Đumbir kao začin i lijek

dumbir-korijen
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Đumbir (eng. Ginger) ima vrlo specifičnu, vatrenu i oštru aromu. Njegov miris će mnoge asocirati na azijsku kuhinju. Za to postoji dobar razlog, đumbir je jedna od najzastupljenijih namirnica u indijskoj i većini ostalih azijskih kuhinja. Dva su glavna razloga zbog kojih je đumbir toliko popularan u prehrani. Prvi je specifičan okus zbog kojega ga mnogi obožavaju (a neki izbjegavaju). Drugi razlog je taj da je đumbir jedan od najranije otkrivenih biljnih lijekova u ljudskoj povijesti. Poznato je da je uzgajan jako davno, još prije 3 000 godina. Ljekovitost đumbira je višestruka.

U prehrani i medicini se koristi korijen đumbira koji je tamno žute do smeđe boje. Koristi se sirovi, svježi korijen ili osušeni (u prahu) koji se dodaje kao začin jelima.

Napomena: Točnije bi bilo reći da se koristi izdanak đumbira (a ne korijen) jer njega konzumiramo. U prehrani se, zbog jednostavnosti, najčešće ipak govori o korijenu đumbira, a ne o izdanku.

Ljekovitost đumbira

Vatrena i pikantna nota đumbira zaslužna je za mnoga zdrava svojstva biljke (i sirove i u prahu). Đumbir potiče metabolizam i stimulira moždanu aktivnost. Uz to đumbir liječi:

  • kašalj, prehladu, suhoću grla
  • vrtoglavicu,  migrenu
  • proljev i opstipaciju
  • upalu zglobova
  • astmu, koleru, čak i anoreksiju
Aktivni sastojci biljke oleoresin i terpenes zaslužni su za čišćenje limfnog sustava, antiseptičko djelovanje, olakšanje kod opstipacije, bolju cirkulaciju.

Istraživanja pokazuju i da đumbir umanjuje loši kolesterol te da blokira utjecaj Prostaglandina koji je odgovoran za upale žila u mozgu, česti uzrok migrena. Svoje blagotvorno djelovanje na probavu ova biljka može zahvaliti aktivnim sastojcima gingerolu, zingeronu i shoagolu, oni neutraliziraju želučane kiseline i umiruju mišićni tonus želuca.

Energetska vrijednost đumbira

Korijen đumbira u količini od 100 g ima energetsku vrijednost 80 kcal, od čega 1,82 g čine proteini, 0,75 g masti, a ugljikohidrati 18 g. Bogat je mineralima, u značajnijim količinama sadrži magnezij, kalij, bakar i mangan. Među vitaminima najzastupljeniji je vitamin C, vitamini B skupine (zastupljen je B6) te u manjim količinama pantotenska kiselina i niacin.

Đumbir se konzumira kao začin, ili u čaju.

Saznajte više o ljekovitosti đumbira i receptima s đumbirom u sljedećim člancima:

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Eko đumbir u prahu - Nutrimedica
Eko đumbir u prahu - Nutrimedica

Aromatičan dodatak prehrani i čajevima.

34 kn    23 kn

Čaj - Đumbir i cimet
Čaj - Đumbir i cimet

Održava razinu šećera u krvi i podiže imunitet.

29 kn

Saznajte više o:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.39 / 5 (23 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: dumbir, Đumbir Kao Lijek, Djumbir Kao Lijek, djumbir i med kao lijek, đumbir granljiva vrednost, kako se sprema caj od praha djumbira i koliko se pije dnevno, kakao kao zacim, gjumbir, dumbir vitamini, djumbir nutritivne vrijednosti,