Aneurizma abdominalne aorte – uzroci i liječenje

aneurizma abdominalne aorte

Aneurizme abdominalne aorte često rastu sporo i obično bez simptoma, pa ih je teško otkriti. Neke aneurizme nikada neće puknuti, a mnoge ostaju male, iako se mogu proširiti s vremenom. Aneurizme se mogu povećavati polako (manje od 1.2 centimetra godišnje), dok se druge šire bržim tempom, što povećava rizik od rupture. Povećanje aneurizme abdominalne aorte teško je predvidjeti.

Aneurizma je naziv za trajno izbočenje arterije zbog slabosti njezine stijenke. Ateroskleroza uzrokuje propadanje stijenke krvne žile, ona posljedično dovodi i do nastanka aneurizme.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Aneurizme se mogu stvarati svagdje ali su najmučnije kada se stvaraju na arterijama glave ili na aorti.

Simptomi aneurizme

Simptomi se razlikuju prema vrsti, veličini i mjestu izbočenja. Povećanje aneurizme uglavnom je asimptomatsko, ali kako se aneurizma širi, može uzrokovati bol koja postaje dubok ai postojana te najizraženija u lumbo-sakralnoj regiji.

Pacijenti često mogu primijetiti abnormalne pulsacije na trbušnoj stijenci. Aneurizma može ali i ne mora biti opipljiva. Iznad aneurizme se može čuti sistoličko brujanje. Pacijenti koji ne umru zbog iznenadnog puknuća aneurizme, obično imaju traumu gornjeg dijela abdomena te mogu patiti od bolova u leđima, hipotenzije i tahikardije

Kod povećanja aneurizme abdominalne aorte, neke osobe mogu primijetiti:

 • Pulsirajući osjećaj u blizini pupka
 • Osjetljivost ili bol u trbuhu ili prsima
 • Bol u leđima

Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, trebali biste posjetiti vašeg liječnika. Ponekad se kod pacijenata mogu pojaviti novonastale komplikacije poput vrućice, malaksalosti, gubitka težine, vaskulitisa ili infekcije. Ponekad može doći do nastajanja ugrušaka.

abdominalna aneurizma

Uzroci aneurizme abdominalne aorte

Većina aneurizmi javlja se u dijelu vaše aorte koja je u trbuhu. Iako je točan uzrok aneurizme abdominalne aorte nepoznat, veliki broj čimbenika može igrati ulogu, uključujući:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 • Konzumiranje duhana – čini se da pušenje i drugi oblici uporabe duhana povećavaju rizik od aneurizme abdominalne aorte. Osim izravnih štetnih učinaka na arterije, pušenje pridonosi nakupljanju masnih plakova u arterijama (ateroskleroza) i visokom krvnom tlaku. Pušenje također može uzrokovati i brži rast aneurizmi te oštećenje aorte.
 • Visoki krvni tlak – visoki krvni tlak, osobito ako je slabo kontroliran, povećava rizik od razvijanja aneurizme abdominalne aorte, jer može oštetiti i oslabiti vaše arterije.
 • Infekcije u aorti (vaskulitis) – u rijetkim slučajevima, aneurizma abdominalne aorte može biti uzrokovana infekcijom ili upalom, koje mogu oslabiti dio aortalnog zida.

Aneurizma se može razviti bilo gdje duž aorte. Kada se nalazi u gornjem dijelu aorte, naziva se torakalna (grudna) aneurizma. Češće se aneurizma formira u donjem dijelu aorte te se naziva aneurizma abdominalne aorte. Rijetko, aneurizma se može pojaviti između gornjeg i donjeg dijela aorte. Ova vrsta aneurizme naziva se torako-abdominalna aneurizma.

Komplikacije kod aneurizme

Glavna opasnost je pucanje aneurizme, a posljedica je unutarnje krvarenje, Zbog prsnuća aneurizme krv ulazi u okolna tkiva, stvarajući pritom velika oštećenja .

Cijeli sustav optoka krvi može kolabirati, ako istjecanje krvi značajno smanji volumen krvi u cirkulaciji. Ako liječnik nije odmah u blizini, prsnuće aneurizme vjerojatno će uzrokovati smrt. Više od 50% ljudi kojima je puknula aneurizma, nažalost umre od posljedica tog prsnuća.

Čak i ako ne pukne, aneurizma aorte može izazvati velike smetnje koje mogu rezultirati stvaranjem ugruška te dovesti do insuficijencije nekog organa zbog nemogućnosti dotoka krvi.

Aneurizme u trbušnoj šupljini moraju se odstraniti samo ako su velike ili rastu. S operacijom ili bez nje izgledi su jednako dobri, odnosno jednako loši.

Dijagnoza

Većina aneurizmi abdominalne aorte dijagnosticira se sasvim slučajno. Uglavnom se otkriju pri fizikalnom pregledu ili na ultrazvuku, CT-u ili MR-u trbuha. Kod bolesnika s velikim bolovima u leđima treba posumnjati na aneurizmu abdominalne aorte premda se ona možda ne može napipati.

Laboratorijske pretrage uključujući KKS (kompletnu krvnu sliku), elektrolite, ureju, kreatinin, krvnu grupu i reakcije kompatibilnosti – sve te pretrage se čine u slučaju moguće kirurške intervencije.

Ako se sumnja na puknuće aneurizme – CT angiografija ili MR angiografija mogu preciznije odrediti veličinu aneurizme. Aortografija je neizbježna ako se sumnja na zahvaćenost zdjeličnih ili bubrežnih arterija. 

angiografija

Liječenje aneurizme abdominalne aorte

Općenite smjernice za liječenje aneurizme abdominalne aorte su:

 • Male aneurizme – ako imate malu aneurizmu abdominalne aorte, veličine do 4 cm u promjeru ili manje, a nemate simptome, vaš liječnik može predložiti promatranje umjesto operacije. U principu, operacija nije potrebna za male aneurizme jer rizik od operacije nadmašuje rizik od rupture. Ako odaberete ovaj pristup, vaš liječnik će pratiti aneurizmu s povremenim ultrazvukom, obično svakih 6 do 12 mjeseci. Ako osjetite osjetljivost u trbuhu ili bol u leđima odmah izvijestite o tome vašeg liječnika, s obzirom na to da je riječ o potencijalnim znakovima puknuća aneurizme.
 • Srednje aneurizme – obično su promjera od 4 do 5,6 cm. Rizik operacije u odnosu na rizik promatranja teško je procijeniti u slučaju aneurizme srednje veličine. O prednostima i rizicima razgovarajte i donesite odluku u suradnji s liječnikom.
 • Velike aneurizme, koje ubrzano rastu ili cure – ako imate aneurizmu koja je veća od 5,6 cm ili ubrzano raste (više od 0,5 cm u 6 mjeseci), vjerojatno ćete trebati operaciju. Osim toga, aneurizme koje cure ili su bolne zahtijevaju liječenje.

Postoje dvije vrste operacije aneurizme abdominalne aorte:

 • Otvorena abdominalna operacija –  uključuje uklanjanje oštećenog dijela aorte i zamjenjivanje tog dijela sintetskim umetkom. Uz ovu vrstu operacije, vrlo je vjerojatno da će oporavak potrajati nekoliko mjeseci.
 • Endovaskularna operacija – je manje invazivan postupak koji se ponekad koristi kod aneurizme. Liječnici sintetski umetak stavljaju na tanku cijev (kateter), koja se umeće kroz arteriju u nozi do aorte. Sintetski umetak, pokriven metalnom mrežom kao potporom, nalazi se na mjestu aneurizme i pričvršćuje se malim kukicama ili iglama. Umetak pojačava oslabljeni dio aorte, kako bi se spriječila ruptura aneurizme. Oporavak je kraći nego kod otvorene operacije, a traje jedan do dva tjedna.

Bolesnici s endo-presatkom moraju se češće kontrolirati. Preporučuje se neka od slikovnih pretraga mjesec dana nakon operacije, zatim 6 pa 12 mjeseci nakon operacije, te po potrebi odnosno jednom godišnje. Aneurizme manje od 5 cm uglavnom ne utječu na preživljavanje, ali ih je potrebno kontinuirano pratiti. U slučaju da se primijeti rast aneurizme liječnik će pacijentu predložiti operaciju i upoznati ga s mogućim rizicima operacije.

Mogućnosti liječenja aneurizme ovise o različitim čimbenicima, uključujući lokaciju aneurizme, starost, funkciju bubrega i druge uvjete koji mogu povećati rizik od operacije ili endovaskularne operacije.

Samopomoć

Statin lijekovi i neki antibiotici mogu usporiti rast malih aneurizmi. Neka istraživanja pokazuju da blokator angiotenzinskih receptora losartan (Cozaar) može spriječiti nastanak aneurizme.

Najbolji pristup sprječavanju aneurizme je briga za zdravlje krvnih žila, što uključuje i sljedeće korake:

 • Pokušajte prestati pušiti (preporučujemo vam: Vodič za odvikavanje od pušenja)
 • Držite vaš krvni tlak pod kontrolom
 • Redovito se bavite tjelovježbom
 • Smanjite kolesterol i masnoće u prehrani

Nikada nemojte zanemarivati niti jedan od prethodno navedenih simptoma, jer kao što smo već naveli aneurizma je podmukla. Kada dođe to težih simptoma šanse za preživljavanje su minimalne. Nerijetko pacijenti umru na putu do bolnice.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.92 / 5   51
Facebooktwitterpinterestmail
28-08-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: aneurizma abdominalne aorte, abdominalna aorta, trbusna aorta, pulsiranje u trbuhu, aneurizma trbušne aorte, aneurizma aorte, trbusna aorta simptomi bolesti, aneurizma trbušne aorte simptomi, abdominalna aorta simptomi, aneurizma abdominalne aorte simptomi,