Bruceloza – uzroci, prenošenje, liječenje i posljedice

bruceloza

Bruceloza je zarazna bolest uzrokovana tipom bakterije Brucella. Bakterija se može proširiti od životinje na čovjeka.

Bakterija Brucella može se pojaviti kod različitih životinja, odnosno kod krave, psa, svinje, ovce, koze i deve. Znanstvenici su nedavno otkrili i prisutnost bakterije kod crvenih lisica i određenih morskih životinja uključujući tuljane. Brucella se kod životinja često ne može izliječiti.

Bruceloza – simptomi

Simptomi se uglavnom pojavljuju unutar 5 do 30 dana od kontakta s bakterijom. Koliko su loši Vaši simptomi ovisi o tipu Burcelle koja uzrokuje simptome:

 • B. abortus – uzrokuje blage ili umjerene simptome koji mogu postati kronični (dugotrajni),
 • B. canis – simptomi mogu doći i proći, a slični su B.abortus infekciji, iako dosta ljudi s B.canis bakterijom povraćaju ili imaju proljev,
 • B. suis – može uzrokovati apscese (nakupine gnoja),
 • B. melitensis – može uzrokovati jake simptome koji mogu uzrokovati nesposobnost obavljanja određenih aktivnosti.

Rani simptomi oboljenja od bruceloze su:

Bruceloza – uzroci

Bruceloza se kod čovjeka javlja kada osoba stupi u kontakt sa životinjom ili životinjskim proizvodom koji je zaražen bakterijom Brucella.

Rijetko kad se bakterija može proširiti s osobe na osobu. Ali ipak, dojilje koje boluju od bruceloze mogu prenijeti bakteriju na svoje dijete. Može se prenijeti i putem seksualnog kontakta.

Načini na koje bakterija može ući u Vaše tijelo:

 • kroz posjekotinu ili ogrebotinu na koži,
 • kada udišete zaraženi zrak (rijetki slučajevi),
 • kada pijete ili jedete hranu koja je zaražena bakterijom – primjerice nepasterizirano mlijeko ili nekuhano meso.

bruceloza kroz krvotok

Nažalost, bakterija može dugo preživjeti u različitim tjelesnim stanicama. Može se prenijeti kroz ljudske stanice putem limfnog sustava ili kroz krvotok do drugih organa.

Bilo koji organski sustav može biti zaražen te se mogu javiti razne infekcije. Bakterija se također može replicirati unutar stanica osobe i izići iz tijela kada stanica umre. Bakterije šire infekciju na druge stanice u tijelu.

Bruceloza ovaca

Brucella melitensis (bruceloza ovaca) kod određenih vrsta ovaca uzrokuje kliničku bolest koja je slična bolesti koja se javlja kod koza. Ipak B ovis (bakterija) uzrokuje bolest jedinstvenu za ovce kod koje se javljaju epididimitis i orhitis, a te bolesti umanjuju plodnost.

Povremeno se mogu pojaviti i placentitis i pobačaj, ali i perinatalna smrtnost. Bolest se po prvi put zabilježila na Novom Zelandu i Australiji jer su to zemlje među najvećim uzgajivačima ovaca.

bruceloza ovce

Ovnovi koji imaju 8 tjedana mogu biti zaraženi brucelozom na razne načine. Bolest se može prenijeti među ovnovima kroz direktni kontakt. Aktivna infekcija kod ovaca je neuobičajena, ali se može razviti nakon parenja sa zaraženim ovnovima. Sama infekcija opstaje kod ovnova ako oni i dalje obitavaju u zaraženoj staji.

Učestalost i širenje bolesti može se smanjiti čestim pregledom ovnova prije sezone parenja. Oni koji imaju genitalne abnormalnosti razdvajaju se od normalnih ovnova. Vjerojatnost oboljenja od bruceloze kod ovnova se povećava uz starenje, a prednost je držati mlade ovnove izolirane od starijih ovnova koji su možda zaraženi brucelozom.

Test na brucelozu

Liječnici obično potvrde dijagnozu bruceloze testirajući uzorak krvi ili koštane srži na bakteriju Brucella ili testiranjem krvi na antitijela bakterije. To pomaže otkriti brucelozu, ali liječnici mogu provesti i dodatne testove uključujući:

 • X-zrake – one mogu otkriti promjene u kostima i zglobovima,
 • CT sken ili magnetska rezonanca (MRI) – mogu otkriti upalu ili apscese u mozgu ili drugim tkivima,
 • cerebrospinalna tekućina – tekućina koja ispunjava prostor oko mozga i kralježnične moždine, a uzimajući mali uzorak provjerava se prisutnost infekcija poput meningitisa i encefalitisa,
 • ehokardiografija – ovaj test koristi ultrazvučne valove za slikovni prikaz srca i kako bi se otkrili znakovi infekcije ili oštećenja srca.

testiranje krvi

Prije provođenja ovih testova liječnik će Vas prvo pregledati jer možda imate:

 • nateknutu jetru,
 • nateknute limfne čvorove,
 • nateknutu slezenu,
 • temperaturu,
 • nateknute i bolne zglobove,
 • osip.

Kako se prenosi bruceloza s čovjeka na čovjeka

Bruceloza se može prenijeti na čovjeka udisanjem zaraženog organizma ili direktnim kontaktom sa zagađenim životinjskim izlučevinama. Bakterija može doprijeti u tijelo udisanjem zaraženih aerosola (čestice u zraku), kroz ogrebotine ili posjekotine na koži.

Prijenos bruceloze s čovjeka na čovjeka je rijedak, ali može se javiti tijekom seksa, transfuzije krvi, transplacentarne operacije, direktnim kontaktom sa zaraženom menstrualnom krvi ili ako je dojilja zaražena brucelozom prenijet će ju na dijete.

S obzirom na to da se bruceloza javlja kod životinja ona označava bolest koja se može javiti kod veterinara, radnika u klaonicama, mesarima, lovcima, radnicima u laboratorijima i osobama koje su u bliskom kontaktu sa stokom (primjerice farmeri i pastiri).

mlijecni proizvodi

Najčešće se javlja jedenjem ili pijenjem nepasteriziranih ili sirovih mliječnih proizvoda. Životinje poput ovaca, koza, krava ili deva koje su zaražene Brucellom proizvodit će mlijeko koje je zaraženo bakterijom.

Bruceloza liječenje

Brucelozu nije tako lako izliječiti. Ako imate brucelozu, Vaš liječnik će prepisati antibiotike, a najčešće se koriste:

Ako liječnik prepiše kombinaciju doksiciklina i rifampicina trebat će Vam 6 do 8 tjedana kako bi se izliječili. Brucelozi treba duže da se izliječi zbog sposobnosti bakterije da opstaje duže unutar ljudskih stanica. Ipak, prvo je potrebno uspostaviti dijagnozu prije dugoročnog izlaganja antibioticima. 

Bruceloza inkubacija

Razdoblje inkubacije (vrijeme između infekcije i razvoja bolesti) bruceloze može varirati i trajati 5 dana ili 5 mjeseci, a neki pacijenti su zamijetili kako sam period inkubacije traje do godine dana. Prosječno inkubacija traje od 2 do 4 tjedna.

Posljedice bruceloze kod ljudi 

Bruceloza može utjecati na bilo koji dio Vašeg tijela uključujući reproduktivni sustav, jetru, srce i središnji živčani sustav. Kronična bruceloza može uzrokovati nekoliko komplikacija i posljedica u samo jednom organu ili u cijelom tijelu. Moguće posljedice uključuju:

 • Endokarditis (infekcija endokarda – unutrašnjeg sloja srčanog zida i srčanih valvula) – jedna je od ozbiljnijih komplikacija bruceloze. Ako se ne liječi može oštetiti ili u potpunosti uništiti srčane valvule te je jedan od uzroka smrti povezan s brucelozom.
 • Artritis – infekcija zglobova koju obilježuje bol, ukočenost i nateknuće zglobova, posebice koljena, kukova, gležnja, zapešća i kralježnice. Spondilitis – upala zglobova između kostiju kralježnice ili između kralježnice i zdjelice – može uzrokovati otežano liječenje i trajno oštećenje.
 • Upala i infekcija testisa (epididimoorhitis) – bakterija Brucella može utjecati na pasjemenik – organ muškog spolnog sustava koji se sastoji od sustava kanalića, a bruceloza se može proširiti na same testise i uzrokovati oticanje i bol.
 • Upala i infekcija slezene i jetre – bruceloza se također može pojaviti u slezeni i jetri – utječe na njihovo povećanje.
 • Infekcija središnjeg živčanog sustava – ovo uključuje po život opasne bolesti kao što je meningitis, upala membrane koja okružuje mozak i leđnu moždinu, te encephalitis, upalu mozga.

Ako se pacijenti liječe na ispravan način protiv bruceloze, unutar nekoliko mjeseci će se izliječiti pomoću antibiotika te neće razviti kronične bolesti. Simptomi se obično poboljšaju ili skroz nestanu u periodu od 2 do 6 mjeseci.

Ipak, prognoza je loša za osobe koje razviju promjene organa ili komplikacije poput oštećenja srca, neuroloških ili genitourinarnih problema koji su uzrokovani infekcijom Brucelle. Stopa smrtnosti oboljenja od bruceloze je niska – 0,4% do 2%.

Bruceloza – prevencija

Kako biste smanjili rizik obolijevanja od bruceloze, preporučuje se:

 • izbjegavati nepasterizirane mliječne proizvode,
 • dobro skuhati/ispeći meso,
 • nositi rukavice (posebice ako ste veterinar, farmer, lovac ili radnik u klaonici),
 • poduzeti mjere sigurnosti u visoko-rizičnim mjestima (laboratorijima, klaonicama i štalama),
 • cijepiti domaće životinje.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

22-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

2 / 5   5
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bruceloza, bruceloza simptomi, simptomi bruceloze, bruceloza kod ljudi, lijecenje bruceloze, kako nastaje bruceloza, bruceloza upala testisa, bruceloza lijecenje, test na brucelozu, bruceloza kod čovjeka,