Miopija ili kratkovidnost – uzroci, simptomi i liječenje

Miopija-ili-kratkovidnost

Miopija ili kratkovidnost je refrakcijska pogreška oka kod kojega se slika predmeta stvara ispred mrežnice umjesto na njoj.  Zbog toga se na mrežnici stvara nejasna slika promatranog predmeta.

Uzroci-miopije

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

To se događa zato što je očna jabučica prevelika, te je nemoguće dobiti oštru sliku udaljenog predmeta bez odgovarajuće korekcije. Ponekad se mogu pojaviti miopija i astigmatizam, greška vida koja može biti uzrokovana nepravilnom zakrivljenošću rožnice ili očne leće.

Suprotnost kratkovidnosti je dalekovidnost ili hipermetropija koja predstavlja refrakcijsku pogrešku oka kod kojega je funkcija akomodacije (sposobnost izoštravanja slike na blizinu) smanjena. Dalekovidnost se obično pojavljuje sa starenjem zato što očni mišić slabi, a time slabi i sposobnost akomodacije. 

Podjela miopije prema etiologiji

Miopija (kratkovidnost) se također može podijeliti i prema uzroku nastanka:

 • aksijalna (osna) miopija – rožnica i očna leća lome pravilno zrake svjetla, ali je dužina očne jabučice veća što znači da je i oko nešto veće od normalnoga rezultirajući povećanom aksijalnom (osnom) duljinom oka,
 • refrakcijska (lomna) miopija – zakrivljenost rožnice ili očne leće je veća, pa se zrake svjetla lome više nego što je potrebno iako je oko normalne duljine.

Podjela miopije prema stupnju jakosti

Prema veličini dioptrije, miopija se može podijeliti na sljedećih nekoliko skupina:

 • mala ili niska kratkovidnost – dioptrija do -3,
 • srednja kratkovidnost – dioptrija od -3.25 do -8,
 • velika ili visoka kratkovidnost – dioptrija od -8.25 i više.

Ostale vrste miopije (kratkovidnosti)

Postoje još neke specifične vrste miopije (kratkovidnosti) koje se mogu pojaviti kod nekih osoba:

 • degenerativna miopija – progresivna kratkovidnost koja može dovesti do naglog istezanja očne jabučice i potpunog gubitka vida ili do povećanja rizika od zadobivanja katarakte ili sive mrene (zamućenja očne leće), te glaukoma (povišen očni tlak),
 • noćna miopija – pojačana kratkovidnost tijekom noći neovisno o dioptriji što je najčešće uzrokovano noćnim spektrom boja, te drugačijom osjetljivosti oka na boje.

Za razliku od miopije, u pedesetim godinama života se može pojaviti i staračka dalekovidnost koja nastaje zbog oslabljene akomodacije oka, a predstavlja normalnu pojavu u tim godinama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dioptrijske-naočale

Uzroci miopije ili kratkovidnosti

Za razvoj miopije je najviše zaslužna genetika i pretjerano naprezanje očiju. Ako su Vaši roditelji također kratkovidni, vrlo vjerojatno ćete i Vi imati mogućnost razvoja miopije ili kratkovidnosti.

Međutim, naprezanje očiju u obliku provođenja previše vremena čitajući, gledajući televizor ili računalo također može uzrokovati nastanak miopije. Svaka radnja koja zahtijeva korištenje vida na blizinu dovodi do naprezanja očiju i u konačnici rezultira nastankom miopije.

Najčešće se javlja miopija kod djece zato što nastaje u školskoj dobi, a prestaje se mijenjati za vrijeme rane odrasle dobi. Međutim, to nije pravilo s obzirom na to koliko se vremena danas uobičajeno provodi ispred malih ekrana. Stoga se čini da miopija može nastati i puno kasnije u životu, te se mijenjati češće.

Miopija ili kratkovidnost – simptomi

Glavni simptom miopije je zamućen vid na daljinu. Međutim, postoje još neki simptomi koji mogu ukazivati na mogući nastanak kratkovidnosti:

 • naprezanje oka pri gledanju udaljenih objekata (škiljenje),
 • zamagljen vid kada se pokušavate fokusirati na neki udaljeni objekt,
 • glavobolje zbog prekomjernog naprezanja očiju,
 • teškoće pri upravljanju vozilom, pogotovo noću (noćna kratkovidnost).

Miopija kod djece

S obzirom na to da se miopija ili kratkovidnost najčešće javlja u školskoj dobi, ipak postoje neke metode koje mogu pomoći pri samom nastanku dioptrije, te usporiti njezin rast.

Naime, djeca školske dobi provode mnogo vremena ispred školskih ploča i knjiga što nakon nekog vremena može uzrokovati umor i naprezanje očiju. Stoga se preporučuje raditi pauzu od učenja svakih 45 minuta te odmoriti oči nekoliko minuta (npr. gledati kroz prozor).

Nadalje, od iznimne je važnosti i dovoljna količina osvjetljenja. Smatra se da je dnevna svjetlost najprirodnija i najbolja, ali ako je osoba primorana raditi noću, adekvatno osvjetljenje je nužno.

Miopija-kod-djece

Dijagnoza miopije (kratkovidnosti) – testiranje vida

Pojedinci se najčešće javljaju sami oftalmologu jer uočavaju probleme s vidom koje im otežavaju svakodnevno obavljanje određenih aktivnosti. Zatim se provodi testiranje vida kako bi se odredila točna dioptrija.

Testiranje se obično odvija pomoću posebnih uređaja koji utvrđuju je li dioptrija minus ili plus. Ako je dioptrija plus, onda je u pitanju dalekovidnost.

Klasične vježbe za kratkovidnost predstavljaju prepoznavanje slova ili brojeva na određenoj udaljenosti, a glavno obilježje takvih vježbi je to što slova i brojevi postaju sve manji. Takve vježbe za kratkovidnost također koriste oftalmolozi pri utvrđivanju dioptrije.

Važno je testirati vid barem svake dvije godine kako bi se uočile i pratile promjene vida.

Vježbe-za-miopiju  

Miopija ili kratkovidnost – liječenje

Miopija se može liječiti i korigirati dioptrijskim naočalama, kontaktnim lećama ili laserskim skidanjem dioptrije. Kod miopije je dioptrija minus na naočalama ili kontaktnim lećama.

Ako je u pitanju mala ili niska dioptrija, kontaktne leće ili naočale Vam vrlo vjerojatno neće biti potrebne cijelo vrijeme nego samo u situacijama u kojima bi moglo doći do naprezanja očiju (npr. čitanje, rad na računalu, gledanje televizije). Međutim, ako je u pitanju velika ili visoka kratkovidnost, kontaktne leće ili naočale će Vam biti potrebne stalno, u svim svakodnevnim aktivnostima.

Testiranje-vida

Lasersko skidanje dioptrije (laserska korekcija vida)

Sve popularnija metoda liječenja postaje i lasersko skidanje dioptrije (laserska korekcija vida). Neki ga smatraju najboljim načinom za potpuno odbacivanje naočala i kontaktnih leća, dok se neki ipak ne uspiju odvažiti na ovaj zahvat zbog prevelikog i neutemeljenog straha od mogućih loših posljedica.

Ova metoda se brzo prihvatila širom svijeta, a glavni preduvjeti koji moraju biti ispunjeni za lasersko skidanje dioptrije su punoljetnost osobe i stabilnost dioptrije barem godinu dana. Prije same operacije, provodi se nekoliko pregleda koji mogu ustanoviti je li osoba spremna za lasersko skidanje dioptrije.

Točna metoda laserskog skidanja dioptrije ovisi o pojedincu i njegovoj dioptriji, a cijene se kreću od oko 4000 do 10ooo kuna po oku. Par dana nakon operacije je osoba već spremna za povratak svojim svakodnevnim aktivnostima, ali pravi oporavak traje još mjesecima poslije operacije. Obavezno je odlaženje na kontrolu svakih 2 – 3 mjeseca kako bi se pratila prilagodba oka i oporavak.

Vježbe za kratkovidnost

Vježbe za kratkovidnost poboljšavaju rad očnih mišića što može rezultirati ispravljanjem očne jabučice i smanjenjem dioptrije. Vježbe se mogu izvoditi u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, a potrebno je samo malo volje i truda. 

Fokusiranje

Ispružite palac ispred sebe i fokusirajte pogled na njega. Zatim fokusirajte pogled na neki udaljeniji predmet, pa opet na palac. Ponovite vježbu nekoliko puta.

Zumiranje

Ispružite prst ispred sebe i fokusirajte pogled na njega. Zatim ga polako približavajte prema očima i odmičite, prateći prst cijelo vrijeme pogledom. Vježbu ponovite nekoliko puta. 

Treptanje

Ova vježba se sastoji samo od treptanja koje održava svježinu naših očiju, Trepćite svake 3-4 sekunde i vježbu radite oko dvije minute. 

Osmica

Ova vježba je korisna za fleksibilnost očiju. Zamislite da je ispred Vas velika osmica položena na stranu (npr. kao znak za beskonačnost). Osmica je od Vas udaljena oko 3 metra. Očima pratite oblik osmice prvo u jednu stranu, a zatim u drugu. Ponovite vježbu nekoliko puta. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
29-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: miopija, miopija kod djece, zamućen vid nakon operacije očiju, trikovi protiv kratkovidnosti, shkurtpamsija te femijet evegjel-miopija, miopija lecenje, miopija i astigmatizam, mijopija, kratkovidnost minus ili plus, Kratkovidne osobe nocni rad,