Čaj od mente – ljekovita svojstva i priprema

caj-od-mente

Menta se danas kao svestrana biljka upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Ljekoviti dijelovi metvice su list ili stabljika s listovima i cvijetom, a na tržištu možemo naći zelenu, crnu i bijelu mentu.

Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, je vrlo poznat u sprječavanju bolesti desni i lošeg zadaha. Primjenjuje se diljem svijeta već tisućama godina, a osim što je djelotvoran u održavanju oralnog zdravlja, čaj od mente ima vrlo široku primjenu kada je riječ o zdravstvenim tegobama.

Čaj od mente sadrži visoku količinu mentola u sebi, koji je poznat po svojem svježem mirisu i po tome da aktivira receptore u organizmu, osjetljive na hladnoću zbog čega se javlja osjećaj hlađenja. Mentol je čest sastojak u raznim šamponima protiv peruti i poznat kao najdjelotvorniji u tom području.

Čaj od mente je prirodni iscjelitelj koji može pomoći s tegobama kao što su mučnina, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor. Djeluje kao sredstvo protiv nadimanja koje pomaže kod ublažavanja bolova u probavnom traktu, pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva što je vrlo djelotvorno kod probavljanja hrane.

menta

Foto:Photospin

Čaj od mente oslobađa od mučnine, groznice i kašlja

Mnogi travari tvrde kako je čaj od metvice vrlo djelotvoran kod mučnine, osobito kod osoba koje ju osjećaju tijekom putovanja. Čaj od mente, osim što pomaže kod sprječavanja mučnine, smanjuje i želučanu bol.

Analgetska svojstva čaja od mente smiruju i opuštaju crijeva što vrlo dobro djeluje na simptome iritabilnog crijeva, proljeva i želučanih grčeva.

Jača imunološki sustav

Mnogi ljudi konzumiraju čaj od mente kada pate od prehlade ili gripe, jer je pun kalcija, vitamina B i kalija, koji mogu dati poticaj imunološkom sustavu. Neki tvrde kako ispijanje čaja od mente može pomoći i kod astme.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Bulletin of the Chemists and Technologists of Bosnia and Herzegovina 2017. godine donosi zanimljive podatke o čaju od mente. Osim što je jedan od najraširenijih biljnih vrsta čajeva, čaj od mente može imati različite zdravstvene prednosti, a istraživači tome pripisuju upravo prisutnost važnost nutritivnih elemenata.

U ovom istraživanju se posebno ispitivalo sadržaj željeza u uzorcima čaja od mente, a analize razine željeza su pokazale da se u čaju od mente kriju količine u rasponu od 275,6 mg Fe/kg do 354,6 mg Fe/kg što posebno ističe čaj od mente u zdravstvenim benefitima.

Ova studija temelji se na istraživanju iz 2013. godine objavljenom u znanstvenom časopisu Analytical Letters koje je također pokazalo prisutnost važnih mikroelemenata u čaju od mente korisnim za zdravlje.

Smanjuje loš zadah

Poznato je da čaj od mente može pozitivno utjecati na loš zadah te ga trajno ukloniti.

metvica

Foto:Photospin

Oslobađa od stresa

Okus i miris mente pomažu u oslobađanju od stresa. Utvrđeno je i kako konzumiranje čaja od mente liječi i sprječava nesanicu te mnogi tvrde kako je to upravo zbog povezanosti mente s imunološkim sustavom.

Ostale pogodnosti čaja od mente

Mnogi tvrde kako čaj od mente pomaže u suzbijanju apetita, što je korisno za one koji pokušavaju izgubiti na težini. Drugi su sigurni kako menta može olakšati simptome kolika te da smanjuje nelagodu kod glavobolje ili migrene.

Mjere opreza

Oni koji imaju bolest gastroezofagealnog refluksa mogu osjetiti pojačanje simptoma konzumiranjem čaja od mente. Čaj od mente će opustiti mišiće želuca što može dovesti do obrnutog toka želučane kiseline te pogoršati postojeće simptome.

Konzumiranje čaja od mente se ne preporučuje ni trudnicama jer može uzrokovati opuštanje maternice što može povećati rizik od pobačaja. Ipak, ta tvrdnja nije posve točna, to jest događa se samo nekim trudnicama, ali one koje već imaju povijest pobačaja trebale bi se suzdržati od konzumiranja mente.

Također, čaj od mente se ne preporučuje ženama koje doje jer može biti opasan za dojenčad.

caj od mente

Foto:Photospin

Interakcija s drugim lijekovima

Čaj od mente je pokazao interakcije s nekim lijekovima. Svakako, ako koristite lijekove, a želite čaj od mente piti redovito, prethodno se posavjetujte s liječnikom. Ako imate alergiju na mentol, trebali biste izbjegavati čaj od mente.

Kao što smo već ranije spomenuli, neki tvrde kako čaj od mente olakšava simptome kod astme, no druga polovica tvrdi kako on samo pogoršava simptome. Posavjetujte se s liječnikom ako bolujete od astme, a želite konzumirati čaj od mente.

Posljedice kod predoziranja i nuspojave

Pretjerana količina čaja od mente može uzrokovati nuspojave kao što su grčevi, proljev, pospanost, bol u mišićima, spori otkucaji srca i drhtanje. Predoziranje mentol bombonima vrlo je rijetko, a kod konzumiranja čaja od mente morate biti umjereni.

Pazite na količinu lišća od mente koju stavljate u vodu za čaj.

Studija objavljena u poznatom znanstvenom časopisu Clinical Pharmacology & Therapeutics donosi podatke o mentolu koji se danas široko koristi u raznim komercijalnim proizvodima i hrani, ali njegova klinička farmakologija nije dobro proučena.

Rezultati istraživanja su pokazali da čisti mentol i mentol u hrani ili piću imaju sličnu sistemsku bioraspoloživost, ali i mali učinak na kardiovaskularni sustav, gotovo neznatan da bi se uopće navodio. No, svakako se potiču daljnja istraživanja u ovom smjeru kako bi se otkrilo koliko mentol zapravo utječe na naš organizam.

Priprema čaja od mente

U idealnom slučaju, jedan gram ili žličica lišća mente trebala bi ići na 150 ml vode, a dnevni unos čaja od mente bi trebao biti oko dvije šalice kako biste izbjegli potencijalne nuspojave. Najviše biste dnevno smjeli popiti 4 šalice čaja.

Listove mente natrgajte u čajnik, a zatim nježno zgnječite drvenom žlicom kako bi menta otpustila eterična ulja. Smjesi dodajte med i kipuću vodu. Čajnik poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom natočite u šalicu i uživajte.

Stalno konzumiranje čaja od mente može uzrokovati probleme s radom srca. Nakon otprilike dva tjedna konzumacije čaja od mente, uzmite dužu pauzu.

Izvori:

  1. Gelal, A., Jacob III, P., Yu, L. i Benowitz, N. L. (1999). Disposition kinetics and effects of menthol. Clinical Pharmacology & Therapeutics, 66(2), 128-135.
  2. Mandal, Š., Keškić, N. i Marevac, N. (2017). The determination of iron levels in Menthae tea (Mentha piperita L.). Bulletin of the Chemists and Technologists of Bosnia and Herzegovina, 48, 21-26.
  3. Prkić, A., Giljanović, J., Petričević, S., Brkljača, M. i Bralić, M. (2013). Determination of cadmium, chromium, copper, iron, lead, magnesium, manganese, potassium, and zinc in mint tea leaves by electrothermal atomizer atomic absorption spectrometry in samples purchased at local supermarkets and marketplaces. Analytical Letters, 46(2), 367-378.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.35 / 5   40
Facebooktwitterpinterestmail
21-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: čaj od mente, menta caj, caj od metvice, Caj menta, caj od nane, metvica čaj, metvica, nana čaj, menta, menta čaj za šta je dobar,