Ciroza jetre – uzroci, simptomi i liječenje

jetra zdravlje

Ciroza jetre je kronična bolest jetre, uzrokovana raznim bolestima i stanjima jetre, kao što su hepatitis i kronični alkoholizam. Naša jetra obavlja nekoliko važnih funkcija u organizmu, uključujući detoksikaciju štetnih tvari u tijelu, pomaže u čišćenju krvi kao i u stvaranju vitalnih hranjivih tvari.

Cirozu jetre možemo opisati i kao stanje u kojem se normalno tkivo jetre postupno zamjenjuje fibroznim tkivom. Ciroza jetre većinom sporo napreduje te često u ranijim stadijima nije obilježena simptomima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako se funkcija jetre počinje pogoršavati tako se javljaju i ozbiljni problemi. Tretman ciroze jetre se razlikuje od pacijenta do pacijenta.U nekim slučajevima (zadnjem stadiju) transplantacija jetre može biti jedino rješenje.

jetra ciroza

Uzroci ciroze jetre

Jetra je posebno osjetljiva na alkohol. Alkohol dovodi jetru do toga da ona razvije pojačanu potrebu za kisikom, a u isto vrijeme alkohol uzrokuje nakupljanje masti što jetri otežava da uzima kisik.

Zatim imunološki sustav reagira tako da stvara upalni proces, koji uništava stanice jetre, koja onda zadobiva ožiljke i čvoriće.

Bolesti jetre – uzroci, simptomi i liječenje!

Kod hepatitisa (B ili C) virusi koji uzrokuju hepatitis, izazivaju upalu u jetrenim stanicama, što dovodi do uništenja tih stanica. Kada je upala jaka, uništenje jetrenih stanica dodatno napreduje i tako se stvara sloj ožiljnog tkiva. Isto tako, kod teških slučajeva, jetra se može i smanjiti.

Uzrok ciroze može biti i primarna bilijarna ciroza, koja je vrlo rijetka. Kod primarne bilijarne ciroze imunološki sistem napada stanice jetre, zamjenjujući ih s nekim stranim antigenom. Manje učestali uzroci ciroze jetre su:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Simptomi ciroze jetre

Osobe s ranim stadijem ciroze jetre obično nemaju simptome. Često se ciroza prvi put otkrije kroz rutinski test krvi ili pregled. Vaš liječnik može odrediti jedan ili više laboratorijskih testova koji bi mogli ukazivati na problem s jetrom, poput ciroze.

Kod ciroze jetre se simptomi ne javljaju odmah na početku bolesti, već najčešće kada je ona već uznapredovala.

Vodeći simptomi ciroze jetre su:

 • Umor
 • Lako zadobivanje modrica i krvarenje
 • Svrbež kože
 • Žuta boja kože i očiju (žutica)
 • Nakupljanje tekućine u abdomenu (ascites)
 • Gubitak apetita
 • Mučnina
 • Oticanje nogu
 • Gubitak težine
 • Zbunjenost, pospanost i nerazgovijetan govor (jetrena encefalopatija)
 • Točkaste crvene mrlje iz kojih se šire paučinaste krvne žilice
 • Crvenilo na dlanovima
 • Atrofije testisa u muškaraca
 • Povećanje grudi u muškaraca

povracanje ciroza

Ciroza jetre dijagnoza

Liječnik će na temelju simptoma te fizikalnog pregleda posumnjati na cirozu jetre. Liječnik može osjetiti povećanje jetre ili zadržavanje tekućine u trbušnoj šupljini. Liječnik će na cirozu jetre posumnjati ako već imate alkoholnu povijest bolesti ili ako ste nekada u prošlosti imali epizode hepatitisa.

Pretrage krvi odnosno jetrene probe mogu pokazati abnormalne vrijednosti funkcije jetre. Kompjuterska tomografija jedna je od najprimjenjenijih slikovnih pretraga kada je u pitanju jetra. Ponekada međutim krvne i slikovne pretrage jednostavno nisu dovoljne te je potrebno napraviti biopsiju jetre.

Povišeni enzimi jetre – uzroci i liječenje!

Ako uzrok ciroze jetre nije u potpunosti jasan, dodatni testovi mogu biti od koristi u postavljanju dijagnoze. Takvi testovi su: test na hepatitis virus, test na autoantitijela jetrenih stanica, test količine željeza ili bakra u krvi.

Ciroza jetre krvna slika

ALT je enzim koji je najviše zastupljen u jetri i bubrezima. U krvi se nalazi u niskim koncentracijama. ALT se u krvi određuje kada je potrebno odrediti razinu oštećenja stanica jetre. 

Kada je riječ o dijagnosticiranju bolesti jetre obično se radi skupina testova: ALT, AST, ALP, bilirubin, albumin i PT. Rezultate je potrebno zajedno iščitati pritom uzimajući u obzir povijest bolesti pacijenta. 

Referentne vrijednosti za žene i muškarce se razlikuju. Dijagnozu prepustite liječniku koji će vam jasno dati do znanja kolika odstupanja od normalnog su dozvoljena, a kada je potrebno ozbiljnije pristupiti liječenju nešto progresivnijim metodama.

ciroza jetre

Liječenje ciroze jetre

Da li je ciroza jetre izlječiva? – Nažalost nije, ali se može jako dobro kontrolirati. Liječenje ciroze ovisi o uzroku i opsegu oštećenja jetre. Ciljevi liječenja su usporiti napredovanje ožiljaka na jetri, spriječiti i liječiti simptome i komplikacije ciroze. Možda će biti potreban i boravak u bolnici, ako imate teško oštećenje jetre.

 • Liječenje ovisnosti o alkoholu – osobe s cirozom uzrokovanom pretjeranom konzumacijom alkohola trebaju prestati piti, jer je bilo koja količina alkohola toksična za jetru. Ako je liječenje ovisnosti o konzumaciji alkohola teško, vaš liječnik može preporučiti program liječenja od ovisnosti o alkoholu.
 • Gubitak težine – osobe s cirozom uzrokovanom od alkoholne bolesti mogu postati zdravije ako izgube težinu i kontroliraju razinu šećera u krvi. Također je važno održavati odgovarajući unos proteina prilikom pokušaja mršavljenja u okruženju ciroze.
 • Lijekovi za kontrolu hepatitisa – lijekovi mogu ograničiti daljnje oštećenje jetrenih stanica uzrokovanih hepatitisom B ili C.
 • Lijekovi za kontrolu drugih uzroka i simptoma ciroze – lijekovi mogu usporiti napredovanje određenih vrsta ciroze jetre. Primjerice, za ljude s primarnom bilijarnom cirozom, koja je rano dijagnosticirana, lijekovi mogu značajno odgoditi progresiju ciroze. Neki lijekovi mogu ublažiti i neke od simptoma ciroze jetre, kao što su svrbež, umor i bol. Dodaci prehrani mogu se propisati u borbi protiv pothranjenosti, koja je povezana s cirozom i kako bi se spriječila osteoporoza.

Budući da je mnogo upita bilo vezano uz ciroza jetre slike, na fotografijama ispod možete vidjeti kako izgleda jetra koja je zahvaćena cirozom.

ciroza jetre original

Ciroza jetre stvarni prikaz

Liječenje komplikacija ciroze jetre

 • Višak tekućine u tijelu – liječnik može preporučiti dijetu s manje natrija i lijekove kako bi se spriječilo nakupljanje tekućine u tijelu, što može pomoći u kontroli ascitesa i oteklina. Uznapredovalo nakupljanje tekućine može zahtijevati postupke kao što je drenaža tekućine ili druge intervencije kojima se smanjuje pritisak.
 • Portalna hipertenzija – neki lijekovi za tlak mogu kontrolirati povećani pritisak u žilama koje opskrbljuju jetru (portalna hipertenzija) i spriječiti ozbiljno krvarenje. Vaš liječnik će obaviti gornju endoskopiju u redovitim intervalima i tražiti proširene vene (varikozitete) u jednjaku ili želucu koji mogu krvariti. Ako ste razvili varikozitete, vjerojatno će liječnik preporučiti lijekove koji smanjuju rizik od krvarenja. Kod težih slučajeva krvarenja, liječnik će morati zaustaviti krvarenje i smanjiti rizik od daljnjeg krvarenja te je u tom slučaju moguć operativni postupak.
 • Infekcije –  možda ćete dobiti antibiotike ili druge tretmane za liječenje infekcije. Vaš liječnik će vjerojatno preporučiti cijepljenje protiv gripe, upale pluća i hepatitisa.
 • Povećani rizik od raka jetre – vaš liječnik će preporučiti krvne pretrage i ultrazvuk svakih šest mjeseci kako bi na vrijeme reagirali na znakove raka jetre, ako oni postoje.
 • Jetrena encefalopatija – vjerojatno će biti propisani lijekovi kako bi se spriječilo nakupljanje toksina u krvi zbog loše funkcije jetre.
ascites

Ascites – nakupljanje tekućine

Ciroza jetre zadnji stadij (transplantacija jetre)

U naprednim slučajevima ciroze, kada jetra prestane funkcionirati (ciroza jetre zadnji stadij), transplantacija jetre može biti jedina opcija liječenja. Obično je potrebno uzeti u obzir ovu opciju kada se razviju simptomi kao što su:

Kod transplantacije jetre zamjenjuje se jetra sa zdravom jetrom od umrlog donora ili s dijela jetre sa živog donora. Ciroza je najčešći razlog za transplantaciju jetre.

Kandidati za transplantaciju jetre moraju proći opsežna testiranja kako bi se utvrdilo jesu li ”dovoljno zdravi” kako bi imali dobar ishod nakon operacije. Osim toga, za transplantaciju se obično zahtijeva neki period apstinencije alkohola za osobe s alkoholom bolesti jetre prije nego što oni mogu dobiti transplantaciju.

Na transplantaciju jetre se prema najnovijim podacima čeka oko 16 dana.

Liječenje ciroze jetre prirodnim putem

Cirozu je vrlo teško liječiti bez medicinskih pripravaka, međutim neke čajne mješavine mogu biti od koristi kao dodatni pripravci. Prije terapije bilo kojom od ovih biljaka konzultirajte se s liječnikom.

Upotrijebite tri žlice ove čajne mješavine. Potom stavite kuhati 2 minute u pola litre vode. Nakon kuhanja sve skupa poklopite i ostavite da odstoji najmanje 6 sati. Nakon 6 sati procijedite kroz gazu. Ovaj čaj je potrebno piti tri puta dnevno prije svakog većeg obroka. 

Uz ovu čajnu mješavinu možete konzumirati sok od kupusa ili rotkve. Uz ručak možete jesti i kupus salatu ili salatu od maslačka.

U liječenju bolesti jetre najveće je rezultate pokazala sikavica koja je gotovo nezamjenjiv prirodni pripravak. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin koji sudjeluje u regeneraciji i zaštiti jetre. Sikavica se konzumira u maksimalnoj količini od 240 mg sikavice tri puta dnevno ili 140 mg silimarina tri puta dnevno.

Kinezi za bolesti jetre koriste već stoljećima biljku sladić. Istraživanja pokazuju kako sladić povećava stvaranje interferona. Interferon se većinom koristi za liječenje hepatitisa B. Dnevno se primjenjuje 7-8 grama korijena sladića.

Limun i med također su dva vrlo snažna i dobra pripravka kada je riječ o liječenju jetre. Sameljite dva cijela limuna i pomiješajte s kilogramom domaćeg meda te u smjesu dodajte i 2 dl kvalitetnog maslinovog ulja. Dnevno je potrebno konzumirati po žličicu (3 puta dnevno) prije svakog većeg obroka.

rotkvice

Ciroza jetre prehrana

Prehrana je kod ciroze jetre gotovo jednaka prehrani kod osoba koje su oboljele od kroničnog hepatitisa. Pravilo koje biste svakako trebali primijeniti je hranjenje po principu više obroka koji su količinski manji. Tako se postiže smanjenje opterećenja organizma proteinima.

Osobe koje su oboljele od ciroze jetre trebaju izbjegavati kofein. Razgradnja kofeina kod zdravih osoba traje 4 sata dok kod oboljeli od ciroze taj proces može potrajati i 20 sati.

 • Juhe – nemasne juhe od nemasnog mesa, povrća i ribe, juhe s tjesteninom, rižom ili krupicom. Juhe je potrebno pripremati bez zaprške. Juhe iz vrećice je potrebno potpuno uzbaciti.
 • Meso – nemasno mlado meso koje je pirjano u vlastitom soku, kuhano ili pečeno u foliji ili vrećici za pečenje. (teletina, junetine, kunić, bijelo meso peradi bez kožice).
 • Riba – bijela riba kuhana ili pečena u foliji (brancin, škarpina i oslić).
 • Tvrdo kuhana jaja
 • Mliječni proizvodi – obrano mlijeko, posni svježi sir, jogurt, sirutka, probiotik i ostali fermentirani mliječni proizvodi.
 • Kruh – bijeli i crni, dvopek, tost, sve vrste tjestenine, valjušci, kukuruzna krupica, riža. 
 • Povrće – krumpir, špinat, blitva, tikvice, koraba, cvjetača, mrkva, brokula, svježa rajčica, mahune, grašak, cikla, zelena salata, matovilac, maslačak i radič.
 • Bučino i maslinovo ulje.
 • Voće – jabuke, banane, breskve, kompoti, marmelada, kašice, voćni frape.
 • Pića – blagi biljni čajevi, matičnjak, metvica, sikavica, šipak, negazirana pića.
 • Od začina možete koristiti jedino limunov sok. U vrlo malim količinama možete koristiti jabučni ocat, lovor, kopar, ružmarin, metvicu, mažuran i češnjak.

Ciroza jetre forum iskustva mogu vam koristiti jer ćete tamo naići na mnoštvo iskustava u kojima ljudi navode kako im je upravo svijest o bolesti ali i zdravim odlukama vezanim za promjenu životnog stila – spasila život

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.47 / 5   38
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ciroza jetre, ciroza jetre simptomi, uzroci ciroze jetre, ciroza, ciroza simptomi, bolesti jetre simptomi, ciroza jetre pocetni simptomi, ciroza jetre uzroci, ciroza jetre smrt, ciroza jetre iskustva,