Divertikuloza – uzroci, simptomi i liječenje

divertikuloza

Divertikuloza je prisutnost divertikula u crijevu. Divertikuli su većinom prisutni u debelom crijevu, a najčešće se pojavljuju u sigmoidu (divertikuloza sigmoidnog kolona ili divertikuloza sigme) odnosno zadnjem dijelu debelog crijeva na mjestu na kojem arterija ulazi u mišićni sloj debelog crijeva.

Divertikul (divertikul značenje) je vrećasto odnosno stožasto izbočenje stijenke cjevastog organa. U probavnom sustavu se većinom pojavljuju divertikuli jednjaka i crijeva, dok se u mokraćnom traktu mogu pojaviti divertikuli mokraćnog mjehura. 

Stezanje crijeva povećava tlak u debelom crijevu te tako stvara sve više divertikula, dok se oni postojeći povećavaju. Divertikuli su većinom promjera 2,5 do više od 25 centimetara. Divertikuli su relativno česta pojava nakon 40. godine

Divertikuloza je u većine osoba asimptomatska, što znači da većina osoba koje imaju divertikulozu ne osjećaju specifične simptome. Stručnjaci ističu kako pacijenti ipak mogu imati simptome kao što su grčevita bol u trbuhu, proljev te druge smetnje prilikom pražnjenja crijeva, ali te simptome ne pripisuju divertikulozi.

U razvijenim zemljama otprilike 30% stanovništva ima problema s divertikulozom. 

divertikuloza

Uzroci divertikuloze

Uzroci divertikuloze još uvijek nisu u potpunosti poznati, no liječnici smatraju kako je uzrok upravo visoki tlak unutar debelog crijeva.

Starenje i naslijeđe su primarni čimbenici kod pojave divertikulitisa. 

Zdrava prehrana, bogata adekvatnim vlaknima, omogućuje nam stolicu koja je prostrana i lako se kreće kroz debelo crijevo, dok kod nezdrave prehrane, siromašne vlaknima, debelo crijevo mora izvršiti veći pritisak kod pražnjenja. Divertikuli se najčešće javljaju kod osoba čija je prehrana siromašna vlaknima. 

Tvrda stolica se zbog svoje težine također može duže zadržati u našim crijevima, što utječe na tlak u debelom crijevu.

Uzrok orijaških divertikula je nepoznat. Jedna od teorija ukazuje na abnormalnosti kao što su valvule (crijevni zalisci) koje se nalaze u predjelu baze divertikula. Plin slobodno ulazi, ali otežano izlazi iz divertikula. 

Simptomi divertikuloze

Većina osoba s divertikulozom nema simptome, točnije njih čak 70%, međutim, stručnjaci smatraju kako su najčešći simptomi divertikuloze neobjašnjive grčevite boli, proljev i druge smetnje kod ispražnjavanja crijeva.

Asimptomatski divertikuli se kod pacijenata većinom pronalaze prilikom pregleda kao što je koloskopija ili irigografija. Na divertikulozu postoji sumnja kada su prisutna bezbolna krvarenja i to posebno kod odraslih osoba

Ponekad se može javiti simptom krvarenja otvora divertikula, a najčešći uzrok tom krvarenju je zaglavljenje stolice u divertikulu što dovodi do oštećenja krvne žile (arterije pokraj divertikula). Uzrok krvarenja može otkriti kolonoskopija (pretraga debelog crijeva savitljivom cijevi). 

Divertikuli sami po sebi nisu opasni, no crijevni sadržaj zaustavljen u divertikulu može osim krvarenja uzrokovati upalu i infekciju, što zatim dovodi do divertikulitisa.

Mogući simptomi divertikuloze:

 • nadutost praćena vjetrovima, 
 • neredovito pražnjenje crijeva.

U slučaju upale (divertikulitisa) javljaju se sljedeći simptomi:

Osobe koje pate od divertikuloze su nerijetko malaksale, imaju slab apetit te su vidno umorne. Akutni divertikulitis se može ispoljavati kroz jedan ili više teških napadaja infekcije i upale. U slučaju kroničnog divertikulitisa upala je konstantno prisutna i zapravo se nikada u potpunosti ne povlači. 

bolovi u trbuhu

Divertikuloza komplikacije 

Premda divertikuli nisu posebno opasna pojava, mogu izazvati vrlo neugodne komplikacije. Na mjestu otvora, divertikuli mogu prokrvariti u debelo crijevo. Zadržavanje stolice u divertikulu može dovesti do oštećenja krvne žile odnosno arterije. Krvarenje divertikula se češće manifestira na ulaznom dijelu debelog crijeva. 

Uzrok krvarenja većinom se može otkriti uz pomoć kolonoskopije. Crijevni sadržaj se može zaustaviti u divertikulu te tamo može prouzrokovati upalu odnosno divertikulitis.

Bolest e manifestira jakim bolovima u trbuhu, posebno na lijevoj strani trbuha, a popratne pojave su proljev, tragovi krvi i sluzi, povišena tjelesna temperatura te općenito loše opće zdravstveno stanje pacijenta.

Jedna od komplikacija je i pucanje divertikula, koje uzrokuje izlijevanje crijevnog sadržaja u trbušnu šupljinu te dovodi do upale potrbušnice. Upala potrbušnice najčešće dovodi do nastanka ožiljka koji sužava prolaz sadržaju crijeva. 

Fistule su još jedna od mogućih komplikacija divertikuloze, a većinom se pojavljuju na susjednim organima, najčešće je u pitanju mokraćni mjehur. 

Divertikuloza dijagnoza

Divertikuloza se u 90% slučajeva dijagnosticira posve slučajno tijekom sistematskog ili nekog drugog pregleda koji je namijenjen dijagnosticiranju nekog drugog stanja ili bolesti. Većina pacijenata nije svjesna postojanja divertikuloze, stoga za divertikulozu najčešće saznaju prilikom kolonoskopije.

Uz pomoć laboratorijskih pretraga, moguće je otkriti povećan broj bijelih krvnih stanica i ubrzanu sedimentaciju eritrocita. U nekim slučajevima je potrebna i biopsija tkiva kako bi se provjerilo radi li se o kanceroznim promjenama. 

Liječenje i prevencija kod divertikuloze

Blaži oblici divertikuloze većinom ne zahtijevaju liječenje. Osobama koje pate od divertikuloze većinom se savjetuje prehrana bogata vlaknima. Ako patite od blažeg oblika divertikuloze, liječnik će vam preporučiti izbor namirnica koje ne uzrokuju plinove, bol i druge neugodne simptome. 

Liječenje u velikoj mjeri ovisi o općem stanju bolesnika. Blaži slučajevi divertikuloze se većinom liječe antibioticima, te ne zahtijevaju boravak u bolnici.

Osobe koje imaju teži oblik divertikuloze većinom se liječe u bolnici uz infuziju i primjenu antibiotika. Lijekovi za divertikulitis su većinom antibiotici budući da sprječavaju i smiruju bakterijske upale. U slučaju težih komplikacija, ponekad je potrebna kirurška intervencija. Kirurške intervencije većinom zahtijevaju orijaški divertikuli.

Operacija divertikula je većinom neophodna ako dođe do pucanja ili abnormalnog krvarenja divertikula. 

Liječenje divertikuloze je slično liječenju sindroma iritabilnog crijeva, budući da mnogi koji imaju sindrom iritabilnog crijeva imaju problema s divertikulozom. 

divertikuloza

Divertikuloza prehrana

Kada je riječ o divertikulozi, najbolji oblik prevencije je promjena prehrane i životnog stila. Ako osjetite neke od simptoma koje smo naveli u članku, promijenite način prehrane, uvedite zdravije prehrambene navike, izbjegavajte konzumaciju gaziranih pića i ljutu hranu te se hranite manjim obrocima nekoliko puta dnevno. 

Ne zaboravite u svojem rasporedu pronaći vremena za fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost neće pomoći vašem zdravlju nego i vašoj liniji. Ako je potrebno, nabavite si dodatke u prehrani kao što su vitamini (Solgar, Centravit i sl.). 

  • Birajte kruh koji je bogat cjelovitim žitaricama, zobenu kašu, žitne pahuljice s mekinjama, svježe voće i povrće te psyllium ljuskice.
  • Izbjegavajte bijelo brašno, bijele tjestenine i svu drugu hranu za koju ste primijetili da je teško probavljate.
  • Ako imate problema sa zatvorom, umjesto laksativa koristite šljive, sok od šljiva ili psyllium.
  • Voće: jabuke s kožom, breskve, kruške, mandarine uz ovo voće možete kombinirati i drugo, ali se pobrinite da se na tjednoj bazi svakako nađe navedeno voće. 
  • Povrće: šparoge, brokule, kupus, mrkva, cvjetača, zelena salata, špinat, tikvice, rajčica, bundeva
  • Škrobno povrće: grah, crveni grah, krumpir (kuhani).
  • Žito: riža s puno sluzi, zobena kaša, žitne pahuljice, smeđa riža, crni i raženi kruh.
  • Na dnevnoj bazi konzumirajte maslinovo, laneno i orahovo ulje

zdrava prehrana

Divertikuloza prirodni lijek

Prirodnim lijekovima se liječe isključivo blaži slučajevi divertikulitisa, dok oni kompliciraniji zahtijevaju konvencionalno liječenje kako bi se spriječio nastanak ozbiljnih komplikacija.

Stres većinom samo pogoršava stanje u slučaju divertikulitisa. Ako se bavite stresnim poslom ili ste svakodnevno na druge načine izloženi stresnim aktivnostima, pobrinite se da se u vašem slobodnom vremenu nađe i koji trenutak za opuštanje.

Neki od pacijenata ističu kako su im pomogli homeopatski pripravci kao što su Colocynthis, Bryonia i Belladonna koji se koriste u liječenju divertikulitisa. Prije početka terapije, svakako se konzultirajte s liječnikom odnosno stručnjakom. 

Glatki brijest je još jedan od prirodnih lijekova koji su učinkoviti u borbi s divertikulitisom. U pola šalice vode dodajte jednu žličicu praha, pustite da zakuha, a zatim sve kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Napitak je potrebno piti tri puta dnevno

U liječenju divertikulitisa pomaže i akupunktura. Ako se odlučite za liječenje akupunkturom, najprije promijenite svoje prehrambene navike, jer u suprotnom liječenje neće imati značajnijeg efekta.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.29 / 5   28
Facebooktwitterpinterestmail
21-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: divertikuloza, divertikuli, divertikuloza crijeva, divertikul, divertikuloza sigme, divertikulitis simptomi, divertikulitis antibiotik, zdravlje in divertikuloza, divertikuloza sigmoidnog kolona, divertikulitis,