Cista na jetri – uzroci, simptomi i liječenje

Smještaj jetre

Cista na jetri je izraslina nalik vrećici koja je ispunjena tekućinom nalik na žuč, a javlja se kod 5 % populacije. Uglavnom su benigne i ne prate ih simptomi, ali povećan rast, kancerogeni razvoj i ciste uzrokovane bakterijama ugrožavaju jetru koja ima glavnu ulogu u izmjeni tvari u organizmu.

Ciste na jetri – kako nastaju?

S obzirom na uzrok i razvoj, razlikuje se nekoliko vrsta:

  • jednostavna cista na jetri – dobroćudna, uzrok nije poznat, prisutna od rođenja, može nastati zbog malformacije nastale u trudnoći, manja je od 3 cm.,
  • policistična jetra – nasljedni poremećaj, više od 20 cista na jetri, prisutne od rođenja, povezana s policističnim bubrezima,
  • ehinokokna cista na jetri – nastaje infekcijom parazitima Echinococcus grаnulosus i Echinococcus multiloculаris, do zaraze dolazi konzumirаnjem njihovih jаjа, а koja se nаlаze u izmetu životinjskog domаćinа (npr. ovаcа i pаsа),
  • kancerozni cistični tumori – slični jednostavnim cistama, prisutni od rođenja, ali veličine oko 12 cm., nije poznato kako postaju kancerogeni.

Simptomi ciste na jetri

Cistu na jetri uglavnom ne prate simptomi. Ipak, kako rastu ili se njihov broj povećava, mogu puknuti i pritiskati druge organe. Tada se javljaju sljedeći simptomi:

Ciste u gornjem desnom dijelu trbuha

Simptomi ehinokokne ciste na jetri su povišena temperatura, krvavi ispljuvak i jak svrbež kože.

Cista na jetri – dijagnoza

Najčešće se otkriva sasvim slučajno. Što se tiče kliničke dijagnoze, nakon fizičkog pregleda abdomena potrebno je napraviti ultrаzvuk, kompjuteriziranu tomogrаfiju (CT) ili magnetsku rezonancu (MR). Ehinokokna cista na jetri utvrđuje se serološkim testom kojim se otkriva prisustvo antitijela u organizmu.

Liječenje ciste na jetri

Usprkos tome što su ciste na jetri većinom dobroćudne i ne zahtijevaju liječenje, radi pravovremenog liječenja ehinokoknog ili kаncerogenog tipа važna je rana dijagnoza.

Parazitske ciste se liječe lijekovima, ali i kirurškim odstranjivanjem. Policistična jetra, ako se brzo povećava i izaziva jaku bol, zahtijeva transplantaciju jetre, a radi se o rizičnoj i invazivnoj operaciji.

Više cisti na jetri

Operacija ciste na jetri

U ozbiljnijim slučаjevima liječenje uključuje minimаlno invаzivan kirurški zahvat. Riječ je o dreniranju, tj. pražnjenju ciste uvođenjem posebne igle u abdomen preko ultrazvuka ili drugog načina snimanja te bušenja.

S druge strane, ako se cista stalno iznova puni tekućinom i raste, laparoskopijom (manjim rezovima) se cista može u potpunosti odstraniti i tako ubrzati liječenje.

Cista na jetri – prevencija

Nažalost, pojava genetski uvjetovanih i urođenih cisti na jetri nikako se ne može spriječiti. Što se tiče ehinokoknog tipa, tako nastale ciste mogu se izbjeći kvalitetnom osobnom higijenom i brigom o hrani, pogotovo blizu kućnog ljubimca. Također, ako idete u lov, nužno je nositi rukavice.

Cista na jetri – prirodno liječenje

U okviru prehrane trebalo bi konzumirati što više kuhane hrane, svježeg povrća i voća, a ograničiti masne, fermentirane i rafinirane namirnice. Usto, kao prirodni lijek djeluju i:

  • vitamin K – poboljšava viskoznost krvi i sprječava unutrašnje krvarenje, najviše ga ima u zelenom lisnatom povrću,
  • vitamin C – jača imunitet i krvne ćelije, ima ga u citrusima, bobičastom voću, egzotičnom voću, brokuli, kupusu, celeru, rajčici itd.,
  • selen – pomаže u zаštiti ćelija jetre od oštećenjа, ima ga u brazilskim oraščićima, kvascu, cjelovitim žitaricama i morskim plodovima,
  • svježi sokovi od sirovog povrća i voća – detoksiciraju jetru, kelj, brokula, rotkvica, luk, mrkva, jabuka, limeta, limun itd.,
  • sikavica – glavni sastojak je silimarin koji regenerira i štiti jetru, gotovi proizvodi mogu se nabaviti u ljekarnama,

Biljka sikavica

  • maslačak i sladić – djeluju kao tonik za jetru, mogu se jesti ili piti u obliku čaja.

Postoje i alternativne metode koje također mogu ubrzati liječenje jetre, a to su akupunktura, akupresura, refleksologija, magnetoterapija, aromaterapija i homeopatija.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.10 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ciste na jetri, cista na jetri, cista jetre, bole li ciste na jetri, caj za ciste na jetri, bol zbog ciste na jetri, cista jezre i proljev, cista na desnom reznju jetre, tri ciste na jetri, cista na jetri -skener,