Čaj od ružmarina

caj od ruzmarina
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ako imate, poput mene, grmove ružmarina koje treba redovno oblikovati, onda ste se vjerojatno već zapitali što napraviti s odrezanim ružmarinovim listovima. Umjesto da ih bacite na kompost možete ih sačuvati i od njih napraviti jako zdrav i za nepce zanimljiv čaj od ružmarina.

Ako nemate vlastiti ružmarin, sušeni ružmarin možete kupiti u trgovini.

Priprema čaja od svježeg ružmarina

Iščupajte toliko listića ružmarina da vam stane u jednu žličicu. Stavite to u šalicu i prelijte kipućom vodom. Nakon 5 minuta čaj je spreman. Listiće možete izvaditi ili ih, ako su potonuli na dno šalice, ostaviti tamo.

Priprema sa suhim ružmarinovim listom

Za 1 čaj koristiti pola do cijele žličice ružmarina. Čaj suhog ružmarina aromatičniji je od svježeg i potrebna je manja količina za pripremu.

Sušenje ružmarina

Ružmarin se suši tako da svježe listove stavite u platnenu vreću (nikako ne plastičnu koja ne diše) i ostavite neko vrijeme da stoji. U ružmarinov čaj dobro paše žličica meda i par kapi limuna.

Ružmarin kao lijek

Ružmarin je najbolje iskoristiv za naše tijelo upravo onda kada se od njega radi čaj. Listovi ružmarina bogati su beta karotenom/Vitamin A, vitaminima B1, B2, B3, B6 te B12, biotinom te vitaminom CD, E i K.

Ružmarinovo ulje sadrži neophodne antioksidanse koji pomažu rad mozga.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - antioksidansi - čaj - limun - med - ružmarin

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: čaj od ružmarina, ružmarin čaj, ruzmarin kao lijek, Caj od svjezeg ruzmarina, caj od ruzmarina za mrsavljenje, ruzmarin caj za mrsavljenje, caj od ruzmarina priprema, Caj od svezeg ruzmarina, sušenje ružmarina, kako napraviti čaj od ružmarina,