Ewingov sarkom – uzroci, simptomi, liječenje i prognoza

ewingov sarkom

Ewingov sarkom (ewing sarcoma ili Juingov sarkom) vrlo je rijedak tip kancerogenog tumora koji se stvara u kostima ili mekom tkivu oko kostiju poput živaca ili hrskavice. Obično se javlja kod osoba od 10 do 20 godina i većinom se uspješno može izliječiti.

Ewingov sarkom može se vidjeti tamo gdje se tumor formirao. Najčešće započinje u predjelu zdjelice, a nastavlja se na bedrenu kost. Neovisno o tome gdje započinje, može se proširiti i na druge kosti, koštanu srž ili čak na vitalne organe poput pluća, srca i bubrega.

rak kostiju

Što je sarkom?

Ewingov sarkom (ewing sarcoma) ili Juingov sarkom je tip tumora koji se stvara od kancerogenih stanica u kostima ili mekom tkivu. Može se pronaći u rukama, nogama, stopalima, dlanovima, prsima, zdjelici, kralježnici ili lubanji.

Također može se pronaći i u mekom tkivu ruke, noge, glave, vrata, trbušnoj šupljini i drugim područjima. Najčešće se javlja kod mladih i djece.

sarkom mekog tkiva

Sarkom na nozi manifestira se kao kvržica ili nateknuće mekog tkiva, odnosno možete primijetiti bezbolnu izraslinu na koži.

Spada u sarkome mekog tkiva, a osobe koje imaju sarkom kasnije će osjetiti bol i poteškoće disanja kao posljedica izrasline i samog raka.

Vrste Ewingovih tumora:

 • Ewingov sarkom kosti: započinje u kostima i najčešći je oblik Ewingovog tumora. Opisao ga je po prvi put dr. James Ewing 1921. koji je pronašao kako je otkriveni rak drukčiji od drugog tipa tumora kostiju – osteosarkoma. Kada je pregledao stanice pod mikroskopom vidio je kako stanice izgledaju drukčije od stanica osteosarkoma. Također, stanice su bolje odgovarale na terapiju radijacijom.
 • Ewingov tumor izvan kostiju (Extraosseous Ewing tumor – EOE): započinje u mekom tkivu oko kostiju, ali nalikuje na Ewingov sarkom u kostima.
 • Primitivni neuroektodermalni tumor (PNET) – ovaj rak javlja se u djetinjstvu a započinje u kostima ili mekom tkivu te dijeli mnogo sličnosti s Ewingovim sarkomom ili Ewingovim tumorom izvan kostiju. Periferni PNET započinje u prsnom košu i naziva se Askinov tumor.

Uzrok Ewingovog sarkoma

Nije poznato što uzrokuje Ewingov sarkom, ali nije nasljedan. Dosad su istraživanja iznjedrila rezultate kako nije povezan s radijacijom, kemikalijama ili drugim tvarima iz vanjskog okruženja.

Pretpostavlja se da se DNA stanica mijenja nakon rođenja što onda vodi do nastanka Ewingovog sarkoma. Jedna od mogućnosti nastanka Ewingovog sarkoma je drugi rak koji se liječio radijacijom.

Ewingov sarkom simptomi

Ako imate Ewingov sarkom moguće je da osjećate bol, oticanje ili zatezanje u predjelu tumora (ruke, noge, prsa, leđa ili zdjelice) tjednima ili mjesecima. Moguće je čak da ih zamjenjujete za masnice ili čvoruge.

Drugi simptomi Ewingovog sarkoma su:

 • izraslina ispod kože koja je na osjet topla i mekana,
 • česta niska temperatura,
 • šepanje jer Vas boli noga,
 • bol u kostima koja se pogoršava kada vježbate ili kada spavate,
 • slomljene kosti bez očitog razloga,
 • gubljenje težine,
 • česti umor,
 • paraliza ili gubljenje kontrole nad mokraćnim sustavom ako je tumor blizu kralježnice.

Kada primijetite simptome, konzultirajte se s liječnikom tako da nakon pregleda može uspostaviti dijagnozu. Kao i kod drugih tipova raka, što ga prije otkrijete, to je bolje za Vaše izlječenje.

Ewingov sarkom dijagnoza

Vaš liječnik može provesti nekoliko testova kako bi provjerio prisutnost Ewingovog sarkoma. Također, može otkriti ako se tumor proširio i do kojeg stupnja se proširio, odnosno metastazirao.

Fizički pregled: Vaš liječnik će započeti s ovim testom, posebice pregledavajući oko bolnih područja za znakove poput nateknuća, crvenila ili izraslina.

X-zrake: One prikazuju sken određenog dijela tijela gdje se predviđa da je nastao tumor. Ako X-zrake prikažu bilo kakvu naznaku raka, Vaš liječnik će Vas podvrgnuti drugim testovima.

Skeniranje kosti: Koristi se kako bi otkrile kancerogene stanice u kostima. Mala količina radioaktivne boje ubrizgava se u jednu venu. Ova boja će se nakupiti u kosti koja ima tumor. Kada ležite ispod skenera kostiju, liječnik će primijetiti na skenu gdje se radioaktivna boja skuplja.

magnetska rezonanca

Magnetska rezonanca (MR): Za ovaj test, ležite mirno na ravnoj površini koja se polako kreće prema MR stroju koji ima oblik cijevi. Ono koristi magnetsko polje i radiovalove kako bi se stvorila detaljna, 3D slika unutrašnjeg dijela tijela.

Računalna tomografija (CT): ležite mirno unutar CT-a, dok X-zrake skeniraju tijelo. Završna snimka tijela prikazuje se na računalu. 

Pozitronska emisijska tomografija (PET): Ležite unutar PET skena dok tehničar ubrizgava malu količinu radioaktivnog šećera u venu. Kancerogene stanice prikazuju se svjetlijima jer konzumiraju više šećera od zdravih stanica.

kompletna krvna slika

Testiranje krvi: Ne može potvrditi Ewingov sarkom, ali kompletna krvna slika, KKS, provjerava koliko crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i koliko hemoglobina (metaloprotein koji u strukturi sadrži željezo, a služi za prijenos kisika) imate.

Biopsija: Vaš liječnik odstranjuje dio tkiva ili iglom ili tijekom operacije. Uzorak se pregledava mikroskopom kako bi se utvrdilo je li on kancerogen. Ovo potvrđuje postojanje Ewingovog sarkoma.

Punkcija koštane srži i biopsija: Liječnik će prvo utrnuti određeni dio Vašeg tijela, najčešće u području kuka. Zatim će umetnuti iglu i izvaditi mali dio koštane srži i kosti koje će pregledati mikroskopom.

Liječenje Ewingovog sarkoma

Odabir liječenja Ewingovog sarkoma ovisit će o nekoliko stvari poput:

 • veličine tumora,
 • gdje se proširio,
 • vašeg zdravlja,
 • vašeg načina života.

Načini liječenja uključuju:

Kemoterapiju – ovo je prvi korak. S ovim načinom, lijekovi se koriste za ubijanje kancerogenih stanica i za zaustavljanje njihova rasta. Moguće ih je ubrizgati u krvotok. Vaš liječnik može koristiti više različitih kemoterapija ili ih kombinirati s operacijom ili radijacijom.

Operaciju: Vaš liječnik će pokušati ukloniti tumor kako bi zaustavio širenje. U nekim slučajevima, možda će trebati amputirati ruku ili nogu ako se tumor jako proširio.

radijacija

Radijacija: Kod ovog liječenja, tehničar će koristiti X-zrake i druge načine radijacije kako bi se kancerogene stanice uklonile. Ovo se odvija putem stroja ili putem igala ili cijevi koje se umeću do tumora.

Ewingov sarkom kod djece

Ewingov sarkom drugi je tip raka kod djece. Događa se najčešće u dugim kostima noge ili ruke, zdjelice, prsnog koša, kralježnice ili lubanje, ali može započeti i u mekim tkivima. Češće se javlja kod muškaraca.

Djeca će najčešće osjetiti bol koja se pogoršava tijekom noći. Ipak, simptomi mogu ovisiti o mjestu i veličini raka. Moguća je prisutnost oticanja u području tumora ako je tumor blizu površine kože.

ewingov sarkom djece

Rak kosti često se otkrije kada se oslabljena kost djeteta slomi tijekom manjeg pada ili ozljede. Često, moguća je prisutnost i temperature ili gubljenja na težini.

Djeca koja boluju od Ewingovog sarkoma koji se nije proširio imaju šansu izlječenja od 80%. Šansa je puno niža ako se tumor proširio. Važno je posjetiti liječnika odmah ako primijetite simptome kod djeteta.

Mali postotak djece može razviti nuspojave, ponekad čak i nakon mnogo godina. To uključuje smanjeni rast normalnih kostiju, smanjenu plodnost, promjenu rada srcaporast rizika od razvoja drugog raka. Liječnik Vašeg djeteta ili medicinska sestra objasnit će Vam to i nadzirat će Vaše dijete čestim pregledima kako bi provjerili prisutnost nuspojava.

Ewingov sarkom prognoza 

Faktori koji utječu na prognozu odnosno šansu za oporavak su drukčiji prije i nakon liječenja. 

Prognoza prije liječenja ovisi o tome:

 • je li se tumor proširio na limfne čvorove ili druge dijelove tijela,
 • gdje je nastao tumor,
 • je li se tumor formirao u kostima ili mekom tkivu,
 • koliko je velik tumor kada se dijagnosticirao,
 • je li LDH razina u krvi viša od normalne,
 • je li tumor ima određene mutacije gena,
 • je li dijete mlađe od 15 godina,
 • spol pacijenta,
 • je li dijete imalo drugi rak prije Ewingovog tipa,
 • je li se tumor tek dijagnosticirao ili se ponovno vratio.

Nakon liječenja, na prognozu utječe:

 • je li se tumor u potpunosti uklonio nakon operacije,
 • kako tumor odgovara na kemoterapiju ili radijaciju.

Ako se rak vrati nakon liječenja prognoza ovisi o tome:

 • je li se vratio rak nakon što je prošlo više od dvije godine od liječenja,
 • gdje se u tijelu može vratiti tumor,
 • tip liječenja koji se koristio.

Kada liječnici raspravljaju o postotku preživjelih nakon raka koriste 5-godišnju stopu preživljavanja, odnosno postotak pacijenata koji žive barem 5 godina nakon što im je rak dijagnosticiran. Neki ljudi žive i duže od 5 godina, a neki se i izliječe od raka.

Kako bi dobili 5-godišnju stopu preživljavanja, liječnici gledaju druge slučajeve koji su bili podvrgnuti terapiji prije 5 godina. Ako se primijeti napredak u liječenju, to može rezultirati boljim izgledima za pacijente kojima je sad dijagnosticiran Ewingov sarkom.

Treba uzeti u obzir razne faktore koji mogu utjecati na samu stopu preživljavanja, primjerice:

 • lokalizirani tumori – 5-godišnja stopa preživljavanja za pacijente s Ewingovim sarkomom koji je još lokaliziran je 70%,
 • metastazirajući tumor – ako se rak već proširio od trenutka kada je dijagnosticiran, 5-godišnja stopa preživljavanja je od 15% do 30%. Postotak preživljavanja je veći ako se rak proširio prema plućima, a ne prema drugim organima.
 • na veći postotak preživljavanja utječu: manja veličina tumora, ako je tumor u ruci ili nozi, normalna razina LDH u krvi, starost manja od 10 godina i uspješno liječenje kemoterapijom.

Kada u tražilicu upišete Ewingov sarkom forum možete pronaći nekoliko foruma gdje se možete povezati s ljudima oboljelima od Ewingovog sarkoma, ali i od zloćudnih i drugih teških bolesti. Jedan od njih ima grupu za pomoć obiteljima oboljelih od zloćudnih i drugih teških bolesti, a tamo možete dobiti mnogo korisnih informacije od ljudi koji su izliječili rak ili koji se bore s njim – više saznajte ovdje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sarkom na nozi, ewingov sarkom, sarkom, liječenje sarkoma, sarkom prognoza, juingov sarkom, leiomyo sarkom bedrene kosti, sarkom zdjelice i pametni lijek, ewingov sarkom prognoza, sarkom lecenje,