Aneurizma mozga – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

aneurizma mozga

Testovi i dijagnoza aneurizme mozga

Ako imate iznenadnu, jaku glavobolju ili druge simptome vezane uz eventualno puknuće aneurizme, proći ćete test ili niz testova kako bi se utvrdilo jeste li imali krvarenje u prostor između mozga i okolnog tkiva (subarahnoidno krvarenje) ili neku drugu vrstu moždanog udara.

Ako je došlo do krvarenja, vaši liječnici će odrediti da li je puknuće aneurizme uzrok. Ako imate simptome puknuća aneurizme mozga, kao što je bol iza oka, promjena vida, paraliza jedne strane lica, vjerojatno ćete proći kroz ove testove.

Dijagnostički testovi uključuju:

 • Kompjuterizirana tomografija (CT) – CT snimanje, specijalizirana rendgenska dijagnoza, obično je prvi test koji se koristi za utvrđivanje da li krvarite u mozgu. Test stvara slike koje su dvodimenzionalni presjeci mozga. Uz ovaj test, možete dobiti injekciju boje koja služi za lakše promatranje protoka krvi u mozgu, a može ukazivati na mjesto puknuća aneurizme. Ova varijacija testa se zove CT angiografija.
 • Test cerebrospinalnog likvora – ako ste imali subarahnoidno krvarenje, vrlo vjerojatno će biti crvenih krvnih zrnaca u tekućini koja okružuje vaš mozak i kralježnicu (likvor). Liječnik će naručiti test likvora ako imate simptome puknuća aneurizme, a CT nije pokazao dokaze krvarenja. Postupak izvlačenja likvora iz kralježnice s iglom se zove lumbalna punkcija.
 • Magnetska rezonancija (MR) – koristi magnetsko polje i radio valove za stvaranje detaljne slike mozga, bilo dvodimenzionalne presjeke ili trodimenzionalne slike. Uporaba boje, MR angiografija, može poboljšati sliku krvnih žila i mjesto puknuća aneurizme. Ovaj test može pružiti jasniju sliku od CT snimanja.
 • Cerebralni angiogram ili cerebralni arteriogram – tijekom ovog postupka, liječnik uvodi tanku, savitljivu cijev (kateter) u veliku arteriju, obično kod međunožja i progura ju pokraj srca do arterija u mozgu. Posebna boja ubrizgava se u kateter koja nakon toga putuje kroz arterije u mozgu. Serija rendgenskih snimaka onda može otkriti detalje o stanju arterija i mjestu puknuća aneurizme. Ovaj test je više invazivan od drugih i obično se koristi kada druge dijagnostičke pretrage ne daju dovoljno informacija.
 • Snimanje zbog aneurizmi mozga – korištenje slikovne dijagnostike kako bi pronašli nepuknutu aneurizmu mozga općenito nije preporučljivo. Međutim, možete razgovarati sa svojim liječnikom o potencijalnoj koristi testa , ako imate roditelja, brata ili sestru, koji je imao puknuće aneurizme mozga, osobito ako imate dva takva člana obitelji ili urođeni poremećaj koji povećava rizik od aneurizme mozga

Liječenje aneurizme mozga

Kirurško liječenje

Postoje dvije uobičajene mogućnosti liječenja rupture aneurizme mozga:

 • Mikrovaskularno klipanje aneurizme – je postupak za zatvaranje aneurizme. Neurokirurg uklanja dio lubanje kako bi pristupio aneurizmi i našao krvnu žilu koja hrani aneurizmu, a potom stavlja sitnu metalnu spojnicu na vrat aneurizme kako bi zaustavio protok krvi do njega.
 • Endovaskularna embolizacija – je manje invazivan postupak od mikrovaskularnog klipanja aneurizme. Kirurg umeće šuplju plastičnu cijev (kateter) u arteriju, obično kod međunožja, te ju progura kroz tijelo kako bi došao do aneurizme, a potom koristi žicu vodilicu kako bi gurao mekanu žicu od platine kroz kateter i u aneurizmu. Žica se zatim omota unutar aneurizme, ometa protok krvi i uzrokuje zgrušavanje krvi, koje će zapečati aneurizmu arterije.

Obje procedure predstavljaju rizik, osobito rizik od krvarenja u mozak ili gubitak protoka krvi u mozak.

Endovaskularna embolizacija je manje invazivna i može biti sigurnija u početku, ali ona također ima i veći rizik od naknadnih krvarenja te će tako možda biti potrebni dodatni postupci. Vaš neurokirurg će dati preporuke na temelju veličine aneurizme, sposobnosti za operaciju i drugih čimbenika.

Aneurizma

Ostali tretmani

Ostali tretmani za puknuće aneurizme mozga su usmjereni na olakšavanje simptoma i upravljanje komplikacijama:

 • Lijekovi protiv bolova – kao što je acetaminofen (Tylenol i drugi) mogu se koristiti za liječenje glavobolje.
 • Blokatori kalcijskih kanala – sprječavaju ulazak kalcija iz stanica u stijenke krvnih žila. Ovi lijekovi mogu smanjiti vazospazmu, naglo širenje i sužavanje krvnih žila koje može biti komplikacija puknuća aneurizme.
 • Intervencije za sprječavanje moždanog udara zbog nedovoljnog protoka krvi  – su intravenozne injekcije lijeka koji podiže krvni tlak. Alternativna intervencija je angioplastika. U ovom postupku kirurg koristi krater, na kojem se nalazi maleni balon koji proširuje stiješnjenu krvnu žilu u mozgu. Krater se može koristiti i za lijek vasodilator, koji uzrokuje širenje krvnih žila.
 • Lijekovi za liječenje napadaja koji se odnose na puknuće aneurizme
 • Ventrikularni kateteri i šant operacije – mogu smanjiti pritisak na mozak od viška likvora (hidrocefalus) koji je povezan s puknućem aneurizme. Kateter se može smjestiti u prostore ispunjene tekućinom unutar mozga (komore) radi ispuštanja viška tekućine u vanjsku vrećicu. Ponekad, može biti potrebno uvesti šant sustav (sastoji se od fleksibilne silikonske gume – šanta i ventila) koji započinje odvodni kanal s početkom u mozgu i završava u trbušnoj šupljini.
 • Rehabilitacijska terapija – oštećenje mozga od subarahnoidnog krvarenja obično rezultira potrebom za fizičkom, govornom i radnom terapijom, kako bi ponovo naučili te vještine.

Liječenje nepuknute aneurizme mozga

Mikrovaskularno klipanje aneurizme ili endovaskularna embolizacija može se koristiti za zatvaranje nepuknute aneurizme i sprječavanje budućeg mogućeg puknuća. Međutim, poznati rizici procedure mogu prevagnuti potencijalne koristi.

Neurolog i neurokirurg mogu vam pomoći da odredite je li liječenje prikladno za vas. Faktori koje će razmotriti pri donošenju preporuke su:

 • Veličina i položaj aneurizme
 • Vaša dob i opće zdravlje
 • Obiteljska povijest aneurizme mozga
 • Urođeni uvjeti koji povećavaju rizik od puknuća aneurizme

Ako imate visoki krvni tlak, razgovarajte s liječnikom o lijekovima koji vam mogu pomoći. Ako imate aneurizme mozga, pravilna kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od puknuća.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.95 / 5   59

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aneurizma, aneurizma simptomi, aneurizma mozga, aneurizma na mozgu, aneurizam, aneurizma mozga simptomi, simptomi aneurizme, aneurizma u glavi, mozdana aneurizma, aneurizma u mozgu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Aneurizma mozga – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dobar dan jan! Molila bih vas da mi date vase misljenje , moja mama koja ima61 godina Imala je mozdani udar lijeva strana 25dec 2014 ustanovili su da je aunerizma koja nije pulka 9,2 puta 2,9 milimetara operisana je Operacija je uspjesno izvrsena motorika joj je u funkciji razumljivo izgovara samo Tiho i polagano danas je otpustena iz bolnice ima mucninu i Otezanu stolicu Koliko je to opasno i sta kako dalje koliko vremenski treba da bih se oporavila

  • Dobar dan ustanovljena mi je aneurizma 2/mm na magnetnoj rezonancijom koja je povezana s vidom jeli to opasno za sada molim vaše mišljenje hvala.

   • zovem se sead delic iz bosne sam iz banovica imam 26 godina imao sam aneurizmu mozga 8 puta sam je operisao i hvala bogu uspjesno danas vodim normalan zivot .Ako ste zainteresovani za kontakt mog doktora javite mi se na FB rado cu vam pomoci.Znam kako vam je bio sam u istoj situaciji.POZDRAV