Fibroadenom (kvržica na dojci) – uzroci, simptomi i liječenje

fibroadenom

Fibroadenom je nekancerozni (dobroćudni) tumor koji se najčešće javlja u adolescentica i žena mlađih od 30 godina. Fibroadenom je građen od dvije vrste tkiva: vezivnog i žljezdanog

Fibroadenom se može opisati kao čvrsta, glatka i gumena nakupina tkiva u definiranom obliku. Obično bezbolan, fibroadenom može varirati u veličini te tako može postati smetnja pod kožom. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Fibroadenom je uglavnom bezbolan i pokazuje varijacije u veličini. Ovaj tumor se povećava tijekom menstrualnog ciklusa i za vrijeme trudnoće, što je posljedica hormonske stimulacije. Kod manjeg broja žena mogu se javiti višestruki fibroadenomi u tkivu dojke. 

Nakon menopauze se tumor uglavnom smanjuje. Fibroadenom može biti u rasponu od 1 do 10 cm, obično ovalnog ili okruglog oblika. U slučaju da se pacijentica odluči za operaciju ili operacija bude potrebna, ovaj tumor se vrlo lako vadi, budući da je na rubovima dobro izoliran. Razlikujemo dva tipa fibroadenoma:

  1. Perikanalikularni fibroadenom – prevladava žljezdana komponenta u kombinaciji sa širokim kanalićima. 
  2. Intrakanalikularni fibroadenom – prevladava vezivna komponenta koja se očituje čvorom koji se pojavljuje uglavnom u gornjem vanjskom kvadrantu dojke. Osim, toga ova vrsta tumora je osjetljiva na hormonsku stimulaciju, što znači da s ulaskom u menstrualni ciklus raste. 

Oba tipa fibroadenoma dojke ne pokazuju sklonost malignoj promjeni, stoga su i prognoze dobre. Osim ove dvije glavne vrste fibroadenoma dojke razlikujemo i još dvije podvrste: 

  1. Tubularni adenom dojke – klinički je jednak običnom adenomu dojke, a prevladava žljezdana komponenta. 
  2. Juvenilni divovski fibroadenom dojke – koji može u kratkom vremenu narasti i do 20 cm.

fibroadenom

Simptomi fibroadenoma

Fibroadenom dojke je čvrsta kvržica koja je obično bezbolna i gumena na dodir. Postoji mogućnost da se stvori jedan ili više fibroadenoma u tijelu. 

Fibroadenom se prilikom opipavanja može osjećati kao kuglica. Uglavnom je u rasponu do 10 centimetara.

Kada posjetiti liječnika?

Ako osjetite kvržicu na dojkama ili se kvržica koju već imate poveća, obavezno posjetite liječnika. Premda fibroadenom ne predstavlja opasnost, stanje se mora redovito kontrolirati. Liječniku trebate otići i u slučaju da se pojavila nova kvržica koja vam se čini drugačijom ili je praćena drugačijim* simptomima – primjerice iscjetkom iz bradavice što može upućivati na rak dojke

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ako planirate trudnoću, savjetuje se uklanjanje fibroadenoma, jer on u trudnoći pod stimulacijom hormona može rasti. Osim porasta u trudnoći, fibroadenom se povećava i tijekom dojenja. U slučaju da je fibroadenom veći, može blokirati mliječne kanale i tada dolazi do dodatnih komplikacija

Uzroci fibroadenoma

Liječnici ne znaju što uzrokuje fibroadenom, ali njegov razvoj može biti povezan s reproduktivnim hormonima.

Fibroadenom može postati veći tijekom trudnoće ili korištenja hormonske terapije, a može se smanjiti nakon menopauze, kada se smanjuje razina hormona.

Komplikacije kod fibroadenoma

Većina fibroadenoma ne utječe na rizik od raka dojke. Međutim, rizik od raka dojke se može povećati, ako imate složeni fibroadenom koji sadrži abnormalne ciste ili gusta, nakupine kalcijevih soli – kalcifikate (u menopauzi se javlja regresija tumora uz stvaranje kalcifikata).

fibroadenom dojke

Testovi i dijagnoza

Tijekom fizičkog pregleda liječnik će provjeriti obje dojke. Fibroadenom se uglavnom može napipati kao pomična kvržica u dojci koju liječnik utvrđuje kliničkim pregledom. Kada se želi napraviti preciznija analiza strukture fibroadenoma provodi se citološka i patohistološka verifikacija fibroadenoma. 

Citološkom punkcijom se uzima uzorak za analizu. Biopsijom se širokom iglom uzima komadić tkiva koji se šalje patologu. 

Fibroadenomi strukturalno mogu biti vrlo žilavi pa je uz pomoć tanke igle teško dobiti stanice s kojima bi se postavila prava dijagnoza. Ne morate strahovati od postupka biopsije jer se biopsija širokom iglom izvodi pod lokalnom anestezijom.

U tkivo fibroadenoma se debljom iglom ulazi oko 5-6 puta. Postupak je bezbolan i nema opasnosti od komplikacija. Već sjedeći dan možete skinuti kompresivni zavoj koji ćete dobiti kako bi se zaustavilo krvarenje. Ovisno o vašoj dobi, liječnik može preporučiti jedan ili više od sljedećih navedenih testova. 

Mamografija

Mamografija je radiološka metoda rendgenskog pregleda uglavnom ženskih dojki, a rjeđe i muških prsa. Postupkom mamografije uočavaju se karakteristične kvržice i/ili mikrokalcifikacije u dojkama.

Fibroadenom se kod mamografije obično pojavljuje kao masa s glatkim, zaobljenim rubovima, različita od okolnog tkiva dojke.

Ultrazvuk dojke

Ako ste mlađi od 30 godina, liječnik može preporučiti ultrazvuk dojke umjesto mamografije jer gusto tkivo dojke u mlađih žena je teže protumačiti mamografijom.

Ako ste mlađi od 30 godina i imate kvržicu koja se može osjetiti, vjerojatno će vam liječnik preporučiti ultrazvuk, a ako je potrebno dodatno procijeniti kvržicu potrebno je obaviti i mamografiju.

Ako ste stariji od 30 godina vjerojatno će vam doktor preporučiti mamografiju obje dojke nakon čega slijedi ultrazvuk za procjenu kvržice.

Pomoću ultrazvuka, liječnik može utvrditi je li kvržica na dojki čvrsta ili puna tekućine. Kada je masa čvrsta, velika je vjerojatnost da se radi o fibroadenomu, a masa puna tekućine je vjerojatno cista. Biopsija služi kako bi se pokupilo tkivo iz grudi, koje poslije ide u laboratorij na analizu.

mamografija

Liječenje fibroadenoma

U nekim slučajevima, fibroadenomi ne zahtijevaju liječenje, no ipak, neke žene odlučuju ukloniti kvržicu radi sigurnosti. Ako je vaš liječnik na temelju kliničkih ispitivanja zaključio da imate fibroadenom, vjerojatno nećete trebati operaciju. Možda ćete odlučiti izbjeći operaciju jer:

  • Kirurgija može iskriviti oblik i teksturu dojke.
  • Fibroadenom se ponekad može smanjiti ili nestati.

Ako ste sigurni da ne želite obaviti operaciju fibroadenoma, važno je pratiti razvoj kvržice te ako nakon nekog vremena postanete zabrinuti zbog promjene u izgledu ili veličini možete zatražiti operaciju kako bi ga uklonili.

Operacija fibroadenoma

Vaš liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja fibroadenoma, ako smatra da su testovi abnormalni. Postupci za uklanjanje fibroadenoma uključuju:

  • Kod postupka odstranjenja biopsijom kirurg uklanja tkivo dojke i šalje u laboratorij nalaze na provjeru.
  • Krioablacijom vaš liječnik umeće tanak “štapić” kroz kožu do fibroadenoma te plinom zamrzava tkivo. Neki fibroadenomi su preveliki za zamrzavanje, a krioablacija se koristi samo ako je dijagnozom potvrđeno da se radi o fibroadenomu.

Zahvati uklanjanja fibroadenoma se u privatnim klinikama izvode pod vodstvom plastičnog kirurga koji će biti zadužen za rekonstrukciju tkiva dojke, jer kako smo već naveli – uklanjanje fibroadenoma može utjecati na estetski izgled dojke. 

Nakon što je fibroadenom uklonjen, moguće je da će se jedan ili više fibroadenoma ponovo razviti.

Uvijek treba voditi računa i redovito pregledavati dojke nebitno jeste li do sada imali fibroadenom ili ne. U slučaju bilo kakve kvržice na dojci posjetite liječnika kako bi se otklonila mogućnost maligniteta.

hrana za zdravlje dojki

Kako smanjiti mogućnost nastanka fibroadenoma prirodnim putem?

Kako biste smanjili mogućnost nastanka fibroadenoma dojke nastojte kontrolirati količinu mesa u prehrani. Pomoći vam u velikoj mjeri može prelazak na vegetarijanski stil života, pogotovo ako ste već imali fibroadenom dojke ili ste ga nedavno dobili. Ako se pak ne možete samo tako odreći konzumacije mesa – pokušajte konzumirati organsko meso.

Iz prehrane nastojte izbaciti rafinirane ugljikohidrate i namirnice koje su bogate rafiniranim šećerom. Mliječni proizvodi i soja mogu pogoršati stanje jer pojačavaju lučenje estrogena s kojim se povezuje nastanak fibroadenoma.

Pobrinite se da se u vašoj prehrani nađe što više svježih namirnica poput voća i povrća. Posebno se preporučuje unos sljedećih namirnica: kelj, špinat, maslačak, lišće, celer, peršin i krastavac.

Nedostatak sna i kvalitetnog odmora također se povezuje s fibroadenomom dojke. 

U fitoterapiji se na fibroadenom može djelovati i podosta uspješno. Uz pomoć čaja, kapi i kreme za dojke. U borbi mogu pomoći imunološke i protutumorske biljke poput imele, nevena i vrkute. Krema za dojke uglavnom se izrađuje od nevena, bergamota, ruže, lavande i crnog kima koji djeluju na smanjivanje cista.

Negativno djelovanje estrogena smanjit će i kopriva. Kako biste pronašli odgovarajući preparat potrebno je konzultirati se s liječnikom odnosno stručnjakom. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.18 / 5   33
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: fibroadenom, kvrzica na dojci, fibroadenom dojke, fibroadenom simptomi, fibroadenom prirodno liječenje, fibroadenom prehrana, fibroadenom operacija, fibroadenomi, fibroadenom na dojci, fibroadenom u dojci,