Bolan jezik – vrste, uzroci i simptomi

Bolan-jezik

Bolan jezik je neugodna pojava koja može upućivati na važne promjene u organizmu. Ponekad je riječ o potpuno bezopasnoj pojavi, ali u nekim situacijama organizam na taj način šalje signale da nešto nije u redu.

Bol jezika se može očitovati na više načina, a najčešće su to crvene točkice na jeziku, trnci na vrhu jezika, žarenje jezika ili bolan korijen jezika. Može se pojaviti kod svih uzrasta i u različitim razdobljima života.

Iako nekad nije razlog za uzbunu, može ukazivati na neke bolesti. U nastavku saznajte kada bolan jezik može značiti da je vrijeme za posjet liječniku.

Pretaman-jezik

Bolan jezik – uzroci

Iako mnogi smatraju da je bolan jezik uglavnom uzrokovan hranom ili pićem, to nije nužno slučaj. Bolan jezik može na različite načine ukazivati da postoje određeni problemi u organizmu te da je vrijeme za pomoć stručnjaka.

Zanimljivo je da kineska medicina posebno naglašava da bol jezika vrlo vjerojatno znači da je riječ o nekoj bolesti, a ne o hrani ili piću, ali izgleda da se tome premalo pridaje pažnja.

Upala jezika – simptomi

Jezik je izrazito važan mišić koji ima različite funkcije kao što su okus, govor ili gutanje. Najčešći simptomi koji pokazuju da nešto nije u redu s jezikom su:

Nadalje, moguće je da bolan jezik u trudnoći prate slični simptomi. U većini situacija su uzrokovani jutarnjim mučninama koje nerijetko rezultiraju povraćanjem kod mnogih trudnica.

Zbog želučane kiseline, površina jezika se oštećuje i nastaju bolni simptomi koji mogu potrajati i duže od tjedan dana. Iako je riječ o prolaznoj pojavi, bilo bi dobro potražiti savjet liječnika kako bi se otklonile sumnje o mogućim bolestima koje mogu ugroziti život ploda.

Žarenje-jezika

Bolan jezik – vrste

Bol jezika se najbolje očituje u promjeni izgleda jezika. Iako ponekad nećete primijetiti promjene koje se događaju na jeziku, imajte na umu da ćete ih vjerojatno prepoznati po boji jezika.

1. Jezik prekriven bijelim slojem

Ako jezik izgleda kao da je prekriven bijelom bojom, čini se da je riječ o mogućim bakterijskim infekcijama u organizmu. No, osim povećanog broja bakterija, organizam može javljati da je riječ o upali povezanoj s nekom autoimunom bolešću.

Neki stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o pojavi bakterije kandide, no to se može uspješno i brzo izliječiti lijekovima.

2. Anemičan jezik

Anemičan jezik se najčešće pojavljuje kod osoba koje boluju od anemije i kojima nedostaje željeza u krvi. Zbog toga nema dovoljno kisika, a on je nužan kako bi jezik imao zdravu ružičastu boju. Ovakva pojava nije rijetka kod anemičnih pojedinaca, a također ih obilježava i blijedo lice te iscrpljenost i umor.

3. Jezik izrazito crvene boje

Jezik može biti izrazito crvene boje, a uz to ga prate simptomi žarenja i peckanja. Nerijetko se može uočiti i hrapavost jezika koja stvara posebno neugodan osjećaj. U takvim situacijama, organizam daje do znanja da postoji manjak određenih vitamina (npr. vitamin B3 ili vitamina B12), minerala i folne kiseline u prehrani.

Crvenilo može trajati nekoliko dana, ali u većini slučajeva prođe u kratkom vremenskom razdoblju. Također može biti riječ o povećanoj osjetljivosti na određene namirnice ili začine (npr. cimet). Bilo bi dobro pratiti koje namirnice izazivaju crvenilo kako biste ih mogli izbjegavati i spriječiti crvenilo i bol jezika.

4. Pretaman jezik

Ako jezik ima tamnosmeđu ili crnu boju, uzroci su različiti. Neki smatraju da je riječ o prehrani, ali moguće je da su u pitanju lijekovi i čak način života.

Ponekad je u pitanju sasvim bezazlena posljedica obojene hrane ili pića koju ste neposredno prije pojeli. No, prevelike količine kave ili pušenje mogu uzrokovati iste simptome. Srećom, riječ je o privremenoj pojavi koja nakon nekog vremena nestaje.

5. Jezik prekriven bolnim crvenim točkicama

Bolne crvene točkice koje se javljaju na jeziku najčešće znače da je riječ o prištićima, ranicama ili čirevima. Mogu biti uzrokovani povišenom tjelesnom temperaturom, kiselom hranom ili nespretnim ugrizom za jezik.

Srećom, i ovo je privremena pojava koja nestaje kroz nekoliko dana, a ako potraje duže od tjedan dana, bilo bi dobro posjetiti liječnika.

6. Geografski ili zemljopisni jezik

Ovakva vrsta bolnog jezika je obično obilježena žućkastom bojom zato što neka mjesta na jeziku požute i izgledaju kao zemljopisna karta. U ovakvim situacijama je obično riječ o bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, a moguće da je u pitanju i želučani refluks, odnosno vraćanje kiseline iz želuca u jednjak.

Bol-jezika

Bolan jezik – dijagnoza i liječenje

Kada su u pitanju bolesti jezika, slike koje čak i liječnik opće prakse može vidjeti prilikom samog pregleda jezika mogu biti sasvim dovoljne da se dijagnosticira o čemu bi mogla biti riječ i uputi pacijenta na detaljniji pregled stručnjacima koji tu dijagnozu mogu potvrditi.

Bolan jezik obično pokazuje jasnu sliku simptoma ili bolesti koja ga uzrokuje što znači da će otorinolaringolozima, specijaliziranim liječnicima za bilo kakve bolesti jezika, biti vrlo jednostavno ustanoviti o čemu je riječ te odrediti vrstu liječenja ako je ona zaista potrebna.

Liječenje može biti bazirano na lijekovima ili promjeni prehrane, a to najviše ovisi o vrsti bolnog jezika. Ako je riječ o bakterijskim infekcijama, liječnik će vjerojatno propisati lijekove kojima će se ukloniti bakterije iz organizma.

No, ako je riječ o reakciji na hranu, vjerojatno ćete morati neku namirnicu izbaciti iz svoje uobičajene prehrane kako biste izbjegli neugodne simptome bolnog jezika.

Bolan-jezik-vrste

Bolan jezik – prirodno liječenje

Prirodni lijek za peckanje jezika se najbolje može pronaći u ispijanju različitih čajeva te ispiranju usne šupljine. Odabir čaja ovisi o vlastitim preferencijama, a preporučuju se oni koji su blažeg okusa (npr. čaj od kamilice ili čaj od mente) kako ne bi previše nadražili površinu jezika i smirili bolne simptome.

Uz čajeve od kamilice i mente, preporučuje se i čaj od koprive koji je bogat mineralima, a također će obogatiti Vaš organizam vitaminom B. Crni ili zeleni čaj mogu pomoći kod bakterijskih infekcija koje mogu uzrokovati bolan jezik zato što djeluju kao antiseptici, a čaj od kadulje smiruje i liječi bilo kakve upale koje se događaju u ustima.

Redovno pijenje biljnih čajeva može olakšati i ublažiti simptome bolnog jezika, ali i ubrzati njihovo nestajanje. Uz to, odlični su za različite druge funkcije organizma jer djelotvorno izbacuju toksine i čiste organizam.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: infekcija jezika simptomi, probadanje jezika,