Dijabetička ketoacidoza – uzroci, simptomi i liječenje

ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza je ozbiljna komplikacija šećerne bolesti, a nerijetko može biti opasna po život. Ona se javlja kada tijelo proizvodi velike količine kiselina, koje nazivamo ketonima, a može biti prvi pokazatelj neprepoznatog dijabetesa. Godišnje se otprilike javi kod 6 od 1000 osoba s dijabetesom tip 1. 

Dijabetička ketoacidoza se javlja kada tijelo proizvodi velike količine ketonskih tijela (ketona) koji nastaju kao posljedica metabolizma masnih kiselina. Takvo stanje obilježeno je nemogućnošću iskorištavanja glukoze tijekom šećerne bolesti. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U ketonska tijela ubrajamo: aceton, acetooctenu kiselinu i beta-hidromaslačnu kiselinu. Aceton je lako hlapljivi spoj te se iz tijela izlučuje plućima – tada se javlja tipičan simptom zadaha po acetonu. Nakupljanje beta-hodromaslačne kiseline i acetooctene kiseline u krvi, rezultira snižavanjem pH krvi. 

Najtočnija definicija ketoacidoze je snižavanje pH krvi uslijed nakupljanja tih dvaju kiselina. Ketoza označava nakupljanje svih ketonskih tijela u krvi. Ketonurija označava povećanje vrijednosti ketonskih tijela u mokraći. 

dijabetes

Uzroci dijabetičke ketoacidoze

Dijabetička ketoacidoza se javlja kada tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina što je slučaj kod dijabetesa tipa 1, ili je rezistentno na inzulin što je slučaj dijabetesa tipa 2, a razvoju pridonosi i porast razine stresnih hormona.

Tijekom tog procesa, tijelo kao izvor energije ne koristi glukozu (šećer) nego sagorijeva masti, što dovodi do povećane proizvodnje ketona. 

Razina šećera u krvi zatim raste, a ketoni odlaze u mokraću, povlačeći za sobom vodu i soli, zbog čega se javlja učestalo i obilno mokrenje.

Najčešći uzroci dijabetičke ketoacidoze su:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • Bolesti ili infekcije, koje uzrokuju pojačanu proizvodnju hormona kao što je adrenalin.
  • Neredovita terapija inzulinom
  • Srčani udar
  • Stres
  • Fizička ili emocionalna trauma
  • Konzumacija alkohola i droga

Simptomi dijabetičke ketoacidoze

Simptomi se obično razvijaju tijekom nekoliko sati. Među prvim simptomima se javlja suhoća kože i vidljivih sluznica. Simptomi dijabetičke ketoacidoze se obično brzo razvijaju, a uključuju:

Kod teške dijabetičke ketoacidoze javlja se kratkoća daha, a često je prisutan i zadah, koji ima miris po acetonu, odnosno miris ketona. Takvo stanje vrlo brzo napreduje prema edemu mozga, komi i smrti. Akutni edem mozga javlja se pretežito kod djece, a rjeđe kod adolescenata i mlađih osoba. Edem mozga jedna je od najopasnijih komplikacija dijabetičke ketoacidoze, razvija se do 12 sati nakon početka liječenja. Smrtnost iznosi 24%.

Specifični simptomi dijabetičke ketoacidoze uključuju i hiperglikemiju (visoku razinu šećera u krvi), kao i visoke razine ketona u mokraći.

Odlazak liječniku se preporučuje osobama koje imaju jedan ili više simptoma dijabetičke ketoacidoze. Liječniku se još i ranije trebaju javiti osobe koje imaju dijagnosticiran dijabetes, a pretjerano mokre, žeđaju te gube na težini. 

Doznajte više o hiperglikemiji. 

Dijagnoza se obično postavlja analizom krvi i mokraće, ako su zadovoljeni određeni kriteriji:

  1. Povišena razina šećera u krvi (GUK >11 mmol/l).
  2. Povećana kiselost krvi (pH venske krvi <7.3 ili bikarbonati <15 mmol/l).
  3. Povišena razina ketona u krvi i urinu.

dijabetes ketoacidoza

Liječenje dijabetičke ketoacidoze

Dijabetička ketoacidoza je veoma opasna po zdravlje i život, a ako se ne liječi gotovo uvijek završava smrću. Glavni ciljevi liječenja su normalizacija razine glukoze u krvi, nadoknada izgubljene tekućine i soli te prekid proizvodnje ketona.

Liječenje dijabetičke ketoacidoze uključuje primjenu tekućine i elektrolita putem infuzije, primjenu inzulina, koji ima brzo djelovanje te liječenje eventualne infekcije. Pacijent se tijekom liječenja nalazi u jedinici intenzivne njege. 

Naglasak u liječenju dijabetičke ketoacidoze je na prevenciji. Osobe koje imaju dijabetes se moraju strogo pridržavati propisanih uputa u slučaju akutne bolesti. Upute uključuju savjete o prehrani i unosu tekućine, kontroliranju šećera u krvi te povećanje doze inzulina uz hiperglikemiju

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
14-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ketoacidoza, dijabetička ketoacidoza, ketoacidoza simptomi, ketoacidoza znacenje, Dijabetična ketoacidoza, ketoacidoza definicija, sta je dijabetična ketoacidoza, kad se dobiva ketoacidoza, dijabeticna ketoacitoza, dijabeticka ketoacidoza terapija,