Dizenterija – vrste, uzroci, simptomi i liječenje

Dizenterija

Dizenterija ili griža je zarazna bolest koja zahvaća samo debelo crijevo stvarajući čireve i rane koje krvare. Zbog toga je povezana s teškim i krvavim proljevom.

Grčevi-u-trbuhu

U pitanju je zapravo crijevna infekcija koja obično traje 3 – 7 dana, a karakterizirana je bolovima i grčevima u trbuhu, mučninom, povraćanjem, krvavom stolicom, povišenom tjelesnom temperaturom i dehidracijom. Simptomi su obično blagi i nestaju za nekoliko dana ako ne dođe do komplikacija. Redovita osobna higijena može spriječiti nastanak i širenje dizenterije.

Dizenterija – kako se prenosi

Infekcija se brzo širi putem hrane ili vode koja je kontaminirana fekalnom tvari, a sve zbog loše higijene. U područjima s lošim sanitarnim uvjetima, nevjerojatno je kako jednostavno i brzo nastane prijenos dizenterije.

Bilo kakav doticaj sa zaraženim objektom može automatski uzrokovati dizenteriju kod osobe, stoga je osobna higijena i povećan oprez u određenim područjima prilikom putovanja neophodan za očuvanje Vašeg zdravlja.

Osobna-higijena

Dizenterija – uzrok i vrste

Postoje dvije vrste dizenterije: bakterijska i amebna dizenterija.

Bakterijska dizenterija

Bakterijska dizenterija je akutna infekcija crijeva uzrokovana mikroorganizmima koji pripadaju rodu Shighella, a u tom rodu su bakterije Shighella dysenteriae, Shighella flexneri i Shighella sonnei. Bakterije čovjek unosi oralno, a one se u sluznici debeloga crijeva razmnožavaju i dovode do jake infiltracije leukocitima.

Ova vrsta dizenterije se upravo zbog tih bakterija naziva i šigeloza, te predstavlja najčešći tip dizenterije.

Amebna dizenterija

Amebna dizenterija je uzrokovana jednostaničnim parazitom, amebom Entamoeba histolytica koja inficira crijeva stvarajući cistu. Ova vrsta dizenterije je manje uobičajena u razvijenom svijetu, a obično se nalazi u tropskim lokalitetima koji imaju nepovoljne sanitarne uvjete gdje ameba može zaraziti hranu i vodu, te se brzo proširiti i na druge ljude.

Iako ciste mogu nestati iz tijela u ljudskom izmetu, zbog bolnih simptoma obično je potrebno liječenje antibioticima.

Bolovi-u-trbuhu

Simptomi dizenterije

Simptomi dizenterije se kreću od blagih do teških, a to najviše ovisi o kvaliteti sanitarnih uvjeta u područjima gdje se infekcija proširila. Simptomi bakterijske dizenterije su blaži, a simptomi amebne dizenterije su obično teži i ozbiljniji.

Prvi znak dizenterije je obično proljev ili dijareja. U razvijenim zemljama, znakovi i simptomi dizenterije su obično blaži nego u zemljama u razvoju ili tropskim područjima.

Simptomi bakterijske dizenterije

Bakterijska dizenterija najčešće ima blage simptome, a oni uključuju:

 • lagane bolove u trbuhu,
 • grčeve,
 • mučninu,
 • proljev.

Obično se pojavljuju 1 – 3 dana nakon infekcije, a osoba se može oporaviti u roku od tjedan dana. Često su simptomi toliko blagi da posjet liječniku nije potreban jer brzo nestaju.

Simptomi amebne dizenterije

Simptomi amebne dizenterije su teški i ozbiljni, a uključuju:

Mogu potrajati nekoliko tjedana, a liječe se uglavnom antibioticima što znači da je posjet doktoru obvezan. Amebe mogu nastaviti živjeti u ljudskom organizmu i nakon što su simptomi nestali, a mogu se pojaviti opet kad imunološki sustav osobe oslabi. Zato je jako važno liječenje koje smanjuje rizik od preživljavanja amebe u organizmu.

Proljev-ili-dijareja

Dijagnoza dizenterije

Ako primijetite bilo kakve simptome dizenterije ili ako ste još k tome nedavno bili u tropskim područjima, obvezno je potražiti savjet liječnika. Liječnik će provesti detaljni fizički pregled, a može se zatražiti i uzorak stolice. Ako su simptomi teški i ozbiljni, vjerojatno će biti potrebno ultrazvučno skeniranje ili endoskopija.

S obzirom na to da različite okolnosti mogu prouzročiti proljev, neophodno je detaljno provjeriti sve moguće situacije u kojima ste se našli. Vrlo vjerojatno će biti potrebni i dijagnostički testovi kako bi se utvrdilo koje su bakterije prisutne. To uključuje test krvi i laboratorijski test uzorka stolice.

Liječenje dizenterije

Rezultati laboratorijskih testova će otkriti je li infekcija uzrokovana bakterijom Shigella ili parazitom Entamoeba histolyca, odnosno je li riječ o bakterijskoj ili amebnoj dizenteriji. Ako je potrebno liječenje, to će najviše ovisi o rezultatima tih testova.

Bakterijska dizenterija se obično tretira samo s mirovanjem i puno tekućine, a ako su potrebni neki lijekovi, obično su to lijekovi bez recepta koji mogu ublažiti grčeve i proljev.

Ako je riječ o amebnoj dizenteriji, najčešće je riječ o liječenju antibioticima koje propisuje liječnik zato što su bakterije koje uzrokuju ovu vrstu dizenterije jako otporne na bilo kakve druge lijekove. Ako nakon nekoliko dana ne vidite poboljšanje, morate obavijestiti liječnika kako bi Vam promijenio antibiotik.

Amebna dizenterija se liječi metronidazolom ili tinidazolom, a ti antibiotici ubijaju parazite. Uz sve lijekove je neophodno unositi dovoljno tekućine u organizam, mirovati i redovito održavati osobnu higijenu.

Dizenterija – oporavak

Ako je u pitanju bakterijska dizenterija, oporavak obično traje tjedan dana i ne zahtijeva lijekove na recept. Ponekad prođe i bez posjeta liječniku, ali je nužno odmarati, piti puno tekućine i održavati osobnu higijenu.

Ako je u pitanju amebna dizenterija, oporavak obično traje nekoliko tjedana, ovisno o jačini simptoma koje imate. Ako posumnjate na amebnu dizenteriju, važno je odmah zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Čim prije Vaš liječnik ustanovi o kojoj je dizenteriji riječ, te koji su Vam antibiotici potrebni, prije ćete se oporaviti i riješiti bolnih simptoma.

Moguće komplikacije dizenterije

U nekim slučajevima, dizenterija može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Neke od njih su:

 • dehidracija – često povraćanje i proljev mogu brzo dovesti do dehidracije što može postati opasno po život pogotovo kod male djece i dojenčadi,
 • apsces jetre – ako se ameba proširi na jetru, može doći do apscesa (gnojne upale),
 • postinfekcijski artritis – moguć je nastanak zglobne boli nakon bakterijske infekcije,
 • hemolitički uremijski sindrom (HUS) – bakterijska dizenterija može uzrokovati da crvene krvne stanice blokiraju ulaz u bubrege što dovodi do anemije, niskog broja trombocita i zatajenja bubrega,
 • infekcije krvotoka – iako su infekcije krvotoka rijetka komplikacija, može se pojaviti kod osoba sa slabim imunološkim sustavom,
 • konvulzije – ponekad mala djeca mogu imati generalizirane napadaje čiji uzrok nije potpuno jasan, a ova komplikacija se obično rješava bez dodatnog liječenja.

Dizenterija-ili-griža

Dizenterija – sprječavanje

Dizenterija uglavnom nastaje zbog loše higijene. Da bi se smanjio rizik od infekcije, bilo bi dobro uzeti u obzir neke savjete za sprječavanje.

 • Pijte samo pouzdano nabavljenu vodu (npr. flaširana voda).
 • Provjerite je li hrana koju jedete dobro termički obrađena.
 • Održavajte redovito osobnu higijenu.
 • Ako putujete u tropska područja, posebno pazite što jedete i pijete.
 • Ako uočite bilo kakve simptome, potražite liječnika.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.83 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: dizenterija, griža bolest, amebe lijecenje, kako se rijesiti E histolytica, dizenterijska bolest, dizenterija uzroci, dizenterija sindrom, dizenterija simptomi, dizenterija prijenos, antibiotik amebna cista,