Dijabetes tip 2 – uzroci, simptomi i liječenje

dijabetes-tip-2

Dijabetes tip 2 je kronično stanje koje utječe na način na koji vaše tijelo metabolizira šećer (glukozu), glavni izvor goriva za vaše tijelo. S dijabetesom tipa 2 vaše tijelo se odupire učinku inzulina ili ne proizvodi dovoljno inzulina za održavanje normalne razine glukoze. Ako se ova bolest ne liječi može biti opasna za život.

Češći kod odraslih točnije kod osoba koje su prešle četrdesetu, dijabetes tip 2 većinom utječe na djecu koja su pretila u djetinjstvu. Nema lijeka za ovu bolest, ali možete kontrolirati stanje pravilnom prehranom, vježbom i održavanjem zdrave težine.

Ako dijeta i vježbe ne pomažu u kontroli vaše razine šećera u krvi bit će vam potrebni lijekovi za dijabetes ili terapija inzulinom.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Simptomi dijabetesa tipa 2 se mogu razvijati vrlo polako. Ovaj tip dijabetesa možete imati godinama, a da to ne primijetite.

Najčešći simptomi su:

 • Povećana žeđ i učestalo mokrenje – višak šećera koji se nakuplja u vašem krvotoku uzrokuje da se tekućina izvlači iz tkiva i to vas radi žednim. Kao rezultat toga, mokrit ćete puno češće.
 • Povećana glad – bez dovoljno inzulina koji pomiče šećer u stanice, vaši mišići i organi mogu postati gladni za energijom. To izaziva jaku glad.
 • Gubitak težine – unatoč tome što jedete više nego obično da bi utažili glad, moguće da ćete početi gubiti težinu. Bez mogućnosti da se glukoza metabolizira, tijelo koristi alternativna goriva koja su pohranjena u mišićima i masti što dovodi do gubitka težine.
 • Umor – ako su vaše stanice lišene šećera, možete postati umorni i razdražljivi.
 • Zamagljen vid – ako je razina šećera u vašoj krvi previsoka, tekućina se može izvući iz leće u vašim očima. To može utjecati na vaš vid.
 • Spora ozdravljenja i učestale infekcije – dijabetes tip 2 utječe na vašu sposobnost da se liječite i otjerate infekcije.
 • Područja tamne kože – neke osobe s dijabetesom tipa 2 imaju tamne mrlje na koži i naborima njihova tijela – najčešće ispod pazuha i na vratu. Ovo stanje, koje se zove crna akantoza (Acanthosis nigricans), može biti znak otpora na inzulin.

Kontaktirajte vašeg liječnika čim primijetite neke od znakova dijabetesa tipa 2. 

mjerenje secera

Uzroci dijabetesa tipa 2

Dijabetes tip 2 razvija se kada tijelo postane otporno na inzulin ili kada gušterača prestane proizvoditi dovoljno inzulina. Točan razlog zbog kojega do ovoga dolazi nije poznat, iako su prekomjerna težina i neaktivnost vrlo česti faktori.

Kako radi inzulin?

Inzulin je hormon koji dolazi iz gušterače, žlijezde koja je smještena iza i ispod trbuha.

 • Gušterača izlučuje inzulin u krvotok.
 • Inzulin cirkulira, omogućujući šećeru da uđe u vaše stanice.
 • Inzulin snižava količinu šećera u krvotoku.
 • Kako vaša razina šećera u krvi opada, isto tako opada i izlučivanje inzulina iz gušterače.

Uloga glukoze

Glukoza je glavni izvor energije za stanice koje čine mišiće i ostala tkiva.

 • Glukoza dolazi iz dva glavna izvora: hrane i vaše jetre.
 • Šećer se apsorbira u krvotok gdje ulazi u stanice uz pomoć inzulina.
 • Vaša jetra pohranjuje i radi glukozu.
 • Kada je razina inzulina niska jetra pretvara pohranjeni glikogen u glukozu da bi se razina glukoze održava unutar normalnog raspona.

Kod dijabetesa tipa 2, ovaj proces radi nepravilno. Umjesto da se kreće u vaše stanice, šećer se nakuplja u vašem krvotoku.
U mnogo rjeđem dijabetesu tipa 1, gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina.

Liječenje dijabetesa tipa 2

Liječenje dijabetesa tipa 2 zahtjeva doživotnu predanost za:

Ovi koraci će vam pomoći u održavanju razine šećera u krvi normalnom, što može odgoditi ili spriječiti komplikacije.

Praćenje šećera u krvi

Ovisno o vašem planu liječenja, možete provjeriti ili zabilježiti razinu šećera u krvi jednom dnevno ili nekoliko puta tjedno. Pitajte vašeg liječnika koliko često želi provjeriti razinu šećera u krvi. Pažljivo praćenje je jedini način da budete sigurni da je razina šećera u vašoj krvi unutar normalnog okvira.

Čak i kada jedete po strogom rasporedu, količina šećera u krvi se može nepredvidivo mijenjati.

Uz pomoć svojega tima za liječenje dijabetesa, naučit ćete kako vaša razina šećera u krvi reagira u odnosu sa:

 • Hranom – što i koliko jedete može utjecati na razinu šećera u krvi. Ta razina je obično najviša do otprilike dva sata nakon obroka.
 • Fizička aktivnost – fizička aktivnost seli šećer iz krvi u vaše stanice. Što ste više aktivni to je manja razina šećera u krvi.
 • Lijekovi – bilo koji lijekovi koje uzimate mogu utjecati na šećer u krvi, ponekad čak zahtijevajući promjenu u vašem liječenju dijabetesa.
 • Bolest – tijekom prehlade ili neke druge bolesti, vaše tijelo proizvodi hormone koji povećavaju razinu šećera u krvi.
 • Alkohol – alkohol i tvari koje koristite za pravljenje miješanih pića mogu izazvati visok ili nizak šećer u krvi, ovisno koliko pijete i dali jedete u isto vrijeme.
 • Stres – hormoni koje vaše tijelo može proizvesti kao reakciju na stres mogu spriječiti inzulin da radi ispravno.
 • Za žene, oscilacije u razinama hormona – kako se vaši hormoni mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa tako se mijenja i razina šećera u krvi, posebno u tjednu prije menstruacije. Menopauza može oscilacije u razini šećera u krvi.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.75 / 5   20
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Dijabetes Tip 2, dijabetes tipa 2, dijabetes simptomi, dijabetes tip 2 simptomi, simptomi dijabetesa tipa 2, victoza injekcije, simptomi dijabetesa, dijabetes tip 2 prirodno liječenje, DIJABETES 2, lijek za dijabetes 2,