Mirta biljka – karakteristike, stanište, uzgoj, kao lijek, recepti

Mirta biljka

Mirta biljka zove se i obična mrča, mrčika, murta itd. Grane i cvijeće mirte simbol su mladosti i ljepote, kao i nevinosti. Može se naći u Dalmaciji, a njezini se dijelovi koriste za razne pripravke, posebno ulje, koje djeluje pozitivno na organizam. Što se kulinarstva tiče, poznati su žele i liker.

Mirta biljka – karakteristike

Mirta je zimzeleni grm ili stablo (ovisno o sorti), doseže visinu od pet metara i posjeduje guste, raširene grane. Listovi su smješteni na kratkoj peteljci, ušiljeni na vrhu, sjajni, dugi su 1 – 3 centimetara, a široki 0,5 – 1 centimetara.

Cvjetovi

Biljka mirta – cvijet

Ugodnog su aromatičnog mirisa kad se smrve. Razdoblje cvatnje traje od lipnja do kolovoza. Cvijet mirta biljke uglavnom je bijele boje i izlučuje intenzivan miris. Kasnije mirta nosi crnoljubičaste plodove veličine crnog ribiza koji su jestivi, ali bez velike ekonomske važnosti.

Ako se mirta uzgaja u kući, preporučuje se vrlo svijetla, prozračna lokacija. Od svibnja do početka listopada dobar je blago osunčani i djelomično osjenčani otvoreni prostor.

Kako bi se izbjegao jednostrani rast, treba okrenuti biljku svakih 14 dana. Tako sve strane bivaju ravnomjerno opskrbljene svjetlom. Biljka nikada ne smije biti izložena mrazu. Kao bonsai, mirta se rijetko vidi, iako je mali listovi i lijepi cvjetovi čine atraktivnom biljkom za oblikovanje.

Plodovi

Mirta biljka – slike

Kako je riječ o dosta nepoznatoj biljci, evo nekoliko slika za raspoznavanje.

Obična mrča

Pošto mirta nije zahtjevna za održavanje, bez problema je mogu uzgajati i najveći početnici. Grm cvate početkom ljeta s bijelim cvjetićima koji se poslije pretvore u crne bobice. 

Zimzeleni grm

Mirta – stanište

Puno je vrsta biljke mirte, a uglavnom su rasprostranjene na tropskim i suptropskim predjelima. U Europi se može naići na drevnu kultiviranu biljku – Myrtus communis. Što se Hrvatske tiče, raste u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Traži sunčana i topla mjesta, svijetle šume i makiju.

Mirta biljka – uzgoj

Mirta se razmnožava sjemenom. Kao što je već rečeno, ne smije biti izložena mrazu pa je treba unijeti u zaštićeni prostor. Potrebno joj je svijetlo i prozračno mjesto s temperaturom iznad 4 – 6 °C.

Zalijeva se omekšalom (odstajalom) vodom, a ljeti obilnije jer stvara cvjetove. Kad je presađivanje u pitanju, ono se obavlja u proljeće, a zemlja mora biti hranjiva i humusna.

Eterično ulje

Mirta biljka – korištenje

Listovi aromatično mirišu, osvježavaju i podsjećaju na tamjan ili eukaliptus. Okus je vrlo intenzivan i gorak. Kulinarski značaj ima samo na području njezine prirodne pojave. Sušene bobice su aromatične i prije su se koristile kao zamjena za papar.

Drvo mirta biljke daje mesu pikantan i vrlo ugodan okus. Hrana s okusom mirte je popularna u ruralnim područjima Italije i Sardinije. Osušeni mirtini listovi pogodni su za začinjavanje hrane s roštilja tako što se par listova baci u plamen nad kojim se peče meso. Bobice se također prerađuju u izvrsne likere ili želee.

Eterično se ulje uglavnom proizvodi u Maroku, Tunisu, Libanonu, državama bivše Jugoslavije i Korzici. Od ulja se mogu izrađivati i parfemi, a u industriji istih poznata je pod imenom „anđeoska voda“ i dio je Eau d’Ange parfema.

Bronhitis

Mirta – ljekovitost

Medicinska upotreba mirte kao lijeka, posebno ulja, već je dokumentirana u Hipokratovim spisima:

Žele

Mirta biljka – recepti

Na prostorima gdje mirta prirodno obitava u kulinarskim su krugovima najpoznatiji recepti za žele i liker.

Žele od bazge s aromom mirte

Kao i mirta, bazga djeluje pozitivno na respiratorni sustav, jača imunitet i detoksicira organizam.

Sastojci:

  • 1,5 kg zrelih grozdova plodova bazge,
  • 2 šake svježih listova mirte,
  • sredstvo za želiranje,
  • 2 limuna.

Priprema:

  1. U velikom loncu pomoću štapnog miksera usitnite plodove bazge.
  2. Kratko prokuhajte uz konstantno miješanje.
  3. Dodajte listove mirte i kuhajte oko tri minute stalno miješajući.
  4. Procijedite kroz sito i pustite da ohladi.
  5. U 750 ml hladnog soka dodajte 1 kg sredstva za želiranje (1:1) i sok od dva limuna.
  6. Kuhajte tri minute stalno miješajući.
  7. Prebacite u zagrijane tegle (do oko 0,5 cm ispod ruba).
  8. Tegle čvrsto zatvorite i okrenite na poklopac.
  9. Nakon pet minuta ponovo okrenite tegle i pustite da ohlade.

Liker od mirte

Mirta biljka – liker

Vlastita je proizvodnja „originalnog“ likera od mirte teška jer je jako teško doći do sastojaka. Relativno je lako napraviti voćni liker s okusom mirte ako se posjeduje dovoljno velika biljka koja može izdržati bez nekoliko listova. Najprikladniji je crni ribiz.

Sastojci u omjeru 1 kg/1kg/1L:

  • jednaki dijelovi svježeg crnog ribiza,
  • smeđi šećer,
  • 40-postotna rakija.

Priprema:

  1. Isperite bobice, dobro ih osušite i uklonite stabljike.
  2. Dopola ispunite prikladnu bocu.
  3. Dodajte šećer i rakiju te sve dobro protresite.
  4. Dobro zatvorite bocu s kuhinjskom krpom i gumenim prstenom.
  5. Ostavite najmanje osam tjedana na toplom, svijetlom mjestu uz prozor.
  6. Povremeno protresite.
  7. Na kraju procijedite kroz fino sito i napunite boce.

Crni ribiz

Liker od crnog ribiza služi kao osnova za liker od mirte. Treba dodati šaku svježe ubranih listova mirte na jednu litru likera od crnog ribiza, dobro zatvoriti i ostaviti na toplom, ali tamnom mjestu oko četiri tjedna. Potrebno je povremeno protresti, a na kraju ponovno procijediti kroz sito i napuniti boce.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
25-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: mirta biljka, mirta, biljka mirta, mirta biljka recepti, drvo mirta, čiščenje eko kože, biljka mirta slike, kako napraviti liker od mirte, trava mirta, Liker od listova mirte,