Maslačak – ljekovitost, korijen, čaj i recept

Maslačak ljekovitost

Maslačak (Taraxacum platycarpum, Taraxacum officinale) je ljekovita biljka prepoznatljiva po žarko žutim cvjetovima. Samonikla je i raste na skoro svakoj vrsti tla. Djeluje na imunitet, na izlučivanje tekućine iz tijela te kao pomoć kod reume i artritisa.

U nastavku članka saznajte kako se primjenjuje maslačak i recept za čaj od maslačka.

Maslačak – cvijet i list

Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. Maslačak list je prizemni, u rozeti, nejednako narovašena ruba ili više-manje urezan, suliča­st te dug 5 do 25 cm.

Svijetložuti cvatovi (glavice) razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačak cvijet je prepoznatljive žute boje.

Zreli plodovi imaju na vrhu dugi kljun koji na svom vrhu nosi čuperak raširenih dlačica (papus) pomoću kojega se lagano šire vjetrom.

Taraxacum officinale Web. s. l.

Porodica: glavočike jezičnjače, (glavočike), Cichoriaceae, (Compositae).

Druga imena: radič, žutinica, žuhko zelje.

Ljekoviti dijelovi biljke: nadzemni dijelovi i korijen.

Ljekarnički naziv: maslačak (cijela biljka) – Taraxaci radix cum herba, korijen maslačka – ­Taraxaci radix.

Vrijeme cvatnje: Od ožujka do svibnja.

Nalazišta: Livade, travnjaci, vrto­vi, parkovi, voćnjaci, posvuda gdje god su vjetrom prispjeli plodovi. Maslačak nalazimo uz sve prolaze, puteljke, ceste, pa čak i po pločnicima.

Vrijeme i način sabiranja

Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju. Prikladnim oruđem iskapamo korijen, razrežemo ga i s zelenim dijelovima (prvenstveno s tisnom rozetom) objesimo na zračnu prostoru neka se posuši. Može se sušiti i na umjetnoj toplini, ali samo do 40° C.

Maslačak cvijet

Maslačak – ljekovitost 

U nastavku članka donosimo pregled upotrebe i primjene maslačka kao lijeka. Međutim, prije toga trebate znati da ga zbog aktivnih supstanci neke osobe ne smiju koristiti.

To su:

 • trudnice,
 • dojilje,
 • osobe alergične na korove i trave. 

Preporučene dnevne doze unosa maslačka još uvijek nisu poznate jer ovise o zdravlju, starosti i spolu osobe. Zbog toga je teško provesti potrebna istraživanja. 

Iz istog razloga se maslačak ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer još uvijek nije poznato kako djeluje na dijete. 

Ljekovite tvari

Maslačak posjeduje mnoge prirodne biljne tvari koje imaju ljekovito djelovanje. To su:

 • vitamini,
 • gorke tvari,
 • tvari koje imaju enzimatsko djelovanje,
 • saponini,
 • tanini,
 • mineralne tvari i elementi u tragovima,
 • nešto eteričnog ulja,
 • inulin,
 • kolin,
 • bjelančevine i drugo.

Maslačak – ljekovita svojstva i primjena

Ako bismo htjeli ukratko sažeti djelovanje maslačka, možemo reći da pospješuje djelovanje bubrega i jetre, dobro utječe na vezivno tkivo, koje je zbog njegovog djelovanja bolje prokrvljeno te po­boljšava opće stanje oslabljenog organizma.

Maslačak je prvenstveno prikladan za proljetnu i jesensku kuru čišćenja jer pospješuje izlučiva­nje i potiče djelovanje bubrega i jetre.

Sve­jedno je koristimo li kupljeni sok od ma­slačka (u biljnim ljekarnama) ili se odlučujemo za čaj od maslačka, ako se držimo pravila da takva kura mora trajati 4 do 6 tjedana. Nakon nje se čovjek osjeća zaista dobro i »pomlađeno«.

U tu svrhu mora svaki dan popiti 2 puta po 1 šalicu čaja ili uzimati 2 puta po 1 veliku žlicu soka od maslačka.

Povoljnim djelovanjem maslačka na vezivno tkivo obja­šnjavamo njegovo ljekovito djelovanje kod reume i gihta jer se tu radi o bolestima izazva­nima poremećajem u izmjeni tvari, a one ošte­ćuju i vezivno tkivo.

Reumatičari tvrde da se nakon kure maslačkom bolje osjećaju, da su napadi bolesti rjeđi, a bolovi blaži. Novija istraživanja pokazala su da je maslačkom mo­guće spriječiti i nastanak žučnih kamenaca.

Kod mnogih se ljudi takvi kamenci javljaju opetovano, a maslačak može izmijeniti sklo­nost takvoj pojavi.

Ako bolesnik 2 puta godi­šnje primijeni odgovarajuću kuru, ne razvijaju se novi kamenci, a stari se ne povećavaju. Maslačak ne rastvara kamence, ali njegovim čajem možemo smiriti žučni mjehur s kamen­cima pa značajno smanjujemo učestalost napa­daja.

Maslačak med je zanimljiv proizvod od cvjetnog nektara cvjetova maslačka. Iako ima pomalo gorak i neobičan okus, iznimno je ljekovit i koristan. 

Više o medu od maslačka pročitajte ovdje

Čaj od maslačka – priprema

Recept za zdravi čaj od maslačka izgleda ovako:

 1. 1 do 2 čajne žličice narezane suhe biljke prelijemo 1/4 l hladne vode, ugrijemo i ostavimo neka kuha jednu minutu.
 2. Nakon 10 minuta stajanja čaj ocijedimo.

Maslačkom možemo pokušati izlučiti i bu­brežne kamence. U tu svrhu priređujemo čaj od 2 velike žlice maslačka kojeg prelijemo s 1/2 l hladne vode, zakipimo i nakon 20 minuta ocijedimo. Tekućinu izmiješamo s toliko tople vode da je sveukupno ima 1,5 l.

Popiti je moramo u 15 do 20 minuta. Nakon toga izlučit ćemo mokraćne, a možda s njima i manje bubrežne kamence. Vjeruje se da maslačak može utjecati na izlučivanje kamenaca jer djeluje kao prirodni diuretik

Više o prirodnim diureticima pročitajte ovdje.

Čaj od maslačka

Maslačak – narodna medicina

Sve što je re­čeno o ljekovitosti i primjeni vrijedi i za narodnu medicinu. Osim toga, u narodu je cijenjena salata od listova maslačka ili se listovi kuhaju kao povrće. Osobito utječu na potica­nje teka.

Općenito, maslačku se pripisuje okrepljujuće djelovanje.

Korijen maslačka protiv raka

Preparati od maslačka su se dosad pokazali korisnima za poboljšanje imuniteta kod osoba pogođenim nekim tumorom. Tumorske stanice na sve moguće načine izbjegavaju napad imunosnog odgovora, a to samo uzrokuje njihovo širenje. 

Maslačak može ojačati taj imunološki odgovor te će se poboljšati opće stanje organizma osobe koja pati od raka. Ne može se sa sigurnošću reći da će izliječiti bilo koji rak u potpunosti, ali postoje indikacije da će u nekim slučajevima djelovati pozitivno. 

Više o ljekovitosti maslačka protiv raka pročitajte ovdje

Maslačak

Korijen maslačka – nuspojave

Ako upotrebljavamo sok od ma­slačka i čaj u ljekovitim količinama, nema štetnih posljedica. Ipak, svježe stabljike ma­slačka mogu kod djece prouzročiti i trovanja, ako pojedu veće količine. Stoga oprezno ako se mala djeca igraju cvjetovima maslačka!

Za biljku maslačak, korijen može imati negativnog utjecaja na ljudski organizam. Neke nuspojave koje se mogu pojaviti ako konzumirate korijen maslačka su:

Također, ako imate kamence maslačak bi ih mogao pokrenuti, a to je neugodan osjećaj koji ne možete sami kontrolirati.

Ako imate žučne ili bubrežne kamence prije konzumacije proizvoda od maslačka se savjetujte s liječnikom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.64 / 5   14
Facebooktwitterpinterestmail
29-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: korijen maslacka, korijen maslačka nuspojave, caj od korijena maslačka, maslacak, ČAJ OD MASLAČKA, priprema čaja od korijena maslačka, caj maslacka, LJEKOVITA SVOJSTVA MASLACKA, korijen maslačka u prahu, korijen maslacka ljekovitost,