Enteroviroza – simptomi, uzroci i liječenje

Enteroviroza

Enteroviroza je ljetna viroza koja najčešće pogađa djecu u dobi između 4 i 12 godina. Najčešće se javlja krajem ljeta i početkom jeseni te zahvaća mjesta umjerene klime.

Enteroviroza-prehlada

Što su enterovirusi?

Enterovirusi pripadaju skupini pikornavirusa, velike i raznolike skupine malih RNA virusa karakteriziranih jednim pozitivnim genomom RNA. Svi enterovirusi sadrže genom od približno 8000 baza za koje se zna da imaju visoku stopu mutacija zbog replikacije i česte rekombinacije.

Enterovirusi uzrokuju širok raspon simptoma. Iako je velik broj znakova i simptoma enteroviroze na popisu diferencijalnih dijagnoza mnogih drugih bolesti ili upala (npr. konjuktivitis), često se ne primjećuju.

Enterovirusi također mogu izazvati razna zdravstvena stanja, od bezazlenog osipa kod male djece, pa sve do ljetnih prehlada, encefalitisa i zamućenja vida. Važno ih je na vrijeme otkriti i shvatiti ozbiljno.

Kako se širi enteroviroza?

Enteroviroza se svrstava u respiratorne bolesti i širi se bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, a često se nalazi u respiratornim sekrecijama (npr. slina) pa se stoga prenosi kihanjem, kašljanjem ili zaraženom vodom.

Može se proširiti prljavim rukama, odnosno dodirivanjem objekata ili površina na kojima je prisutan virus, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

Enteroviroza-kod-djece

Enteroviroza – simptomi

Simptomi koji se pojavljuju kod većine zaraza enterovirusima su oni vezani uz trbušne organe upravo zato što su sluznica ždrijela i gastrointestinalni trakt područja kroz koja virus ulazi u tijelo.

Enteroviroza kod djece

Najčešći simptomi enteroviroze kod djece su:

Enteroviroza kod odraslih 

Općenito, djeca i adolescenti imaju najveću vjerojatnost zaraze enterovirusima dok je kod odraslih pojava ovog virusa jako rijetka. Naime, djeca i adolescenti još uvijek nemaju dobro razvijen imunitet, odnosno zaštitu od prethodnih izloženosti virusima. Kod odraslih je to drugačije.

Međutim, odrasli se također mogu zaraziti enterovirusima, ali vrlo vjerojatno neće imati navedene simptome kao djeca ili će ih imati izražene u jako blagom obliku. Kod njih će enteroviroza proći spontano i brzo, bez potrebe za liječenjem.  

Povišena-tjelesna-temperatura

Liječenje enteroviroze

Većina djece posjeduje blage simptome i ne trebaju nikakvu medicinsku skrb izvan onoga što se može učiniti za ublažavanje simptoma obične prehlade. Znalo se dogoditi da dođe do hospitalizacije, ali to je uglavnom bilo kod rijetkih i neobično teških slučajeva enteroviroze koja je zahvatila djecu s astmom ili nekom drugom zdravstvenom poteškoćom.

S obzirom na to da se enteroviroza može izliječiti kao obična prehlada, možemo pretpostaviti da je liječenje poprilično jednostavno. Međutim, djeca s visokom povišenom temperaturom i ozbiljnim simptomima koji traju dulje od tjedan dana trebaju razgovarati s pedijatrom.

Nadalje, djeca s poteškoćama u disanju trebaju potražiti hitnu pomoć. Mnogo slučajeva se izliječi simptomatskom terapijom, primjenom nadoknade tekućine te uzimanjem probiotika i antipiretika. Enterovirusne bolesti uglavnom spontano prođu.

Međutim, kod starijih osoba i kroničnih bolesnika te osoba s oslabljenim imunitetom može doći do pogoršanja osnovne bolesti što zahtjeva određene mjere liječenja. 

Trajanje enteroviroze

Nakon što se krenu javljati prvi simptomi kod osobe, ona je zarazna još narednih desetak dana nakon toga. To znači da su drugi ljudi oko nje u potencijalnoj opasnosti od zaraze ovim virusom.

Stoga je jako važno reagirati na vrijeme pogotovo kod djece zato što bi ona mogla proširiti bolest na jako veliki broj djece s kojom se svakodnevno susreću (u vrtiću, školi itd.).  

Nakon identificiranja enteroviroze, oporavak traje najmanje tjedan dana, a to najviše ovisi o tome koliko je simptoma prisutno. Kod djece s više simptoma (povišena tjelesna temperatura, prehlada, povraćanje itd.) je potrebno duže liječenje kako bi se potpuno oporavila i riješila virusa. 

Liječenje-enteroviroze

Enteroviroza – prehrana

S obzirom da enteroviroza može prouzročiti teške želučane tegobe i povraćanje napadajući imunološki sustav, važno je paziti na prehranu koja je u pravilu ista kao i kod drugih želučanih viroza. 

Kada prestane povraćanje ili proljev, treba strogo pripaziti na unos hrane u organizam koja prvenstveno ne smije biti pržena, masna, preslatka, preslana ili prezačinjena. Također treba izbjegavati mliječne proizvode, bijeli kruh i peciva.

Dobra opcija su lagane juhe od povrća, kašice od jabuka ili banana u kombinaciji sa žitaricama, dvopek, kuhano mesokrumpir, riža itd. S vremenom možete nastaviti dodavati i ostale namirnice koje svakako moraju biti dobro kuhane.

Nije potrebno uvoditi nikakve stroge dijete pogotovo kad su djeca u pitanju zato što se tako jedino može produžiti trajanje bolesti. Zabranjene su jedino masnoće i šećeri, a ostala hrana mora biti kuhana i lagana. Svakako bi bilo dobro posavjetovati se s obiteljskim liječnikom ako imate problema oko prehrane tijekom trajanja bolesti.   

Kako spriječiti nastanak enteroviroze?

Postoji nekoliko jednostavnih metoda koje mogu smanjiti rizik od infekcije enterovirusima.

 • Perite ruke sapunom i vodom dvadeset sekundi, a osobito nakon mijenjanja pelena.
 • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama.
 • Izbjegavajte ljubljenje, zagrljaj i dijeljenje pića ili jela s ljudima koji su bolesni.
 • Dezinficirajte često dodirnute površine (poput igračaka i kvaka), osobito ako je netko bolestan.
 • Ostanite kod kuće kad se osjećate bolesni i posavjetujte se s liječnikom.

Kako biste djetetu ojačali imunitet i spriječili napadanje ovog virusa, svakako uzmite u obzir sljedeće savjete:

 • pazite na unos tekućine,
 • pazite na uravnoteženu prehranu,
 • reducirajte šećer i umjetna sladila,
 • povećajte konzumaciju probiotika,
 • unosite dobre masti,
 • unosite dovoljno vitamina i minerala,
 • birajte prirodne preparate.

Kako biste sve to mogli primijeniti, svakako pročitajte članak o jačanju imuniteta kod djece koji će Vas dobro pripremiti. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
23-11-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   3
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: enteroviroza, enterovirus kod odraslih simptomi, enteroviroze, entero viroza, sta je entero virus, enterovirus simptomi, enteroviroza zaraznost, enteroviroza simptomi, enteroviroza prehrana, enteroviroza kod odraslih,