Burzitis – uzroci, simptomi i liječenje

burzitis

Burzitis je upala burza, malih vrećica ispunjenih sluzavom tekućinom u našim zglobovima, koje su odgovorne za cirkulaciju sinovijalne tekućine. Sinovijalna tekućina pomaže našim zglobovima da se pomiču glatko i da se smanji trenje, a stvaranje prekomjerne količine sinovijalne tekućine može dovesti do raznih bolesti zglobova.

Burse su smještene između mišića i tetiva ili na mjestima gdje se mišići i tetive dodiruju s podlogom. Neke su povezane i sa zglobnom šupljinu i uključene su u cirkulaciju sinovijalne tekućine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prilikom burzitisa ili upale burze dolazi do povećanja količine tekućine unutar burze, čime nastaje pritisak na okolne strukture i dolazi do razvoja specifičnih simptoma, poput boli, osjetljivosti, upale, otekline i smanjenja opsega pokreta.

Burzitis se najčešće javlja u ramenima, laktovima i kukovima, no može se također pojaviti u koljenima i petama.

Uzroci burzitisa

Burzitis može nastati na više načina. Najčešći tip burzitisa je onaj uzrokovan trenjem, a zatim slijedi kemijski te septički burzitis.

Burzitis koji nastaje trenjem, uzrokovan je često ponavljanim kretnjama tetive, koje se kreću preko burze. Ovakav tip oštećenja javlja se najčešće kod osoba s pojačanom fizičkom aktivnošću, kod sportaša ili osoba koji se bave fizički zahtjevnim poslom.

Kemijski burzitis nastaje kao posljedica kronične upale u okolnom tkivu tetiva, dok je septički burzitis uzrokovan prodiranjem bakterija u burze, putem krvotoka ili direktnim ulaskom prilikom udarca.

Burzitis lakta

burzitis lakta

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Burzitis lakta ili burzitis olekranona je upala burze lakta. Uzrok burzitisa lakta je konstantno podraživanje vrška lakta. Svojstveno je određenim zanimanjima ili sportovima. Burzitis lakta učestala je pojava kod studenata ili osoba koje su većinu vremena oslonjene na laktove. Burzitis lakta javlja se i kod reumatoidnog artritisa, gihta ili nakon neke traume.

Burzitis lakta prepoznat ćete po jajolikom otoku koji je bolan na dodir, ali nema ograničenosti pokreta. Burzitis lakta se uglavnom liječi ubrizgavanjem anestetika u sluznu vrećicu, ali ga je moguće liječiti i kirurški.

Burzitis koljena

burzitis koljena

Burzitis koljena ili infrapatelarna burza, nalazi se ispod patelarne sveze koljena. Kada se upali, poveća se i strši uz oba ruba sveze te najčešće ima oblik pješčanog sata. Ciste ove vrste mogu se javiti  i kod djece te su uglavnom obostrane. Ciste koje se javljaju kod djece nazivamo primarnima, dok se sekundarne javljaju kod odraslih i vezane su uz ranije unutarnje ozljede koljena, osteoartritis i reumatoidni artritis.

Burza koljena može narasti od 3-5 cm, ponekad čak i više. Ovog puta pojedine burze, za razliku od burzi lakta, svojom veličinom mogu oboljelom ograničiti pokretljivost zgloba. Cista može priječiti povrat venske krvi te zbog toga nastaje otok u predjelu potkoljenice.

Burzitis koljena također se može liječiti ubrizgavanjem lijeka, ili kirurški.

Burza stopala i pete

burzitis stopala

Burzitis u području stopala i pete relativno je česta pojava, te može praviti poteškoće pri nošenju obuće. Najčešće su zahvaćene burze u području unutarnje strane bazalnog zgloba palca. Burzitis tog zloba možete prepoznati po crveno-plavkastoj, okruglastoj, elastičnoj tvorbi koja je bolna na dodir. 

Kako biste smanjili bolnost tog područja, nosite udobnu i široku obuću, pogotovo ako se napravi operacija koštanog izbočenja.

Najčešće zahvaćene burze u području stopala su i burze koje se nalaze u području donjeg dijela Ahilove tetive. Površinski burzitis mnogo je učestaliji kod mlađih žena i to prvenstveno zbog nošenja neudobne obuće i  visokih potpetica. Kod ove vrste burzi rijetko je potreban operativni zahvat.

Burzitis ramena

burzitis ramena

Burzitis ramena može biti akutna ili kronična upala burze, odnosno sluznih vrećica koje smanjuju trenje te tako olakšavaju pokrete. Upala ramene burze uglavnom je uzrokovana učestalim pritiskom na određeni zglob.

Najčešći simptom ramenog burzitisa je bol u ramenu, koju pacijenti opisuju kao ”smrznuto rame”. Bol dolazi u pratnji s ukočenosti i smanjenim opsegom pokreta u ramenu. Dijagnoza se uglavnom postavlja kliničkim pregledom. Oko bolnog mjesta može se zamijetiti crvena oteklina. Liječenje burzitisa ramena uglavnom se vrši punkcijom u lokalnoj anesteziji.

Ako liječnik sumnja na infekciju, poslat će vas na RTG snimanje. Burzitis ramena se liječi i fizioterapijom, te nesteroidnim lijekovima, a kirurško uklanjanje se ne vrši zbog položaja ramene burze. 

Simptomi burzitisa

Simptomi su najjače izraženi ujutro nakon buđenja, a zatim oslabe kada razgibamo zglob.

Vodeći simptomi burzitisa su:

 • tupa bol u području burze koja se pojavljuje pri određenim pokretima zgloba
 • natečenost i crvenilo zgloba

Svakako se preporučuje odlazak liječniku ako osjetite neke od prethodno navedenih simptoma.

Liječenje burzitisa

Burzitis nije teška bolest. Uglavnom nestaje sama od sebe za dva tjedna, posebno ako izbjegavate pritisak na zahvaćeno mjesto sve dok je otečeno. Ako tegobe potraju, obratite se liječniku. Liječnik će vam pregledati zglob kako bi postavio dijagnozu. Kako bi se smanjio pritisak i bolnost zahvaćenog mjesta, liječnik će punktirati tekućinu s bolnog mjesta, te nakon toga čvrsto poviti zglob. 

Liječenje burzitisa uglavnom nije zahtjevno te uključuje odmor i smanjenje fizičkog napora, no ako vam sami odmor ne olakšava simptome liječnik vam može preporučiti:

 • lijekove za olakšanje bolova
 • fizikalnu terapiju
 • kortikosteroidne injekcije
 • kirurški zahvat
 • nesteroidne lijekove

Burzitis se često može vratiti na nekim mjestima. Ako se burzitis javi više od dva puta, najbolja opcija je kirurški odstraniti burzu koja izaziva tegobe. Kirurški zahvat se vrši pod lokalnom ili općom anestezijom. U bolnici se najčešće ostaje jedan dan, rijetko iznad toga. Ako se zahvat ne može izvesti, kao kod bolnih burzi duboko u tkivima ramena, liječenje se odvija injekcijama kortikosteroida ili lokalnih anestetika u najbolnije područje. 

Savjetujemo vam da već kod prvih simptoma kontaktirate liječnika kako bi vas uputio na najbolju moguću terapiju.

Prirodno liječenje burzitisa

Budući da liječenje burzitisa nije komplicirano, u velikom mjeri mogu pomoći i prirodni lijekovi.

 • Čičkov čaj – žlicu sitno isjeckanog korijena čička kuhajte 5 minuta u pola litre vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Otopinu procijedite i pijte dvije velike žlice dnevno. Čaj možete pripremiti i od sjemena čička
 • Tinktura od gaveza – u plastičnu bocu dodajte 100 g korijena gaveza i prelijte sa 700 ml rakije. Zatim bocu položite da odleži u vodoravnom položaju 14 dana na tamnom mjestu. Nakon 14 dana otopinu procijedite i uspite u staklenu bocu te čuvajte na hladnom mjestu. Bolno mjesto mažite tri puta dnevno s ovom tinkturom.
 • Limun – konzumacija limuna može smanjiti otok zglobova te ublažiti bolove. Konzumacija limuna zbog njegove alkalnosti pomaže u ublažavanju upalnih procesa u organizmu.
 • Celer – 40 grama lišća celera kuhajte u litri vode nekoliko minuta. Mješavinu poklopite i ostavite da se prohladi, nakon toga procijedite i pijte dok je mlako. Preporučuje se koristiti ovu terapiju kroz tri tjedna.
 • Vrba – žličicu vrbine kore stavite u 2,2 dl hladne vode. Kuhajte najduže 5 minuta, a nakon toga ostavite da se ohladi desetak minuta. Nakon što se ohladi mješavinu procijedite i pijte dvije šalice dnevno.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.85 / 5   13
Facebooktwitterpinterestmail
30-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: burzitis, sinovijalna tekućina, burzitis prirodno lecenje, burzitis koljena, burzitis lakta prirodno liječenje, burzitis ramena, burzitis ramena simptomi, burzitis koljena simptomi, burzitis stopala, sta je burzitis,