Gavezova mast – kako se pravi i zašto se koristi

gavezova_mast
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ljekovitost gaveza poznata je još od srednjeg vijeka, a ta razgranata korovska biljka tradicionalno se koristi za liječenje bolnih zglobova. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pittsburghu potvrdilo je narodnu mudrost dokazavši dobrobiti gaveza u ublažavanju simptoma artritisa.

Ljekovito lišće i korijen gaveza djeluje protuupalno zbog čega ubrzava zacjeljivanje rana, pomaže kod istegnuća mišića i ligamenata, a bogato je i alantoinom koji potiče regeneraciju kože pa je izvrsno sredstvo za postizanje zdravog i mladenačkog tena.

Dio biljke najbogatiji ljekovitim sastojcima njezin je korijen koji se iskopava u proljeće ili jesen, a najbolje u listopadu ili studenom. Korijenje se potom reže i suši te potom čuva na suhom i hladnom mjestu. Mljeveni korijen gaveza često se konzumirao kao čaj, no neka istraživanja pokazala su štetnost gaveza za jetru, te se preporučuje ipak koristiti ga samo za vanjsku upotrebu. Najpraktičniji i najkvalitetniji način upotrebe gaveza je gavezova mast.

gavez

Recept za gavezovu mast

Sastojci:

  • pola šalice maslinovog ulja ili ulja grožđanih koštica,
  • 4 čajne žličice korijena gaveza,
  • pola šalice cvjetova nevena,
  • dvije žličice korijena đumbira,
  • 4 čajne žličice pčelinjeg voska,
  • 5 – 10 kapi eteričnog ulja (po želji).

Sastojke odaberite ovisno o namjeni masti. Maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen pa ga dodajemo za ublažavanje bolova kostiju i zglobova. Ulje grožđanih koštica jak je antioksidans te čuva kožu od starenja.
Neven djeluje protuupalno, a korijen đumbira potiče cirkulaciju pa su oba ova sastojka izvrsna kako za ublažavanje bolnih kostiju i mišića, tako i u njezi kože.
Eterično ulje odaberite po vlastitoj želji. Predlažemo eterično ulje naranče koje odlično pristaje uz aromu nevenova cvijeta. Ružmarin ga, s druge strane, uklanja, pa ga možete ukapati ako je to miris koji Vam više odgovara.

Priprema

  1. Bilje zavežite u transparentnu gazu. Ulje ulijte u posudu, a gazu s biljem stavite u ulje.
  2. Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Izvadite nakon 3 sata i pustite da se ohladi.
  3. Gazu dobro iscijedite u ulje, zatim dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se ne otopi, ako je potrebno, na vatri.
  4. Ukapajte eterično ulje, smjesu izlijte u staklenku i ostavite otkrivenu 24 sata, potom ju zatvorite, čuvajte na hladnom mjestu i potrošite u roku tri mjeseca.

Moguće nuspojave

Gavezovu mast ne stavljajte na otvorene rane jer postoji mogućnost da rana izvana zacijeli, a unutrašnjost ostane upaljena što može dovesti do gnojenja rane. Nikada ne konzumirajte oralno zbog opasnosti koju gavez predstavlja za jetru. Prije korištenja gavezove masti uputno je konzultirati se s liječnikom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.67 / 5   6
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gavezova mast, Mast od gaveza, allinurl: Kako se pravi?, gavezova mast recept, krema od gaveza, gavez zasta se koristi, za sta je mast od gaveza, kako se pravi mast od gaveza, kako se pravi mast od korjena gaveza, Kako se radi mast od gaveza,