Dijabetes tip 1 – uzroci, simptomi i liječenje

dijabetes 1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Fizičke aktivnosti

Svako treba redovite aerobne vježbe pa tako ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 nisu iznimka. Nabavite liječničko dopuštenje prije nego počnete program vježbanja. Tada odaberite aktivnosti koje volite poput hodanja, plivanja ili bicikliranja.

Važno je napraviti fizičke aktivnosti svakodnevnom rutinom. Probajte vježbati najmanje 30 minuta skoro svaki dan u tjednu. Istezanje i vježbe snage su također vrlo važne. Ako niste bili aktivni duže vrijeme, počnite polako i postupno ubrzavajte.

Ne zaboravite da tjelesna aktivnost smanjuje razinu šećera u krvi, često za dugo vremena nakon završetka aktivnosti. Ako započnete novu aktivnost, provjeravajte vašu razinu šećera u krvi češće nego obično kako bi utvrdili kako vaša aktivnost utječe na razinu šećera u krvi.

Također ćete morati uskladiti vaš plan obroka ili doze inzulina za kompenzaciju sa povećanjem aktivnosti. Ako koristite inzulinsku pumpu, možete postaviti privremenu bazalnu stopu kako bi spriječili pad razine šećera u krvi. Da bi znali kako to učiniti obratite se vašem liječniku.

Praćenje šećera u krvi

Ovisno o vrsti inzulinske terapije koju odaberete ili trebate, ( injekcije dva puta dnevno, više puta dnevno ili inzulinska pumpa) trebati ćete pratiti razinu šećera u krvi barem četiri puta dnevno, a moguće čak i više.

Čak i kada uzimate inzulin na  kruti raspored hrane, količina šećera u krvi se može nepredvidivo mijenjati. Uz pomoć svojega tima za liječenje dijabetesa, naučiti ćete kako vaša razina šećera u krvi reagira u odnosu sa:

 • Hranom – što i koliko jedete može utjecati na razinu šećera u krvi. Ta razina je obično najviša do otprilike dva sata nakon obroka.
 • Fizička aktivnost – fizička aktivnost seli šećer iz krvi u vaše stanice. Što ste više aktivni to je manja razina šećera u krvi.
 • Lijekovi – bilo koji lijekovi koje uzimate mogu utjecati na šećer u krvi, ponekad čak zahtijevajući promjenu u vašem liječenju dijabetesa.
 • Bolest – tijekom prehlade ili neke druge bolesti, vaše tijelo proizvodi hormone koji povećavaju razinu šećera u krvi.
 • Alkohol – alkohol i tvari koje koristite za pravljenje miješanih pića mogu izazvati visok ili nizak šećer u krvi, ovisno koliko pijete i dali jedete u isto vrijeme.
 • Stres – hormoni koje vaše tijelo može proizvesti kao reakciju na stres mogu spriječiti inzulin da radi ispravno.
 • Za žene, oscilacije u razinama hormona – kako se vaši hormoni mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa tako se mijenja i razina šećera u krvi, posebno u tjednuprije menstruacije. Menopauza može oscilacije u razini šećera u krvi.

Situacijski problemi

Određene životne situacije zahtijevaju različita promatranja.

 • Vožnja – Hipoglikemija se može pojaviti u bilo koje vrijeme, čak i kada vozite. Dobra je ideja provjeriti razinu šećera u vašoj krvi prije nego sjednete na vozačko sjedalo. Alp ke osšpd 70mg/dL pojedite nešto i provjerite ponovno za 15 minuta kako bi se uvjerili da je na sigurnoj razini. Sa malom razinom šećera u krvi teže ćete se koncentrirati na događaje oko vas i slabije čete reagirati što može biti smrtonosno u vožnji.
 • Trudnoća – Rizik od komplikacija u trudnoći je puno veći kod žena sa dijabetesom tipa 1. Uzimanje nekih lijekova, poput onih za visok krvni tlak i lijekovi za smanjenje kolesterola morati će biti prekinuto prije trudnoće. Rizik od porođajnih defekata je također povećan kod žena sa dijabetesom tipa 1, posebno kada je dijabetes loše kontroliran tijekom prvih 6 do 8 tjedana trudnoće, tako da je planiranje trudnoće ključ. Vrlo oprezno upravljanje dijabetesa tijekom trudniće može uvelike smanjiti rizik od komplikacija.

Pokusni tretmani

 • Transplantacija gušterače – Uz uspješnu transplantaciju gušterače uzimanje inzulina više neće biti potrebno. Ipak, transplantacije jetre nisu uvijek uspješne i procedura uključuje neke ozbiljne rizike. Zbog toga što su nuspojave često opasnije nego sam dijabetes, transplantacija jetre je često rezervirana za one koji imaju ogromnih problema u kontroliranju dijabetesa.

Znakovi nevolje

Unatoč vašem trudu, ponekad problemi se mogu povećati. Određene kratkoročne komplikacije dijabetesa tipa 1 zahtijevaju hitnu skrb. Ako se ne liječe, ovakva stanja mogu uzrokovati napadaje i gubitke svijesti (koma)

Niska razina šećera u krvi (hipoglikemija)

Ovo se pojavljuj kada vaša razina šećera u krvi padne ispod vaše ciljne razine. Pitajte vašeg liječnika što je zapravo niska razina šećera u krvi za vas. Razina šećera u krvi može pasti iz različitih razloga poput preskakanja obroka, prevelike fizičke aktivnosti ili uzimanje previše inzulina.

Upoznajte se sa simptomima niske razine šećera u krvi, provjerite tu razinu ako mislite da je pala. Kada ste u dvojbi, obavezno obavite test.

Rani znakovi i simptomi niske razine šećera u krvi uključuju:

Kasniji znakovi i simptomi niske razine šećera u krvi, koji ponekad mogu biti zamijenjeni trovanjem alkohola kod tinejdžera i odraslih, uključuju:

 • letargiju
 • zbunjenost
 • promjene u ponašanju, često vrlo dramatične
 • loša koordinacija
 • grčevi

Ako ste razvili hipoglikemiju tijekom noći, probuditi ćete se vrlo znojni i sa glavoboljom. Zahvaljujući prirodnom efektu vašeg tijela hipoglikemija tijekom noći uzrokuje vrlo visok krvni tlak u jutro.

Ako imate očitanje niske razine šećera u krvi:

 • popijte neki voćni sok, čokoladicu, gazirani sok ili neki drugi izvor šećera
 • provjerite razinu šećera u krvi nakon 15 minuta kako bi se uvjerili da je na normalnoj razini
 • ako nije na normalnoj razini ponovite prošli postupak, jedite čokoladice, pijte gaziranog i voćnog soka i ponovo provjerite razinu nakon 15 minuta
 • jedite mješoviti izvor hrane kao što su maslac od kikirikija i krekere kako bi stabilizirali vašu razinu šećera u krvi.

Uz vas uvijek nosite izvor brzodjelujućeg šećera. Ako vam to uzrokuje gubitak svijesti, zahtijevat ćete hitnu injekciju glukagona, hormona koji stimulira oslobađanje šećera u krvi.

Velik krvni tlak (hiperglikemija)

Vaš krvni tlak se može povećati iz više razloga, uključujući previše uzimanje previše obroka, nepravilna prehrana i ne uzimanje dovoljno inzulina.

Pripazite na simptome kao što su:

Ako vam se razina šećera u krvi očitava više od 250 mg/dL dva put zaredom, testirajte ketone pomoću štapića za testiranje urina. Nemojte vježbati ako vam je razina šećera u krvi vrlo velika ili ako su ketoni prisutni. Ako su prisutne samo male količine ketona, pijte više tekućine kako bi ih isprali van.

Ako vam je razina šećera u krvi konstantno iznad 300 mg/dL potražite hitnu pomoć od vašeg liječnika

Povećana razina ketona u vašem urinu (dijabetečka kezoacidoza) – ako su vaše stanice gladne energije, tijelo može početi razbijati mast što proizvodi toksine poznate kao ketoni.

Znakovi i simptomi ovog opasnog stanja uključuju:

Ako sumnjate na ketoacidozu, provjerite vaš urin za višak ketona s paketom za testiranje ketona. Ukoliko imate vrlo visoku razinu ketona u urinu, hitno tražite pomoć od vašeg liječnika. Također, ukoliko ste povratili više od jednog puta i imate ketone u urinu zovite liječnika.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Pamučne čarape sa 100% Celliant vlaknima
Pamučne čarape sa 100% Celliant vlaknima

Za osobe s dijabetesom i slabom cirkulacijom.

200 kn    160 kn

Cimet + Krom + Cink kapule - Kräuterhaus
Cimet + Krom + Cink kapule - Kräuterhaus

Vrlo važni elementi za dijabetičare.

159 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o: , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.80 / 5 (5 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: Dijabetes tip 1, dijabetes tip 1 izlječenje, dijabetes tipa 1, dijabetes tipa1, secerna bolest tip 1, dijabetis tip 1, dijabetes tip 1#spf=1, dijabetes tip 1 simptomi, dijabetes tip 1 lecenje, dijabetes 1 simptomi,