Alkoholna koma – promili, simptomi, liječenje i posljedice

Alkoholna koma

Predoziranje alkoholom za posljedicu ostavlja blaže ili teže trovanje, uz simptome poput povraćanja, vrtoglavice i boli u trbuhu. Alkoholna koma nastupa kada količina alkohola u krvi premaši 1600 – 1800 mL, a sa sobom nosi teške posljedice kao što su gubitak refleksa i moždane funkcije ili prestanak disanja.

U nastavku članka saznajte zašto nastupa alkoholna koma, kako pomoći unesrećenima te koje su bolesti uzrokovane alkoholom

Trovanje alkoholom – definicija

Akutno trovanje alkoholom je posljedica konzumiranja veće količine alkohola u kratkom vremenu. Alkohol se u tijelu brzo apsorbira, ali se ne može brzo razgraditi. Razgrađuje ga jetra pretvarajući ga u acetaldehid pomoću enzima alkohol dehidrogenaze. Neki ljudi imaju tog enzima više, a neki manje. Stoga je količina pića koju netko može popiti prije trovanja individualna za svaku osobu.

Međutim, dio alkohola prelazi direktno iz želuca u krv. Kad količina alkohola u krvi premaši 300 – 500 mL počinju prvi simptomi djelovanja alkohola na organizam. To su:

Kronični alkoholičari će uz navedene simptome trovanja alkoholom vjerojatno imati i proljevAlkohol smanjuje apsorpciju vitamina B skupine što rezultira problemima s probavom, ali i kožnim promjenama.

Za alkohol u krvi, trajanje simptoma ovisi o unesenoj količini i brzini kojom se alkohol razgrađuje u jetri. Jetra u prosjeku može razgraditi jedno alkoholne piće po satu, što se računa kao 140 mL vina ili 350 mL piva.

Nakon što se količina alkohola u krvi poveća na 1600 do 1800 mL, nastupaju ozbiljni i teški simptomi koji upućuju na alkoholnu komu. Alkoholna koma – simptomi su:

Nakon što nastupe ovi simptomi, vrlo je vjerojatno da će nastupiti i alkoholna koma. To je gubitak svijesti uzrokovan konzumacijom velike količine alkohola u krvi koja se ne može dovoljno brzo profiltrirati. Često se ne prepozna na vrijeme jer se misli da osoba spava, ali zapravo postoje tri faze alkoholne kome:

 • prva faza – karakteristike su gubitak svijesti, nesvjesno povraćanje i slinjenje, gubitak boje u licu i znatno sniženje temperature tijela,
 • druga faza – značajna po tome što je puls osobe gotovo neprimjetan, osoba jako plitko diše i nesvjesno povraća ili mokri,
 • treća faza – najteža i najozbiljnija faza alkoholne kome nastupa kada refleksi pogođene osobe skroz nestaju, zjenice su raširene, puls je skoro pa skroz neprimjetan, disanje je rijetko i plitko, a koža lica postaje plavičaste boje. 

Ako se otrovanoj osobi ne pruži medicinska pomoć na vrijeme, osoba bi mogla ući u treću fazu alkoholne kome koja obično ima najgore posljedice. Uz alkoholnu komu se tada mogu javiti srčani ili moždani udar kao i gubitak moždane funkcije. Svakako najgora opcija je smrt, koja može nastupiti kad osoba povrati, ali zbog gubitka refleksa ne može disati te se uguši. 

Trovanje alkoholom liječenje

Trovanje alkoholom – liječenje

Ako sumnjate da se netko otrovao alkoholom, obavezno pozovite hitnu medicinsku pomoć. U tim situacijama je teško procijeniti koliko je trovanje ozbiljno, a pravovremenom reakcijom nekome možete spasiti život. Ako sumnjate na trovanje alkoholom i tabletama, situacija je možda ozbiljnija nego što mislite.

Dok hitna pomoć ne stigne, postoji par načina kako nekome možete pomoći. 

Trovanje alkoholom – što raditi? Dok na mjesto događaja ne stigne hitna pomoć, pobrinite se da unesrećena osoba može disati. Probajte je zadržati u sjedećem položaju ili je u ležećem položaju okrenite na bok. Također, osobu probajte održati budnom kako ne bi izgubila svijest dok spava. 

Trovanje želuca se liječi u bolnici ili manjoj zdravstvenoj ustanovi, a obuhvaća:

 • intravenoznu infuziju,
 • pomoć kod disanja,
 • ispumpavanje želuca,
 • praćenje vitalnih funkcija organizma.

Kod težih oblika trovanja alkoholom se odmah pristupa ispumpavanju želuca i terapiji B vitaminima, posebno tiaminom ili nikotinskom kiselinom. Kontrolira se i tjelesna temperatura jer je uslijed trovanja alkoholom snižena, a stoga su i sve intravenozne otopine zagrijane na oko 37 stupnjeva Celzijevih. 

Alkoholna koma – liječenje

Nakon što je nastupila alkoholna koma, obavezno treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Što se prije krene liječiti, veće su šanse da će ishod za pacijenta biti uspješniji. Detaljna dijagnoza nije potrebna jer je glavni simptom nesvjestica. Međutim, liječnici će obaviti niz testova i pregleda kako bi se utvrdilo jesu li oštećeni unutarnji organi i tkiva.

Prvi korak liječenja je ispumpavanje alkohola iz želuca kako bi se spriječila daljnja apsorpcija alkohola u krv i organizam. To se radi pomoću izazivanja refleksa povraćanja ili umetanjem cjevčice u želudac. Osim toga, liječenje obuhvaća:

 • infuziju,
 • monitoring tjelesnih tekućina, a prati se njihova temperatura i pH,
 • doziranje vitamina B skupine,
 • pomoć kod disanja pomoću cjevčica i respiratora.

Ako je došlo do ozljede i oštećenja organa ili unutarnjeg krvarenja, hitno se pristupa njihovom liječenju. U nekim slučajevima će biti potrebna operacija ili manji operativni zahvat. Ipak, većina pacijenata ne bude teže ozlijeđena te se mogu probuditi nakon par sati. U najtežim slučajevima, osobe se probude tek nakon par mjeseci ili godinu dana.

Alkoholna koma liječenje

Alkoholna koma – posljedice

Alkoholna koma može trajati više dana, najčešće od tjedan do 20 dana, ali većina pacijenata se probudi nakon par sati. Tijekom razdoblja u kojem je osoba u komi, u tijelu se događa niz procesa kojima se organizam pokušava riješiti uzročnika problema. To dovodi do raspada krvnih zrnaca, nakupljanja proteina. kreatinina i drugih tvari u tijelu, što za posljedicu ima:

Oporavak je postepen i ovisi o fazi alkoholne kome u kojoj se osoba našla te o općem zdravstvenom stanju te osobe. Ako je unesrećena osoba do tada bila zdrava, oporavak će biti brži i uspješniji. Ako je osoba kronični bolesnik ili alkoholičar, vrlo je vjerojatno da će oporavak biti duži i teži, a neke moždane funkcije se nikad neće vratiti. 

Nakon izlaska iz bolnice, oporavak zahtijeva:

 • puno mirovanja i odmaranja,
 • fizikalnu terapiju,
 • provođenje vježbi govora i pamćenja,
 • redovne liječničke kontrole. 

Bolesti uzrokovane alkoholom su brojne, a razvijaju se akutno ili postupno kod kroničnih alkoholičara. Nastanak bolesti može varirati, a obuhvaća:

Alkoholizam je ozbiljan problem te se nemojte bojati potražiti stručnu pomoć

Alkoholizam

Alkoholna koma – promili

Izračun promila i tablica promila alkohola u krvi nakon konzumiranja određenih alkoholnih pića bi Vam mogla pomoći za izbjegavanje trovanja. Promil je jedna desetinka postotka, odnosno jedna tisućinka cijelog iznosa. 

Za trovanje alkoholom, promili alkohola se spominju kao ključan faktor. Određeni iznos promila alkohola u krvi može rezultirati velikom kaznom, posebno ako se osoba nalazi iza volana. Dozvoljeni iznos alkohola u krvi u Republici Hrvatskoj je 0.5 g/kg alkohola u krvi, a za sve iznose iznad slijede novčane kazne ili kazne zatvora.

U službenim izvještajima se količina alkohola u krvi označava kao g/kg. Promil se tu izražava na isti način, odnosno 0.5 g/kg alkohola u krvi se u službenim zapisnicima izražava kao i 0.5 promila alkohola u krvi. 

Promili alkohola u krvi – kalkulator 

Koliko piva je 0.5 promila? Koliko smijem popiti da ostanem ispod zakonski propisane granice? Na ta pitanja se ne može dati jednoznačan odgovor. Svaka osoba na jedinstven način metabolizira alkohol pa kod računanja koliko smijemo popiti treba paziti i na:

 • dob,
 • težinu,
 • spol,
 • zdravstveno stanje osobe.

Promil kalkulator uz ove vrijednosti u obzir uzima i visinu osobe, a daje rezultate izražene kao količine nekih pića koje smijemo popiti da ostanemo ispod granice.

Bez obzira na to, vrijedi generalno pravilo da se pod utjecajem alkohola ne smije sjedati za volan motornog vozila. Ako se ne osjećate sposobnim da vozite, zamolite nekog drugog da Vas odveze kući ili nazovite taksi službu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
29-06-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: alhoholna koma, alkoholna epilepsija simptomi, bolesti probavnog sustava uzrokovane alkoholom, koma od alkohola, liječenje posljedica alkohola, posljedice predoziranja alkoholom, sto je inducirana koma,