Dekubitus – uzroci, simptomi i liječenje

dekubitus

Dekubitus (kožni vrijed) je bolest do koje dolazi dužim pritiskom na određeni dio tijela ležanjem ili sjedenjem, zbog čega se zaustavlja cirkulacija krvi i dotok kisika te odumire tkivo. Ako se odumiranje tkiva i oštećenje ne zaustavi, život bolesnika biva ozbiljno ugrožen.

Povećani je rizik za razvoj dekubitusa kod starijih pacijenata, osoba s raznim bolestima koje su ih vezale za krevet (npr. kod neuroloških bolesti kao što je Alzheimerova bolest), pothranjenih bolesnika i bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom.

Dekubitus – osjetljivi dijelovi tijela

Uglavnom se javlja u donjem dijelu kralježnice, na leđima, laktovima, bokovima, gluteusu (mišić zdjelice) i peti, tj. mjestima gdje ima malo potkožnog masnog tkiva. Dekubitus može nastati i u usnoj šupljini zbog pritiska krnjim zubom ili nepodešene zubne proteze te u mokraćnom sustavu zbog katetera.

Dekubitus na trtici

Najčešći je dekubitus na trtici, tj. donjem dijelu čovjekove kralježnice. Do dekubitusa na trtici dolazi u produženom i neprekidnom sjedećem položaju, npr. u invalidskim kolicima ili ležećem položaju.

Zbog blizine anusa i mokraćnog otvora, plodno je tlo za razvoj bakterija i infekcija. Najčešće nastaje zbog nedovoljne brige o bolesniku, a ukoliko dođe do toga, postoji mogućnost tužbe zbog zanemarivanja.

Prevencija pojave dekubitusa na trtici podrazumijeva redovito okretanje bolesnika, najmanje svakih 2 sata, održavanje higijene i redovito mijenjanje pelena za odrasle.

najčešći dekubitusi

Uzroci dekubitusa

Mehanički čimbenici, tj. mehanizmi nastajanja dekubitusa su sljedeći:

 • pritisak iznad koštanih dijelova,
 • micanje (npr. klizanje po krevetu),
 • trenje.

Ostali čimbenici koji mogu pogoršati oštećenje kože i potkožnog tkiva te ubrzati razvoj dekubitusa su:

 • tjelesna neaktivnost,
 • slaba cirkulacija,
 • pojačano znojenje,
 • vlažna i nezategnuta posteljina ili odjeća,
 • inkontinencija (nemogućnost kontrole) urina i stolice,
 • uzimanje sedativa, analgetika ili antihipertenziva (usporavaju protok krvi),
 • neadekvatna prehrana (premalo proteina i vitamina),
 • neuhranjenost,
 • slabokrvnost (anemija),
 • sklonost infekcijama.

Simptomi dekubitusa

Ovisno o dubini oštećenog tkiva i zbog planiranja terapije, u razvoju dekubitusa općenito razlikuju se četiri stupnja:

 1. stupanj – pojava crvenila, blaga oteklina, nema rane, otvrdnuće tkiva (induracija), svrbež i nelagoda,
 2. stupanj – blaga ulceracija, pojava mjehurića, koža je blago ljubičasta, toplina, osjetljivost na dodir,
 3. stupanj – oštećenje kože i potkožnog tkiva, crno i suho oštećenje ili pojačano lučenje naslaga, neugodan miris,
 4. stupanj – zahvaćeni su mišići i sama kost, prisutna infekcija (razmnožavanje anaerobnih bakterija, najčešće Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, još poznata kao MRSA, Actinobacter i Proteus mirabilis).

razvoj dekubitusa

Liječenje i prevencija dekubitusa

Iako je to uvriježeno mišljenje, dekubitus ne rezultira uvijek lošom njegom pacijenta. Zbog dubokih se dekubitusa boravak u bolnicama ili domovima za njegu produžuje, a takva stanja povisuju cijenu skrbi.

Bez obzira je li riječ o donekle pokretnim ili nepokretnim osobama koje se ne mogu same zaštititi od pojave dekubitusa i potrebna im je obiteljska ili medicinska pomoć za to, konzervativni (uobičajeni) načini liječenja su:

 • redovito promatranje mjesta izloženog pritisku – najmanje jednom dnevno, ako se crvenilo na trtici nakon promjene položaja ne povuče nakon 30 – 45 minuta, bolesnik ne smije sjediti i ležati na tom dijelu sljedećih 24 sata,
 • redovita higijena kože – treba spriječiti isušivanje kože, koristiti neutralne sapune i pudere te kreme za prevenciju i masažu, kod inkontinentnih bolesnika čistiti kožu nakon vlaženja (ili koristiti apsorbirajuće podloške),
 • redovita promjena položaja – važno je spriječiti pritisak na oboljelo mjesto dok ne zacijeli, uzglavlje treba biti što više podignuto, pokretni bolesnici trebaju mijenjati položaj svakih 15 minuta, a u slučaju jačeg dekubitusa potrebno je okrenuti bolesnika svaka dva sata,
 • redovita higijena posteljine – nužno je da bude čista, mekana i zategnuta,
 • adekvatna prehrana – visokokalorična i visokoproteinska, tretman anemije feropreparatima, vitamin A je potreban za stvaranje novih stanica i krvnih žila, a vitamin C je zaslužan za stvaranje kolagena, pomaže u zacjeljivanju rana, borbi protiv infekcije i apsorpciji željeza,
 • fizikalna i terapija lijekovima – radi uklanjanja spastičnih pokreta, potrebno je masirati i raditi aktivne i pasivne vježbe koje održavaju tonus muskulature i elasticitet zglobova te potiču cirkulaciju, u slučaju infekcije nužno je antibiotsko liječenje kako ne bi došlo do širenja baterija organizmom,
 • terapija svjetlom – suvremeni način liječenja koji jača imunitet i olakšava zarastanje rana, specijalizirane lampe zrače svjetla koja su mješavina različitih svjetlosnih dužina, a koja regeneriraju tkivo i suzbijaju bolove,
 • terapija negativnim tlakom (V.A.C., Vacuum Assisted Closure) – vakuumska drenaža koja ubrzava zarastanje rana i liječi dekubitus, uređaj stvara negativan pritisak u rani i preko posebnog sistema odvodi sekret iz rane,
 • magnetoterapija – ubrzava zacjeljivanje rana i obnovu koštanog tkiva, specijaliziranim se uređajem primjenjuje pulsno magnetsko polje na oboljeli dio tijela.

medicinska pomoć

Dekubitus – Decubit krema

U prevenciji i liječenju dekubitusa koristi se i Decubit krema. Izrađuje se od prirodnih sastojaka s dodatkom vitamina A i E te eteričnih ulja. Djeluje antiseptički i protuupalno, poboljšava prokrvljenost tkiva i olakšava proces zacjeljivanja rana i oštećenog tkiva. Pospješuje obnavljanje kože i čini ju mekšom i elastičnijom. Ne preporučuje se kod dubokih rana. Dostupna je u ljekarnama i 100 ml košta oko 60 kuna.

Antidekubitalni madrac – HZZO

Klasični antidekubitalni madrac radi na principu zračnih komora u okviru kojih se jedan red komora puni, a drugi prazni zrakom i tako naizmjenično. Tako se svakih nekoliko minuta mijenja položaj pritiska na tijelu bolesnika čime se izbjegava nastajanje dekubitusa.

Mogu biti i od poliuretanske pjene, gela i vode, ali najkvalitetniji su oni sa sistemom za redistribuciju pritiska. Važno je naglasiti da upotreba antidekubitalnog madraca ne smanjuje frekvenciju okretanja.

Liječnik opće prakse upućuje na specijalista (ortopedi, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, kirurzi) koji procjenjuje ima li potrebe za izdavanjem antidekubitalnog pomagala. Prema HZZO-u pravo na antidekubitalni madrac ostvaruju oni kojima se dekubitus razvio do trećeg stupnja. U slobodnoj prodaji koštaju od 500 do 2000 kn.

Koriste se radi zarastanja rane bez omekšavanja okolne kože, a to su:

 • hidrogeli – stvaraju dodatnu vlagu (npr. Suprasorb),
 • hidrokoloidi – stvaraju i apsorbiraju vlagu (npr. Carboflex),
 • alginati, hidrofiberi i pjene (hidropolimeri) – apsorbiraju višak vlage s rane (npr. Kaltostat).

Opća pravila primjene flastera podrazumijevaju da oblozi koji su samoljepljivi moraju biti veći barem 2 – 3 cm od ruba rane. S druge strane, oblozi koji nisu samoljepljivi apliciraju se u veličini rane.

flasteri

Dekubitus – operacija

Kod najtežih slučajeva dekubitusa nužno je kirurški ukloniti odumrlo tkivo i zatvoriti defekt. Ponekad slijedi presađivanje zdrave kože na oštećeno područje, ali to nije uvijek moguće, pogotovo kod starijih i pothranjenih osoba.

Nakon operacije bolesnik ne smije tri tjedna ležati na operiranom dijelu, tijekom četvrtog tjedna dnevno smije ležati samo 10 minuta na toj strani, a kasnije se taj period produžava. Postavljenu je drenažu potrebno tretirati najmanje 7 – 10 dana, a šavovi se ostavljaju dva tjedna.

Braden skala za procjenu nastanka dekubitusa

Prema navedenoj se skali procjenjuje stanje bolesnika. Uključuje šest čimbenika rizika:

 • senzorna percepcija bolesnika,
 • vlažnost kože,
 • aktivnost bolesnika,
 • pokretljivost bolesnika u krevetu,
 • prehrana,
 • trenje,
 • razvlačenje.

Čimbenici se boduju od jedan do četiri, a dobiveni bodovi se kreću u rasponu od šest do 23 bodova. Manji broj bodova predstavlja veći stupanj rizika za nastanak dekubitusa.

Dekubitus – smrtnost

Progresija dekubitusa može izazvati destrukcije mišića, kostiju, zglobova te infekciju i sepsu koja može dovesti do smrtnog ishoda. Tada se govori o kroničnom dekubitisu. Oko 50 % bolesnika razvije sliku septičkog šoka, a koji završava smrću u 50 – 90 % slučajeva.

Dekubitus – prirodno liječenje

U narodu su poznati sljedeći prirodni načini liječenja dekubitusa:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
03-01-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: dekubitus, dekubitus na trtici, dekubitus slike, dekubitus na peti, dekubitus flasteri, dekubitus prirodno liječenje, DEKUBITUS LIJEČENJE, flasteri za dekubitus, za koliko nastaje dekubitus, dekubitus na peti liječenje,