Adenomioza – uzroci, simptomi, dijagnoza i prirodno liječenje

Adenomioza simptomi

Adenomioza je stanje u kojem se endometrijsko tkivo tj. tkivo sluznice maternice ugrađuje u okolni mišićni sloj. Tkivo se širi i zadebljava, što može učiniti menstruacije iznimno bolnima i dugotrajnima. Adenomioza maternice češće pogađa žene koje su već rodile djecu ili one u srednjoj dobi života.

U nastavku članka pročitajte koji su simptomi adenomioze te kako se liječi.

Što je adenomioza?

Adenomioza je stanje u kojem se endometrijsko tkivo, odnosno tkivo sluznice koje oblaže maternicu, širi i ugrađuje u glatko mišićno tkivo oko maternice. Endometrij maternice se proširuje i zadebljava, a zbog toga se mišići maternice više ne mogu pravilno stiskati. To rezultira obilnijim i bolnim menstrualnim krvarenjima.

Uzrok ovog stanja je nepoznat, ali se smatra da su osobe s povišenim nivoima estrogena u krvi podložnije riziku od obolijevanja. Žene obično obolijevaju nakon prvog poroda, a stanje ih prati sve do menopauze kad se koncentracija estrogena u tijelu značajno smanjuje.

Adenomioza

Češće obolijevaju žene koje su:

 • rodile jedno ili više djece,
 • već imale invazivnu operaciju na maternici,
 • srednje životne dobi.

Adenomioza i endometrioza su na prvi pogled slične bolesti, ali ipak postoji razlika. Dok se kod adenomioze tkivo endometrija ugrađuje u okolne mišiće maternice, kod endometrioze se to tkivo najčešće ugrađuje u:

 • jajnike,
 • jajovod,
 • debelo i slijepo crijevo,
 • mokraćovod,
 • vaginu.

Endometrioza također uzrokuje bolne i obilne menstruacije te neplodnost. Pojavljuje se kod žena koje nisu rodile, u srednjoj životnoj dobi. Žene koje pate od adenomioze često pate i od endometrioze.

Adenomioza – simptomi

U nekim slučajevima simptomi adenomioze nisu primjetljivi u smislu da se ne razlikuju od običnih menstruacijskih grčeva ili bolova. Ipak, u nekim slučajevima su simptomi teži, a bolovi gotovo pa nisu izdržljivi.

Simptomi adenomioze su:

Adenomioza se ne smatra po život opasnom bolešću, ali itekako može utjecati na kvalitetu života. Stanje se može otkriti na ginekološkom pregledu i liječiti.

Adenomioza – dijagnoza

Adenomioza se otkrije i dijagnosticira na ginekološkom pregledu. Prije odlaska na pregled ženama koje sumnjaju na adenomiozu se preporučuje da:

 • redovno zapisuju svoje simptome,
 • prate trajanje i obilnost svojih menstruacija,
 • pripremite pitanja o svemu što želite doznati.

Ginekolog će najprije postaviti niz pitanja o simptomima koje doživljavate i lijekovima koje uzimate, a koji bi mogli utjecati na pojavu simptoma. Već pri prvom fizičkom pregledu može se primijetiti povećanje maternice. Nakon toga, provodi se:

 • ultrazvuk – metoda koja najprije pokazuje uvećanje cjelokupne maternice ili samo stražnjeg dijela, ciste i krvne žile,
 • magnetska rezonancija – ako se pomoću ultrazvuka ne može dobiti jasna i čista slika maternice, koristi se tehnologija magnetske rezonance koja pomoću radio i magnetskih valova daje slike visoke rezolucije.

Ginekologija adenomioza

Liječenje adenomioze

Nakon što se adenomioza dijagnosticira, pristupa se jednom od više mogućih načina liječenja. Žene koje imaju blage ili nikakve simptome neće trebati invazivne operacije ili zahtjevne tretmane. Onim ženama kojima adenomioza predstavlja veliki problem se predlaže neki od sljedećih načina liječenja:

 • antiupalni lijekovi – lijekovi poput ibuprofena mogu smanjiti pojavu grčeva i obilnost menstruacija, a mogu se uzimati par dana prije i tijekom trajanja menstruacije,
 • hormonalni tretmani – tablete poput oralnih kontraceptiva mogu regulirati razinu estrogena u krvi, za kojeg se smatra da utječe na pojavu adenomioze,
 • hormonalna spirala – spirala je maternični uložak koji sadrži cilindar s hormonskim tretmanima koji se polako ispuštaju i kontroliraju simptome adenomioze gdje rezultati su obično izvrsni, a hormonsku spiralu se treba mijenjati tek svako par godina,
 • ablacija endometrija – uklanjanje tkiva endometrija je razumna opcija za liječenje adenomioze, ali u to je operacija o kojoj se treba dobro razmisliti ako pacijentica želi ostvariti trudnoću,
 • histerektomija – uklanjanje maternice je konačna, ali najučinkovitija metoda za liječenje adenomioze.

Prirodno liječenje adenomioze

Prirodno liječenje adenomioze obuhvaća liječenje pomoću ljekovitog bilja. Važno je reći da se u prirodno liječenje nikad ne smijete upuštati sami jer to može samo pogoršati situaciju. Javite se ginekologu ili specijalistu fitoterapeutu.

Da biste umanjili grčeve i bolove tijekom menstruacije, možete:

 • na trbuhu držati bocu tople vode ili termofor,
 • pokušati s toplom kupkom,
 • uzeti tablete protiv bolova.

Neke biljke koje imaju antiupalna svojstva i tako mogu pomoći kod adenomioze su:

 • đumbir – gingeroli su antioksidansi koji smanjuju upalne procese u tijelu, a također djeluju analgetski pa mogu smanjiti bolne grčeve tijekom menstruacije, a dovoljno je dvaput dnevno popiti čaj od đumbira,
 • kurkuma – sadrži kurkumin koji posjeduje antiupalna i antioksidativna svojstva, može pomoći i smanjenju trajanja i obilnosti menstruacije, a tijekom menstruacije možete popiti čašu mlijeka s malo kurkume u prahu.

Adenomioza i neplodnost

Još uvijek je uzrok adenomioze nepoznat, a tako i razlog zbog kojeg adenomioza uzrokuje neplodnost. Liječnici su došli do zaključka da većina žena koja pati od adenomioze pati i od endometrioze, koja uistinu uzrokuje smanjenje plodnosti kod žena.

Također, adenomioza bi mogla utjecati na kontrakcije jajnika i izbacivanje jajašca što predstavlja problem u ovulacijskom periodu. Tada zbog loših i slabih kontrakcija maternice ne može doći do oplodnje, odnosno spermij ne može doći do jajašca jer se jajašce nije izbacilo iz jajnika u jajovod. Čak i kada dođe do oplodnje jajašca, kontrakcije maternice se mogu povećati i tako negativno utjecati na ugradnju zigote u stijenke maternice.

Adenomioza i trudnoća

S obzirom na to da je uzrok adenomioze još uvijek nepoznat, ne može se odrediti pravilni način liječenja neplodnosti. Može se pristupiti liječenju pomoću hormonskih modifikatora koji utječu na razine estrogena u krvi, pa tako i na adenomiozu.

U nekim slučajevima pristupilo se odstranjivanju dijela maternice, ali to je komplicirana i većinom neučinkovita operacija. Za začeće je u slučaju adenomioze korisnija in vitro fertilizacija odnosno medicinski potpomognuta oplodnja.

Adenomioza i trudnoća

Unatoč adenomiozi mnoge žene uspiju začeti dijete i ostati trudne. U tim slučajevima se žene boje za razvoj fetusa i održavanje trudnoće. Zanimljivo je da se u trudnoći simptomi adenomioze značajno smanjuju što se može objasniti mijenjanjem koncentracija hormona, posebno estrogena.

Smanjenje koncentracije estrogena je značajni faktor koji utječe na nestanak simptoma adenomioze tijekom trudnoće, poroda i perioda dojenja. Potrebne su redovne i kvalitetne kontrole kod ginekologa tijekom cijele trudnoće, a posebno nakon trudnoće i laktacijskog perioda kada se razine estrogena u tijelu vraćaju na razine prije trudnoće.

Adenomioza – iskustva

 Adenomiozu se može kontrolirati raznim tretmanima i načinima liječenja, ali postoje moguće komplikacije. To su:

 • anemija – obilnim i produženim menstruacijama gubi se puno više krvi nego inače, što može rezultirati nedostatkom željeza, a posljedično i kisika u krvi,
 • slabost i vrtoglavica – nastaju kao izravne posljedice anemije,
 • anksioznost ili depresija – adenomioza može negativno utjecati na svakodnevni život, što za posljedicu ostavlja anksioznost, depresiju, iritabilnost i stres.

Adenomioza nije stanje koje je opasno po život i u većini slučajeva se može kontrolirati tako da ne utječe na kvalitetu života. Kod adenomioze je pozitivno da obično nestaje nakon menopauze. U krajnjem slučaju postoji trajni način liječenja, a to je uklanjanje maternice.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

26-04-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: adenomioza,