Sladić – ljekovita svojstva i uporaba

sladic
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Sladić, latinskog imena Glycyrrhiza glabra raste do jedan metar visine, a obilježavaju je duguljasti cvjetovi ljubičaste boje.

U sladiću je pronađeno na stotine ljekovitih supstanci kao što su flavonoidi i fitoestrogeni. Aktivna tvar u sladiću je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera, a po svojem iznimno slatkom korijenu, sladić je poznat diljem svijeta.

Glicirizin ima brojne ljekovite učinke što čini sladić jednom od vrijednijih biljaka za liječenje mnogih oboljenja kao što su astma, depresija, kronični umor, virusne i gljivične infekcije, bolesti jetre, tuberkuloza, artritis i mnoge druge.

Sladić ima brojne antidepresivne sastojke, te je time dobra zamjena za gospinu travu.

Smatra se i da zbog djelovanja na hormon kortizol pojačava otpornost na stres, zbog toga ga je dobro koristiti tijekom teških fizičkih i psihičkih napora.

Ljekovitost sladića

Čaj od sladića za liječenje čira

sladic-cajSladić je siguran za upotrebu u umjerenim količinama, ako se pripravlja kao čaj, preporučljivo je konzumirati otprilike tri šalice dnevno. Dugotrajna uporaba ili uzimanje prekomjernih količina sladića mogu izazvati neželjene nuspojave kao što su glavobolja, letargija i povišeni krvni tlak. 

Pripravci na osnovi sladića mogu se nabaviti u trgovinama zdrave hrane, a ako imate čir, oni su najbolji način liječenja sladićem. Ako ga želite uzimati povremeno, kao prevenciju protiv čira, kada kuhate čaj u njega dodajte malo sladića

Sladić kao lijek za ćelavost

Sladić sadrži sastojak koji spriječava pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron. Od njega možete napraviti šampon za sprječavanje opadanja kose tako što ćete sladić dodati u šampon za kosu kojeg inače koristite.

Sladić pomaže kod menopauze i PMS-a

Istraživanja su pokazala kako sladić imitira učinak estrogena i progesterona te tako ublažava simptome menopauze. Korijen sladića također se preporučuje ženama kako bi ublažile simptome PMS-a.

Bolesti jetre

Istraživanja su pokazala kako sladić povećava proizvodnju interferona što objašnjava jedinstvenu sposobnost ove biljke da brani jetru od štetnih toksina.

Sladić je vrlo djelotvoran lijek, a lista bolesti koje liječi je duga. Može se pripremiti na brojne načine, a za razliku od većine gorkih i bezokusnih biljaka, sladić pruža ukusan i slatkast okus.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - ćelavost - čir - jetra - menopauza - pms - sladić - stres

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.50 / 5 (4 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sladić, sladic biljka upotreba, čaj od sladića, sladic caj, biljka sladić, sladić biljka, caj sladica, korijen sladića, sladic za hormone, gdje raste biljka sladic,