njom ne treba pretjerivati jer u velikim količinama snižava broj otkucaja srca, omamljuje i snižava krvni tlak.

Možete je koristiti u liječenju depresije, reume, kod zarastanja rana i uboda insekata. Sretno, javite nam rezultate.  

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.36 / 5   47
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: matičnjak, ČAJ OD MATIČNJAKA, matičnjak čaj, melisa čaj, čaj matičnjak, čaj od melise, matičnjak ljekovita svojstva, melisa čaj priprema, ljekovitost melise, caj maticnjak list,